Egységben Magyarországért: Orosz propaganda helyett független közmédiát!

Fehér Buda 2022-03-02 16:14:00
Az ellenzéki politikusok szerint be kell fejezni az orosz propaganda közvetítését az állami csatornákon.

"Végleg fejezzék be az orosz propagandát a Fidesz-közeli médiumokban és különösen az MTV-ben"

– követelte Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Egységes Magyarországért szerdai sajtótájékoztatóján.

Szerinte Orbán Viktor „kétarcúságát, hintapolitikáját és pálfordulását" nagyon jól mutatja az, ami a közmédiában és Fidesz-közeli médiumokban történik az utóbbi időben.

A Fidesz és Orbán az elmúlt hetekben a NATO és az EU álláspontját követte, de eközben a Fidesz-közeli médiát - beleértve a Magyar Televíziót is - kettős beszéd jellemezte.

A háború kezdetén, amíg gyors orosz katonai sikereket feltételeztek, az MTV-ben Nógrádi Györgyön keresztül azt állították, hogy a háború rövid lefolyású lesz.

Az elmúlt éjszakától azonban egészen másként kommunikál az MTVA, és mára a Fidesz-közeli Origo hírportálnál is óriási változás látható.

„Nagyon gyorsan vált ruhát a Fidesz, csak győzzék a szavazók követni az elmúlt órákban végrehajtott pálfordulást"

– mondta Kunhalmi Ágnes. Emlékeztetett arra, hogy Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért pártszövetség többi vezetője tájékoztatta erről a kettős kommunikációról az EBESZ magyarországi delegációját, amely teljes körű megfigyelést folytat az országban a parlamenti választások előtt és alatt.

Ebben a tájékoztatásban kifejtették: súlyosan felelőtlen, a választások tisztaságát durván sértő politikai magatartásnak tartják azt a hazug kommunikációs kampányt, amelyet az állami média, a közpénzből fenntartott kormányközeli média, illetve maga a kormány folytatott az ukrán háborús helyzettel kapcsolatban.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tisztességesen kellene bemutatni a különböző politikai megnyilatkozásokat.

Ez - tette hozzá a szocialista politikus - különösen fontos lenne mindössze 30 nappal a választások előtt.

Mint mondta, folyamatosan kifogásolják, hogy milyen hazugságokat terjeszt az állami és a Fidesz-közeli propaganda. Márki-Zayról azt állítják, hogy magyar katonákat és fegyvereket szeretne szállítani Ukrajnába, holott a miniszterelnök-jelölt csak a NATO-kötelezettségek teljesítésének a szükségességét hangsúlyozza.

Kitért Kunhalmi arra is, hogy a Fidesz-propaganda az Egységben Magyarországért választási programjáról is valótlanságokat terjeszt, így például azt, hogy az ellenzék megszüntetné a rezsicsökkentést, elvenné a 13. havi nyugdíjat, privatizálni akarja a kórházakat.

Kanasz-Nagy Máté, az LMP társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója annyira megsértődött az ellenzék fellépésén, hogy a Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak, mondván, „támadások érték őket”.

 „Támadás valóban történt, a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország támadta meg Ukrajnát. Támadás érte továbbá azokat a magyar nézőket, akik valamilyen furcsa okból még mindig a magyar közmédiából szeretnének tájékozódni, és támadás érte azokat az adófizetőket is, akik egyébként éves szinten 130 milliárd forinttal járulnak-járulunk hozzá a magyar köztévé, a magyar propagandatévé fenntartásához"

– fogalmazott a zöldpárti politikus, aki azt követelte a köztévétől, hogy

„a hátralévő alig több mint 30 napban mégiscsak próbálják magukat tartani a független tartalomszolgáltatás és a közszolgáltatás elveihez, próbáljanak meg köz-szolgáltatni".

Mint hozzátette, április után valóban független, valóban szabad közmédiát fognak teremteni.

Függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában!

KUNHALMI ÁGNES,az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselőSZABÓ REBEKA,a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, országgyűlésiképviselő-jelölt, Pest10. OEVKKANÁSZ-...

Tompos Márton, a Momentum szóvivője, felidézve az m1 hírcsatorna által az elmúlt időszakban követett gyakorlatot, úgy fogalmazott: az UFO-hívő Spöttlétől kezdve a szélhámos Nógrádin át egészen a rákosista korszak propagandáját egy az egyben felidéző Bende Balázsig mindenki szépen felmondta az orosz propagandát".

A momentumos politikus szerint„a Fidesz propagandagépezete, amely trollfarmokból, álhíreket terjesztő oldalakból, illetve megmondó emberekből áll, az egyik legerősebb, leghatalmasabb gépezet Magyarországon".

Felszólította Rogán Antalt, illetve „a Fidesz propagandájának agytrösztjét", hogy állítsa le ezeket az oldalakat, vagy ha már erre képtelen, legalább az orosz propagandát ne vegyék át, ne terjesszenek álhíreket, újrahasznosított, a kontextusukból kivágott és hamis videókat, képeket.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere szerint az orosz propaganda szajkózásával az MTVA vezetői átléptek egy olyan határt, hogy menniük kell. Terveikről szólva elmondta, hogy kisebb, olcsóbb, valódi közszolgálati médiát akarnak létrehozni.

„Nagyon fontos, hogy legyen egy független, objektív állami hírügynökség. Ez valóban pártfüggetlen médiát fog jelenteni, az Egységben Magyarországért pártjai sem fogják befolyásolni. Független médiafelügyelet lesz, amelyhez majd mindenki fordulhat panaszaival, és ezeket valóban igazságosan fogják kivizsgálni"

– ígérte.

A KESMA holdingot és a fideszes médiavállalatokat illetően azt mondta, alaposan át kell tekinteni, hogy finanszírozásuk megfelel-e a versenyjogi szabályoknak. Emellett azt az állami hirdetési monopóliumot, amit gyakorlatilag most Rogán Antal irányít, átláthatóvá kell tenni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.