A csepregi polgármester vagyonnyilatkozatából is kimaradt a Vasivíztől kapott tiszteletdíj

Farkas Bazsi Nagy Donát 2022-03-01 14:41:00
2021-ben, egész évben felvette a pénzt Horváth Zoltán, az összeg mégsem szerepel az adott évről szóló vagyonnyilatkozatában. A politikus szerint a vagyonnyilatkozatnak az aznapi állapotokat kell tükröznie.

Pár hete írtunk róla, hogy nem szerepel Bebes István (Fidesz-KDNP) körmendi polgármester vagyonnyilatkozatában az a bruttó 131 ezer forint, amit tavaly a Vasivíztől vett fel, ahol a Felügyelő bizottság elnöki posztját tölti be.

Bebes kérdéseinkre nem válaszolt, azt viszont megerősítette, hogy jól vettük észre, valóban nem szerepel az összeg a nyilatkozatában.

Ahogy arról korábban írtunk: 2021 május elsején lépett életbe az a jogszabályváltozás, ami kimondja, hogy polgármester, alpolgármester csak úgy lehet tagja Felügyelő bizottságnak, ha nem vesz fel érte tiszteletdíjat. Ellenkező esetben összeférhetetlen a két poszt betöltése. 

Bebes pedig még május után is felvette a pénzt, információink szerint egészen 2021 december 31-ig.

De nem ő volt az egyetlen aki így tett. Csepreg polgármestere, Horváth Zoltán (független) szintén bent ül a Vasivíz FEB-ben. Horváth 2019 október 30-től bruttó 89 ezer forintért látta el a feladatát. Úgy értesültünk, hogy ő 2022. január 31-én, de 2022. január 1-i hatállyal mondott le a tiszteletdíjáról. Tehát bőven a május 1. határidő után. A 2021-től szóló vagyonnyilatkozatában (A nyilatkozat innen letölthető.) – amit egyébként úgy kellett kikérnünk, mivel online nem elérhető – mégsem szerepel ez az összeg.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A csepregi jegyző szerkesztőségünknek küldött válaszában azt írta, hogy ismertek előttük az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok, azt pedig értelmezték is a polgármester vonatkozásában.

Hogy még tisztábban lássunk, Horváth Zoltán polgármesternek is elküldtük kérdéseinket. Azt kérdeztük, hogy

  • Miért nem szerepel a 2021-es évről szóló vagyonnyilatkozatában az az összeg, amit ugyanazon évben tiszteletdíjként, adókötelesen a Vasivíz Zrt-től kapott?
  • Mi az oka annak, hogy 2022 február 11. közzététel szerint Ön már tiszteletdíj nélkül látja el a felügyelőbizottsági feladatait?

Horváth Zoltán válaszában (Ami ide kattintva olvasható) azt írta, hogy

szerinte a vagyonnyilatkozatban az annak a keletkezési napján fennálló jövedelmekről, meglévő vagyontárgyakról és ingatlanokról kell bevallást tennie.

Hogy miért mondott le tiszteletdíjáról, arra azt válaszolta, hogy összeférhetetlen volt a polgármesteri megbízásával. 

Az esettel kapcsolatban a településen február 24-én tartott közgyűlésen Dénes József (független) képviselő is kérdéseket tett fel, amelyekre írásbeli választ kért. A kérdéseket mi is elküldtük az önkormányzat e-mail címére, a válasz szerint pedig (A levelet ide kattintva olvashatja el) Horváth Zoltán az összeférhetetlenségéről 2022. januárjában szerzett tudomást, így végül formálisan 2022. január 31-én, a vagyonnyilatkozatának közzétételekor mondott le tiszteletdíjáról, 2022. január 1-i hatállyal.

Horváth válaszában azt írja, hogy a törvénymódosítás hatályba lépése óta a számára kifizetett tiszteletdíjat maradéktalanul visszafizette.

A kérdés már csak az, hogy Bebes és Horváth esetleg szándékosan azért nem szerepeltette a vagyonbevallásukban a felügyelőbizottsági tiszteletdíjakat, hogy így próbálják meg elterelni a figyelmet az esetleges összeférhetetlenségről?

Szólj hozzá!

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.