Megbüntetik a sztrájkoló pedagógusokat, Gulyás Gergely szerint törvénytelen volt a tüntetés

Székely Zoárd 2022-02-03 14:02:00
Retorziókról és túlkapásokról számol be a PDSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több helyről is olyan visszajelzést kapott, hogy túlkapások és retorziók érték a hétfői pedagógussztrájkban részt vevő tanárokat és diákokat – írja a PDSZ közleménye.

„Beszámoltak a kollégák például arról, hogy a tankerület utólag arra adott utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna"

– áll a közleményben.

Több mint 20 ezer pedagógus sztrájkolt ma

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban - ismertette a sztrájkot szervező két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) a délutáni sajtótájékoztatón a Telex szerint. Ez a szám még változhat, mert csak részeredményeket tudtak közölni három órával a sztrájk lezárulta után.

Olyan esetről is írnak, hogy egy iskolavezető meg akarta büntetni azt a tanárt, aki értesítette a szülőket a sztrájkról. A PDSZ szerint a vezető csak a többi kolléga kiállása miatt hátrált meg ettől. Több helyen „fegyelmi eljárást” helyeztek kilátásba, noha ez egy már rég nem létező dolog az iskolákban.

„Arról nem tudunk egyelőre, hogy történt-e olyan, amikor sztrájkolótól, sztrájkszervezőtől juttatást, illetményrészt vontak volna el, bár olvastunk már olyat, hogy ilyet kilátásba helyeztek"

– írja a PDSZ.

A szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában 101%-os volt a sztrájk

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak ma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez és a Pedagógusok Szakszervezetéhez tartozó tanárok. Az érintettek azt szeretnék elérni, hogy növekedjen a bérük, a munkaterhek csökkenjenek, és a kormány vonja vissza a kötelező oltásról szóló döntést. A sztrájk reggel 8 és délelőtt 10 óra között függesztette fel a munkát.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón úgy nyilatkozott, szerinte jogos igény, hogy a tanárok béremelést akarnak, de a sztrájk ettől független kérdés, és „egy politikai sztrájkkal van dolgunk” a miniszter szerint. Erre bizonyíték szerinte, hogy Márki-Zay Péter kékszalag kitűzését kérte.

„Akik a jövő generációját oktatják, azok törvénytelen sztrájkban vettek részt"

– mondta.

Május 1-ig mégis érvényesek lesznek két oltással is a védettségi igazolványok

Szokatlanul korán tartottak ma a kormányinfót, amelynek során Gulyás Gergely miniszter először a járványról beszélt, és elmonda: ötödik hullám csúcsán vagyunk; az elvonulása gyorsabb lesz, mint a korábbi hullámoké; nem volt nagyon megterhelő a kórházaknak, és nem volt magas a halálozás.

Elmondása szerint arról nincs kormánydöntés, hogy milyen szankciói lesznek a sztrájknak, erről nem gondolkodott a kormány.

 

Címlapfotó: Getty Images

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.