Hiába posztolgatja mindenki, hogy magyar felségjelzésű teherszállítógép visz fegyvereket Ukrajnába, az nem a Magyar Honvédségé

Nagy Donát 2022-02-28 20:24:00
Pusztán arról van szó, hogy a közös NATO-gépnek nálunk van a légibázisa.

Több magyar híroldal is foglalkozott azzal az elmúlt napokban, hogy egy magyar felségjelzésű C-17 Globemaster típusú repülőgép szállítja le Ukrajnának a Hollandia által adományozott fegyvereket; konkrétan 50 Panzerfaust 3-as rakétagránátvetőt, 400 rakétagránátot, 100 mesterlövész-fegyvert, 30 ezer lőszert és 200 Stinger-rakétát küldenek a konfliktuszónába, írja a Portfolio. Ma Szijjártó Péter külügyminiszter viszont bejelentette, Magyarország nem fogja engedni, hogy hazánkon áthaladjanak az ukránok megsegítésére szánt fegyverek. A hír alatt sokan nálunk elkezdték posztolni a fentebb említett gép fényképét, kommentérral vagy anélkül.

Nem jöhetnek át Magyarországon az ukránokat megsegítő fegyverszállítmányok

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában, írja az MTI.

Akkor hogy is van ez?

Egyszerű. Ez a C-17-es egy 12 NATO-ország által használt, "közös" NATO-gép, melynek állandó állomáshelye Magyarországon van; jelen esetben pedig nem a Magyar Honvédség használja.

Fotó: Official United States Air Force Website / www.af.mil

Azaz a C-17-es nem a Magyar Honvédség gépe, hanem része a NATO Heavy Airlift Wing (magyarul Stratégiai Légiszállítási Képesség) nemzetközi programnak, melynek összesen 12 ország a része. Ezek az országok felváltva használják a gépet, egyéni igényeik szerint. Azért van rajta magyar felségjel, mert Pápa a gép állandó állomáshelye, így Magyarországon lett lajstromba véve.

Ma délután a Magyar Honvédség egy közlemény is kiadott, melyben egyértelműen kimondták: nem ők használják a gépet, nem is ők igényelték a fegyverszállítási missziót Ukrajna számára – írja a lap.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.