Hatalmas tömeg gyűlt össze Budapesten az orosz támadás elleni tüntetésen

Nagy Donát Bazsó Bálint 2022-02-24 19:21:00
Zeng a "Ruszkik, haza!"

A magyar egyesült ellenzék a csütörtöki, Ukrajna elleni orosz invázió első napjának estéjére szervezett tüntetést a budapesti Orosz Nagykövetség előtt.

20:45

A tüntetés véget ért, az emberek elkezdtek hazaszállingózni.

20:30

Most egy óriási probléma van: hogy háború van Európában

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter az ellenzék csütörtök esti megmozdulásán. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, az a kérésük, hogy legyen béke, azt szeretnék, hogy édesanyák ne veszítsék el a gyermekeiket.

Ma este sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása

– hangsúlyozta Márki-Zay, majd hozzátette:

ma ebben az országban nincsenek ellenzékiek és kormánypártiak, ma ebben az országban emberek vannak, magyarok, ukránok és oroszok.

Márki-Zay kéréseket is megfogalmazott Orbán felé:

  • csatlakozzon az EU szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks II engedélyezési eljárását,
  • „ne engedje többé, hogy orosz kémek grasszáljanak Budapesten, zavarja el a Nemzetközi Beruházási Bankot”,
  • Szijjártó Péter adja vissza a Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését.

20:10

Itt vagyunk, és néhány nap múlva elzavarjuk azt az embert, aki elfelejtette az álmunkat és azt, amiről ő szónokolt itt 1988ban a hősök terén

– mondta Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint mi is bűnrészesek vagyunk, mert Orbán Viktor "olajozta azt a gépezetet, ami most megindult Ukrajna ellen". Hozzátette: péntektől az ukrán zászló színeivel fogják kivilágítani a Halászbástyát.

Fotók: Bazsó Bálint

 

20:00

Ukrajnában születtem és nőttem fel

– mondta Józan László, kárpátaljai születésű színész. Hozzátette: félti a családjá, barátait, rokonait, és félti azt a helyet, ahol felnőtt.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerint a béke érdekében ki kell állni a kárpátaljai magyarság mellett. Mint mondta: a tüntetők itt a békéért gyűltek össze, és csak ezzel lehet megvédeni magyarságot.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közölte: számukra, az ő generációjának, amely békében nőtt fel, elképzelhetetlen a háború. Úgy vélte: addig nem lehet egységes Európáért küzdeni, amíg Orbán Viktor hatalmon van.

Helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 5 ezren lehetnek most a budapesti tüntetésen. A Partizán élőben is közvetíti a beszédeket.

Kitört a háború Ukrajnában | Spartacus #18

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A ma esti Spartacust az ukrajnai háborús helyzetnek szenteljük meghívott szakértőinkkel, de érkezik hozzánk Iván...

19:50

A Telex közben megosztotta azt a videót, amin jól látszik, ahogy szétverik a tüntetést Szentpéterváron az orosz rendőrök.

Úgy tudni, már legalább 700 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe az orosz hatóságok.

19:40

Ez a putyini agresszió napja. Ez a nap Orbán Viktornak nagyon kellemetlen

– mondta Kanász-Nagy Máté. Az LMP politikusa szerint Orbán üzenetének a lényege, hogy továbbra is üzletelni kell Putyinnal. Szerinte az igazán nagy bűn, hogy Paks 2-vel óriási függőséget épít ki Oroszországgal Orbán. Úgy vélte: nem csak felül kell vizsgálni Paks 2-t , hanem ki kell mondani, ez a beruházás nem valósulhat meg.

Támogatjuk Ukrajnát

– mondta Kunhalmi Ágnes magyarul és ukránul. Az MSZP politikusa úgy vélte: Orbán és Putyin is megbízhatatlan, ez pedig a nemzetközi politikában elfogadhatatlan. Szerinte azért fontos a kormányváltás, mert azt nem csak Magyarország, de Európa is hasznát látja.

19:30

Vadai Ágnes elmondta, hogy ország világ láthatja, mit ér Putyin szava. A DK-s politikus szerint Orbán Vlagyimir Putyinhoz tíz éve dörgölőzik. Aki egy medvével alszik, az ideig óráig nagyobbnak tűnhet, de egyszer arra ébredt, hogy megeszi őt a medve. Emlékezetett: mi magyarok az EU és a NATO tagjai vagyunk, mi nem a háború és agresszió partján állunk, hanem a békében, a kölcsönös párbeszédben hiszünk. A magyar miniszterelnöknek határozottan el kell ítélnie az orosz agressziót – mondta. Ki kell mondania, hogy Ukrajna területi szuverenitása sérthetetlen. Hozzátette: függessze fel a magyar kormány a paksi erőművel kapcsolatos tárgyalásokat.

Fotók: Bazsó Bálint

 

Eközben a 444 arról ír, hogy egész Oroszország-szerte háborúellenes tüntetések zajlanak, ahol százakat vettek őrizetbe.

Moszkvából, Szentpétervárról, Jekatyerinburgból, Permből, Szaratovból, Tyumenyből, Habarovszkból, Novoszibirszkből, Irkutszkból, Pszkovból, Tverből, Joskar-Olából, Kinyesmából, Brjanszkból, Rosztovból, Ufából, Nyeftyekamszkból, Kalinyingrádból és Szamarából is érkeztek hírek tüntetésekről.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.