Varga Judit: "Az ország hihetetlen támadás alatt áll"

Bazsó Bálint 2022-02-16 13:08:00
Kedves Brüsszel, önnek 1 új üzenete érkezett.

"Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt" - közölte szerdán, a kormányinfó előtt Varga Judit.

Mint mondta: a kormány nem érte meglepetésként a döntés, a bíróság - szerintük - politikai szereplővé vált, maga az ítélet pedig nem más, mint "politikai nyomásgyakorlás". 

Hozzátette: a "gyermekvédelmi törvény közül nemzetközi vita van, és az ország hihetetlen támadás alatt áll". Emlékeztetett: ezért a kormány népszavazásra vitte az ügyet.

Az igazságügy miniszter szerint a migrációs kérdéshez hasonlít a "gyermekvédelem" ügye is. Szerinte a bevándorlás kapcsán is a magyar megoldás bizonyult hosszútávon jónak. Értékelése szerint a "a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság". 

Mint ismert, a magyar kormány elvesztett az EU elleni legfontosabb perét.

Orbán vesztett: elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát tőle, ha a pénzt másra költi, mint amire adták

Tavaly január elseje óta szankcionálta az Európai Unió Magyarországot és Lengyelországot, mivel a két ország felrúgta a jogállamiság szabályait (vagyis a helyi hatóságok nem léptek fel a korrupció ellen és politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás), így pénz megvonással büntettek. Mind a két említett ország az Európai Unió Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Ezt a pert Magyarország és Lengyelország azért indította, hogy a bíróság kimondja, az uniós pénzek szétosztása, vagyis a mi esetünkben a költségvetési érdek erősebb, mint a jogállamiság kérdése. 

A bíróság elutasítottta a keresetet, emellett kötelezik a két tagállamot a rájuk eső perköltségek megfizetésére. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem kapjuk meg a 

Benzinárstop: a MOL veszi át a bezárt kutakat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a benzinárstoppal kapcsolatban közölte: tudnak arról, hogy vannak benzinkutak, amelyek bezártak vagy fontolgatják a bezárást, ám mint mondta: ahol ilyen történt, ott van öt kilométeren belül van másik kút.

Közölte azt is: a bezártak kutakat a MOL fogja tovább üzemeltetni.

Hozzátette: a rendelet értelmében korlátlanul lehet tankolni.

Újságírói kérdésre közölte: nem fogják kompenzálni a benzinkutakat.

Gulyás beszélt a jogállami kérdésekről is. "Mindenkit óva intünk attól, hogy túlértékeljék a mai döntést. Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, ám ez veszélybe kerülne az ellenzék hatalomra jutásával, mert a kommunizmus, a fasizmus eszmééi összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogállamisági elképzeléseivel." - mondta Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozata kapcsán.

Hozáttette: az Európai Bizottsággal már megállapodtak a helyreállítási alapról, amikor az a "gyermekvédelmi" törvény elfogadása után visszalépett a a megállapodástól. Szerinte ezért nem írták alá azt, és a választásokig nem is fogják - tette hozzá a miniszter.

Ezen a héten is a Magyar Fórum kérdése sikerült a legjobban. A lap munkatársa egy kérdésbe bújtatott véleményt közölt, miszerint:

A kormány nem gondolja, hogy az ítélet szovjet időket megszégyenítő támadás?

Szerencsére Gulyás Gergely megengedő és nem gondolja ezt, ám szerinte a szuverenitást sérti.

Az Mfor.hu kérdésére, miszerint mikor indulhat meg a jogállamisági mechanizmus, illetve ha megindult mire számítanak - azt válaszolta: lassú folyamatról van szó és hosszú eljárásrendje van.

A helyreállítási alap kapcsán hozzátette: a bizottság meg akarja várni a választást, ám ha marad a kormány (értsd: Fidesz-KDNP) akkor "kénytelen lesz velük megállapodni". 

Politikai akció a pedagógussztrájk

Újságírói kérdésre közölte: bár a béremelési igényt jogosnak tartja a kormány, a sztrájkról kimondta a bíróság, hogy jogellenes (miután a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát)

Szerinte "veszélyes", hogyha a tanárok az "akaratérvényesítés" olyan formáját választják, amely ellentétes a szülők és gyermekek érdekeivel. 

Úgy vélte, hogy a szakszervezetek a sztrájkkal csak a választásba akarnak beavatkozni.

Polgári engedetlenségbe kezdtek tanárok a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet miatt

Mint arról mi is beszámoltunk: a kormány múlt pénteken egy friss rendelettel ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkját. „Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk" - írják.

Elképzelhetetlennek tartom - mondta annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter szerint egy "blog három meleg miniszter botrányát készíti elő". 

Szintén újságírói kérdésre közölte: nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a városok közvetlenül is pályázhatnának az uniós forrásokra. Szerinte ugyanis ezzel a tagállamok döntési joga csorbulna (és persze a magyar kormány ellenzéki városokat sújtó politikája - a szerk.)

Mint ismert: az Európai Parlament kedden fogadta el Cseh Katalin momentumos EP-képviselő jelentését arról, hogy a városok közvetlenül pályázhassanak forrásokra. 

Szólj hozzá!

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.