Másodszorra is megpróbálják tűzszünet alatt kimenteni Mariupol lakosságát

Fehér Buda 2022-03-06 12:00:28
A tegnapi mentőakció kudarcba fulladt, miután az orosz erők a tűzszünet alatt is lőtték a várost.

Vasárnap, helyi idő szerint délelőtt tíz és este kilenc óra közötti, Mariupolt érintő tűzszünetről állapodott meg Ukrajna és Oroszország. A tegnapi napon már született egy hasonló döntés, akkor azonban az ukrán fél szerint az orosz katonák nem tartották be a tűzszünet szabályait, akkor is bombákat dobtak a városra, amikor éppen a civileket akarták kimenteni onnan, írja a Guardian.

A kikötővárosban eközben már válságos az állapot, a folyamatos támadások miatt a városban nincs se víz, se áramellátás, de a boltok is kifogytak már az élelmiszerből. A helyiek szerint néhány nap alatt pokollá változott az életük.

Fotó: Nemesh Yanosh / UNIAN

Mindeközben már 1,5 millió ukrán lakos hagyta el az országát, hogy elmeneküljön a háború borzalmai elől. Az invázió tíz nappal ezelőtt kezdődött, ennyi idő alatt eddig alig látott vándorlás indult meg Európán belül. Az ENSZ szerint ezzel a mostani állapot a legsúlyosabb menekült krízis a második világháború óta.

A legtöbb menekült Lengyelország irányába indult, ide eddig 920 ezren menekültek. Csak tegnap 129 ezer menekültet engedtek át a határon, a szakértők szerint Lengyelországban már a mai napon eléri majd az 1 milliót az ukrán menekültek száma.

Az ukrán katonaság eközben több fronton is harcol a benyomuló oroszokkal, Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke szerint az oroszok már Odessza bombázását fontolgatják. Zelenszkij szerint ha ezt meglépik, azzal újabb háborús bűnt követnek el az orosz haderők.

Szólj hozzá!

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.