Varga Judit: "Az ország hihetetlen támadás alatt áll"

Bazsó Bálint 2022-02-16 13:08:00
Kedves Brüsszel, önnek 1 új üzenete érkezett.

"Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt" - közölte szerdán, a kormányinfó előtt Varga Judit.

Mint mondta: a kormány nem érte meglepetésként a döntés, a bíróság - szerintük - politikai szereplővé vált, maga az ítélet pedig nem más, mint "politikai nyomásgyakorlás". 

Hozzátette: a "gyermekvédelmi törvény közül nemzetközi vita van, és az ország hihetetlen támadás alatt áll". Emlékeztetett: ezért a kormány népszavazásra vitte az ügyet.

Az igazságügy miniszter szerint a migrációs kérdéshez hasonlít a "gyermekvédelem" ügye is. Szerinte a bevándorlás kapcsán is a magyar megoldás bizonyult hosszútávon jónak. Értékelése szerint a "a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság". 

Mint ismert, a magyar kormány elvesztett az EU elleni legfontosabb perét.

Orbán vesztett: elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát tőle, ha a pénzt másra költi, mint amire adták

Tavaly január elseje óta szankcionálta az Európai Unió Magyarországot és Lengyelországot, mivel a két ország felrúgta a jogállamiság szabályait (vagyis a helyi hatóságok nem léptek fel a korrupció ellen és politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás), így pénz megvonással büntettek. Mind a két említett ország az Európai Unió Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Ezt a pert Magyarország és Lengyelország azért indította, hogy a bíróság kimondja, az uniós pénzek szétosztása, vagyis a mi esetünkben a költségvetési érdek erősebb, mint a jogállamiság kérdése. 

A bíróság elutasítottta a keresetet, emellett kötelezik a két tagállamot a rájuk eső perköltségek megfizetésére. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem kapjuk meg a 

Benzinárstop: a MOL veszi át a bezárt kutakat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a benzinárstoppal kapcsolatban közölte: tudnak arról, hogy vannak benzinkutak, amelyek bezártak vagy fontolgatják a bezárást, ám mint mondta: ahol ilyen történt, ott van öt kilométeren belül van másik kút.

Közölte azt is: a bezártak kutakat a MOL fogja tovább üzemeltetni.

Hozzátette: a rendelet értelmében korlátlanul lehet tankolni.

Újságírói kérdésre közölte: nem fogják kompenzálni a benzinkutakat.

Gulyás beszélt a jogállami kérdésekről is. "Mindenkit óva intünk attól, hogy túlértékeljék a mai döntést. Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, ám ez veszélybe kerülne az ellenzék hatalomra jutásával, mert a kommunizmus, a fasizmus eszmééi összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogállamisági elképzeléseivel." - mondta Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozata kapcsán.

Hozáttette: az Európai Bizottsággal már megállapodtak a helyreállítási alapról, amikor az a "gyermekvédelmi" törvény elfogadása után visszalépett a a megállapodástól. Szerinte ezért nem írták alá azt, és a választásokig nem is fogják - tette hozzá a miniszter.

Ezen a héten is a Magyar Fórum kérdése sikerült a legjobban. A lap munkatársa egy kérdésbe bújtatott véleményt közölt, miszerint:

A kormány nem gondolja, hogy az ítélet szovjet időket megszégyenítő támadás?

Szerencsére Gulyás Gergely megengedő és nem gondolja ezt, ám szerinte a szuverenitást sérti.

Az Mfor.hu kérdésére, miszerint mikor indulhat meg a jogállamisági mechanizmus, illetve ha megindult mire számítanak - azt válaszolta: lassú folyamatról van szó és hosszú eljárásrendje van.

A helyreállítási alap kapcsán hozzátette: a bizottság meg akarja várni a választást, ám ha marad a kormány (értsd: Fidesz-KDNP) akkor "kénytelen lesz velük megállapodni". 

Politikai akció a pedagógussztrájk

Újságírói kérdésre közölte: bár a béremelési igényt jogosnak tartja a kormány, a sztrájkról kimondta a bíróság, hogy jogellenes (miután a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát)

Szerinte "veszélyes", hogyha a tanárok az "akaratérvényesítés" olyan formáját választják, amely ellentétes a szülők és gyermekek érdekeivel. 

Úgy vélte, hogy a szakszervezetek a sztrájkkal csak a választásba akarnak beavatkozni.

Polgári engedetlenségbe kezdtek tanárok a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet miatt

Mint arról mi is beszámoltunk: a kormány múlt pénteken egy friss rendelettel ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkját. „Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk" - írják.

Elképzelhetetlennek tartom - mondta annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter szerint egy "blog három meleg miniszter botrányát készíti elő". 

Szintén újságírói kérdésre közölte: nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a városok közvetlenül is pályázhatnának az uniós forrásokra. Szerinte ugyanis ezzel a tagállamok döntési joga csorbulna (és persze a magyar kormány ellenzéki városokat sújtó politikája - a szerk.)

Mint ismert: az Európai Parlament kedden fogadta el Cseh Katalin momentumos EP-képviselő jelentését arról, hogy a városok közvetlenül pályázhassanak forrásokra. 

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.