Iványi Gábort kérné fel köztársasági elnöknek Márki-Zay Péter

Bazsó Bálint 2022-02-07 16:42:27
Ő pedig vállalná, ám a pártok még nem döntöttek. Márki-Zay szerint Iványi integrálni tudná a jobb- és baloldaliakat.

Iványi Gábor vállalná Márki-Zay Péter felkérését, ám a hat ellenzéki párt négy héttel a szavazás előtt még mindig csak egyezkedik arról, hogy indítsanak-e közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben - értesült a Telex.

A lap megkeresésére az Egységben Magyarországért sajtóosztályától azt írták, közösen hoznak döntést, és azt utána közösen fogják ismertetni az országgal. Információik szerint a Jobbik még nem állt be Iványi mögé, Jakab Péterék egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne jelölni.

„Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek, hozzátéve, a jelölésről a pártvezetők fognak dönteni.

Márki-Zay szerint azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt. „Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember” – fogalmazott Márki-Zay.

„Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.”

Nem zárkózna el a felkéréstől Iványi Gábor, elvállalná a feladatot, ha felkérik a pártok. Ezt ő maga erősítette meg a Telexnek a hétfő délután. „Bármilyen furcsán is hangzik, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni” – fogalmazott a MET lelkésze.

Iványi hozzátette, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor – mint fogalmazott – „készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm. Csak ebben a helyzetben pontosan tudom, hogy ez miről szól.”

A pártok a lap megkeresésékre egyelőre csak annyit közöltek, hogy közösen döntenek a köztársaságielnök-jelölésről, és csak utána tesznek bejelentést.

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén „Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!” címmel. „Fontos lenne, hogy egy jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező jelöltel lehessen tükröt tartani az Orbán-rendszernek és Orbán jelöltjének Novák Katalinnak” – írják az oldalon. A vasárnap este közzétett petíciót cikkünk megjelenéséig már csaknem 150 ember írta alá.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.