Hatalmas tömeg gyűlt össze Budapesten az orosz támadás elleni tüntetésen

Nagy Donát Bazsó Bálint 2022-02-24 19:21:00
Zeng a "Ruszkik, haza!"

A magyar egyesült ellenzék a csütörtöki, Ukrajna elleni orosz invázió első napjának estéjére szervezett tüntetést a budapesti Orosz Nagykövetség előtt.

20:45

A tüntetés véget ért, az emberek elkezdtek hazaszállingózni.

20:30

Most egy óriási probléma van: hogy háború van Európában

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter az ellenzék csütörtök esti megmozdulásán. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, az a kérésük, hogy legyen béke, azt szeretnék, hogy édesanyák ne veszítsék el a gyermekeiket.

Ma este sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása

– hangsúlyozta Márki-Zay, majd hozzátette:

ma ebben az országban nincsenek ellenzékiek és kormánypártiak, ma ebben az országban emberek vannak, magyarok, ukránok és oroszok.

Márki-Zay kéréseket is megfogalmazott Orbán felé:

  • csatlakozzon az EU szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks II engedélyezési eljárását,
  • „ne engedje többé, hogy orosz kémek grasszáljanak Budapesten, zavarja el a Nemzetközi Beruházási Bankot”,
  • Szijjártó Péter adja vissza a Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését.

20:10

Itt vagyunk, és néhány nap múlva elzavarjuk azt az embert, aki elfelejtette az álmunkat és azt, amiről ő szónokolt itt 1988ban a hősök terén

– mondta Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint mi is bűnrészesek vagyunk, mert Orbán Viktor "olajozta azt a gépezetet, ami most megindult Ukrajna ellen". Hozzátette: péntektől az ukrán zászló színeivel fogják kivilágítani a Halászbástyát.

Fotók: Bazsó Bálint

 

20:00

Ukrajnában születtem és nőttem fel

– mondta Józan László, kárpátaljai születésű színész. Hozzátette: félti a családjá, barátait, rokonait, és félti azt a helyet, ahol felnőtt.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerint a béke érdekében ki kell állni a kárpátaljai magyarság mellett. Mint mondta: a tüntetők itt a békéért gyűltek össze, és csak ezzel lehet megvédeni magyarságot.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közölte: számukra, az ő generációjának, amely békében nőtt fel, elképzelhetetlen a háború. Úgy vélte: addig nem lehet egységes Európáért küzdeni, amíg Orbán Viktor hatalmon van.

Helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 5 ezren lehetnek most a budapesti tüntetésen. A Partizán élőben is közvetíti a beszédeket.

Kitört a háború Ukrajnában | Spartacus #18

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A ma esti Spartacust az ukrajnai háborús helyzetnek szenteljük meghívott szakértőinkkel, de érkezik hozzánk Iván...

19:50

A Telex közben megosztotta azt a videót, amin jól látszik, ahogy szétverik a tüntetést Szentpéterváron az orosz rendőrök.

Úgy tudni, már legalább 700 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe az orosz hatóságok.

19:40

Ez a putyini agresszió napja. Ez a nap Orbán Viktornak nagyon kellemetlen

– mondta Kanász-Nagy Máté. Az LMP politikusa szerint Orbán üzenetének a lényege, hogy továbbra is üzletelni kell Putyinnal. Szerinte az igazán nagy bűn, hogy Paks 2-vel óriási függőséget épít ki Oroszországgal Orbán. Úgy vélte: nem csak felül kell vizsgálni Paks 2-t , hanem ki kell mondani, ez a beruházás nem valósulhat meg.

Támogatjuk Ukrajnát

– mondta Kunhalmi Ágnes magyarul és ukránul. Az MSZP politikusa úgy vélte: Orbán és Putyin is megbízhatatlan, ez pedig a nemzetközi politikában elfogadhatatlan. Szerinte azért fontos a kormányváltás, mert azt nem csak Magyarország, de Európa is hasznát látja.

19:30

Vadai Ágnes elmondta, hogy ország világ láthatja, mit ér Putyin szava. A DK-s politikus szerint Orbán Vlagyimir Putyinhoz tíz éve dörgölőzik. Aki egy medvével alszik, az ideig óráig nagyobbnak tűnhet, de egyszer arra ébredt, hogy megeszi őt a medve. Emlékezetett: mi magyarok az EU és a NATO tagjai vagyunk, mi nem a háború és agresszió partján állunk, hanem a békében, a kölcsönös párbeszédben hiszünk. A magyar miniszterelnöknek határozottan el kell ítélnie az orosz agressziót – mondta. Ki kell mondania, hogy Ukrajna területi szuverenitása sérthetetlen. Hozzátette: függessze fel a magyar kormány a paksi erőművel kapcsolatos tárgyalásokat.

Fotók: Bazsó Bálint

 

Eközben a 444 arról ír, hogy egész Oroszország-szerte háborúellenes tüntetések zajlanak, ahol százakat vettek őrizetbe.

Moszkvából, Szentpétervárról, Jekatyerinburgból, Permből, Szaratovból, Tyumenyből, Habarovszkból, Novoszibirszkből, Irkutszkból, Pszkovból, Tverből, Joskar-Olából, Kinyesmából, Brjanszkból, Rosztovból, Ufából, Nyeftyekamszkból, Kalinyingrádból és Szamarából is érkeztek hírek tüntetésekről.

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.