Varga Judit: "Az ország hihetetlen támadás alatt áll"

Bazsó Bálint 2022-02-16 13:08:00
Kedves Brüsszel, önnek 1 új üzenete érkezett.

"Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt" - közölte szerdán, a kormányinfó előtt Varga Judit.

Mint mondta: a kormány nem érte meglepetésként a döntés, a bíróság - szerintük - politikai szereplővé vált, maga az ítélet pedig nem más, mint "politikai nyomásgyakorlás". 

Hozzátette: a "gyermekvédelmi törvény közül nemzetközi vita van, és az ország hihetetlen támadás alatt áll". Emlékeztetett: ezért a kormány népszavazásra vitte az ügyet.

Az igazságügy miniszter szerint a migrációs kérdéshez hasonlít a "gyermekvédelem" ügye is. Szerinte a bevándorlás kapcsán is a magyar megoldás bizonyult hosszútávon jónak. Értékelése szerint a "a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság". 

Mint ismert, a magyar kormány elvesztett az EU elleni legfontosabb perét.

Orbán vesztett: elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát tőle, ha a pénzt másra költi, mint amire adták

Tavaly január elseje óta szankcionálta az Európai Unió Magyarországot és Lengyelországot, mivel a két ország felrúgta a jogállamiság szabályait (vagyis a helyi hatóságok nem léptek fel a korrupció ellen és politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás), így pénz megvonással büntettek. Mind a két említett ország az Európai Unió Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Ezt a pert Magyarország és Lengyelország azért indította, hogy a bíróság kimondja, az uniós pénzek szétosztása, vagyis a mi esetünkben a költségvetési érdek erősebb, mint a jogállamiság kérdése. 

A bíróság elutasítottta a keresetet, emellett kötelezik a két tagállamot a rájuk eső perköltségek megfizetésére. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem kapjuk meg a 

Benzinárstop: a MOL veszi át a bezárt kutakat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a benzinárstoppal kapcsolatban közölte: tudnak arról, hogy vannak benzinkutak, amelyek bezártak vagy fontolgatják a bezárást, ám mint mondta: ahol ilyen történt, ott van öt kilométeren belül van másik kút.

Közölte azt is: a bezártak kutakat a MOL fogja tovább üzemeltetni.

Hozzátette: a rendelet értelmében korlátlanul lehet tankolni.

Újságírói kérdésre közölte: nem fogják kompenzálni a benzinkutakat.

Gulyás beszélt a jogállami kérdésekről is. "Mindenkit óva intünk attól, hogy túlértékeljék a mai döntést. Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, ám ez veszélybe kerülne az ellenzék hatalomra jutásával, mert a kommunizmus, a fasizmus eszmééi összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogállamisági elképzeléseivel." - mondta Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozata kapcsán.

Hozáttette: az Európai Bizottsággal már megállapodtak a helyreállítási alapról, amikor az a "gyermekvédelmi" törvény elfogadása után visszalépett a a megállapodástól. Szerinte ezért nem írták alá azt, és a választásokig nem is fogják - tette hozzá a miniszter.

Ezen a héten is a Magyar Fórum kérdése sikerült a legjobban. A lap munkatársa egy kérdésbe bújtatott véleményt közölt, miszerint:

A kormány nem gondolja, hogy az ítélet szovjet időket megszégyenítő támadás?

Szerencsére Gulyás Gergely megengedő és nem gondolja ezt, ám szerinte a szuverenitást sérti.

Az Mfor.hu kérdésére, miszerint mikor indulhat meg a jogállamisági mechanizmus, illetve ha megindult mire számítanak - azt válaszolta: lassú folyamatról van szó és hosszú eljárásrendje van.

A helyreállítási alap kapcsán hozzátette: a bizottság meg akarja várni a választást, ám ha marad a kormány (értsd: Fidesz-KDNP) akkor "kénytelen lesz velük megállapodni". 

Politikai akció a pedagógussztrájk

Újságírói kérdésre közölte: bár a béremelési igényt jogosnak tartja a kormány, a sztrájkról kimondta a bíróság, hogy jogellenes (miután a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát)

Szerinte "veszélyes", hogyha a tanárok az "akaratérvényesítés" olyan formáját választják, amely ellentétes a szülők és gyermekek érdekeivel. 

Úgy vélte, hogy a szakszervezetek a sztrájkkal csak a választásba akarnak beavatkozni.

Polgári engedetlenségbe kezdtek tanárok a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet miatt

Mint arról mi is beszámoltunk: a kormány múlt pénteken egy friss rendelettel ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkját. „Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk" - írják.

Elképzelhetetlennek tartom - mondta annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter szerint egy "blog három meleg miniszter botrányát készíti elő". 

Szintén újságírói kérdésre közölte: nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a városok közvetlenül is pályázhatnának az uniós forrásokra. Szerinte ugyanis ezzel a tagállamok döntési joga csorbulna (és persze a magyar kormány ellenzéki városokat sújtó politikája - a szerk.)

Mint ismert: az Európai Parlament kedden fogadta el Cseh Katalin momentumos EP-képviselő jelentését arról, hogy a városok közvetlenül pályázhassanak forrásokra. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.