Szükségállapotot hirdettek Ottawában az oltásellenes kamionosok miatt

Fehér Buda 2022-02-07 10:04:00
A várost szinte teljesen megbénították a kötelező oltás ellen tüntető sofőrök.

Nemrég írtunk arról, hogy napok óta izzik a levegő Kanadában: kamionsofőrök tüntetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi rendelkezések, egyebek között a kötelező oltás ellen. A „szabadságkonvojnak” nevezett tüntetés miatt gépjárművek blokkolják a belváros utcáit, a tüntetők pedig egyre több problémát okoznak Ottawában.

Puskaporos hangulat Kanadában: Napok óta tüntetnek a kötelező oltás ellen

Napok óta izzik a levegő Kanadában: kamionsofőrök tüntetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi rendelkezések, egyebek között a kötelező oltás ellen. A „szabadságkonvojnak" nevezett tüntetés miatt gépjárművek blokkolják a belváros utcáit, a tüntetők pedig egyre több problémát okoznak Ottawában a BBC tudósítása szerint.

A kamionosok a hétvégén is folytatták a tüntetést, a város polgármestere helyi idő szerint vasárnap pedig elrendelte a szükségállapotot. Jim Watson szerint erre azért volt szükség, mert a szükségállapot néhány olyan joggal vértezi fel a város vezetőségét, ami lehetővé teszi, hogy könnyebben mozogjanak a városban. Ez pedig azért fontos, mivel a rendőrség, a mentők és a tűzoltók lassan kifogynak a felszereléseikből, írja a Guardian.

Fotó: MTI/EPA

A hét közben egyébként már felhagyni látszott a demonstráció, a hétvégén azonban újból több ezren csatlakoztak a kamionosokhoz. Az ottawaiak szerint lassan élhetetlen lesz a város, hiszen a kamionosok egész nap dudálva demonstrálnak, míg a városban szinte lehetetlen négy keréken bárhova is eljutni. A kamionos konvoj felkeltette már az amerikaiak figyelmét is, ahol többnyire a republikánus tisztségviselők biztatják a tüntetőket. Köztük van Donald Trump, a volt elnök is, aki szélsőjobboldali bolondnak nevezte Justin Trudeau-t, Kanada miniszterelnökét.

A tüntetők eközben a GoFundMe nevű adománygyűjtő oldalon több millió dollárt kalapoztak össze a kamionos konvojnak. A pénz viszont valószínűleg nem ér majd célba, mivel az oldal úgy találta, a tüntetés nem legális keretek között zajlik, így a gyűjtés sérti a GoFundMe alapszabályait. A kamionosok közben megpróbáltak hasonló tüntetést rendezni Torontóban, Kanada fővárosában is, ám ott már résen volt a rendőrség, így megállították a kamionosokat, hogy elérjék a döntéshozók épületeit. A tüntetés így ott hamar kifulladt.

Az ottawaiak eközben igazi ostromként írják le a kamionosok megjelenését. Néhány kamionos tűzijátékokkal borzolja a helyiek idegeit, mások horogkeresztes zászlókat tűztek ki a járműveikre, mivel szerintük a kötelező oltás a fasizmussal egyenlő. A tüntetők azt ígérik, addig nem hagyják el a várost, amíg Ottawában és környékén meg nem szüntetik a koronavírus miatt hozott intézkedéseket. A tüntetők emellett a Trudeau-kormány lemondását követelik, ami ironikus, hiszen a járvány miatt hozott intézkedések többségét a helyi törvényalkotók hozzák, tartományi szinten.

 

Címlapfotó: Getty Images

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.