Justin Trudeau szerint elfogadhatatlan a kanadai kamionosok tüntetése

Fehér Buda 2022-02-10 14:22:00
A miniszterelnök szerint minél hamarabb fel kell hagyni a demonstrálással, mert a kanadai autógyártást veszélyeztetik a fennakadások.

Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau elfogadhatatlannak titulálta a szabadságkonvojra elkeresztelt kamionos tüntetéseket. T

rudeau helyi idő szerint szerda este beszélt a kanadai parlamentben, miközben Ottawában továbbra is a rendőrök próbálnak rendet teremteni a demonstrálók között.

A tüntetők már két hata blokkolják Ottawa néhány utcáját és két határátlépőt Kanada és az USA között. Eredetileg azért kezdtek demonstrálásba, mivel Kanadában nemsokára olyan törvénykezést hozhatnak, melynek értelmében a kamionosok csak akkor szállíthatnának Kanada és az USA között, ha megkapták mindkét oltásukat.

Mivel rengeteg kamionos él az export-import bizniszből, így nekik a megélhetésüket is veszélyezteti a törvénykezés.

Trudeau szerint azonban a folyamatos forgalomakadályozás, és úgy általában az illegális demonstrálás megnehezíti Ottawa életét. Sok üzlet egyáltalán nem tud kinyitni, mivel annyira elállják az utakat a járművek, írja a BBC.

A miniszterelnök szerint minél hamarabb véget kell vetni a tüntetésnek, hogy az ottawaiak visszakaphassák a fennakadás mentes hétköznapjaikat. Trudeau egyébként hétfőn tért vissza a parlamentbe, miután ő is elkapta a koronavírust. Ugyanezen a napon a kamionosok lezárták az Ambassador hidat, ami az USA és Kanada közti kereskedelem negyedét bonyolítja le.

A tüntetésnek már meg is van az eredménye, a kanadai autógyárakban vissza kellett venni a gyártásból, de még a munkások munkaidejét is le kellett rövidíteni. A szakértők szerint ha tovább gyűrűzik a tüntetéshullám, akkor elbocsájtások és áremelkedés jöhet.

A Toyota már három kanadai gyárban teljesen beszüntette a gyártást, míg az amerikai Fehér Ház arra szólította fel a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a demonstrálással, mert az már az amerikai autógyártást is veszélyezteti. 

Ottawában jelenleg nagyjából 400 kamion vesztegel, ez elég ahhoz, hogy megbénítsák a város egy részét. A rendőrség viszont már illegálisnak titulálta a tüntetést, így akár vádat is emlehetnek azok ellen, akik továbbra is fennakadásokat okoznak.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.