150 millióért akarta elsimítani egy iskola problémáit Schadl György és Völner Pál

Székely Zoárd 2022-02-02 07:27:00
90 milliós büntetést kapott az iskola, amely a mai napig működik.

Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatott vezetője tavaly egy oktatási intézmény útjait is egyengette annak érdekében, hogy az iskolának ne kelljen kifizetnie a rá kirótt 90 millió forintos büntetést, és hogy rendben legyenek az engedélyei is – számolt be róla az rtl.hu.

Az ügyet Schadl egyik barátja, R. karolta fel, aki a segítségért legalább 150 millió forintot várt az iskolától a lap szerint, a pénzt pedig elosztották volna egymás között.

A megalapozott gyanú szerint egyelőre csak 50 millió forint átvétele bizonyítható, de a megismert nyomozati dokumentumok szerint Völner Pál az ügyben több alkalommal egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal is.

Az igazságügyi miniszter helyettese Varga Judithoz is bevitte Schadl Györgyöt, hogy a Kar belső ügyeiről tárgyaljanak

A hét meggyanúsított végrehajtó közül kettő beismerő vallomást tett, öt viszont megpróbálja kimagyarázni, miért vittek rendszeresen tízmilliókat készpénzben Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének - derül az 1734 oldalas nyomozati iratból, amely alapján az elnököt, és Völner Pált, a bűnügy miatt lemondott fideszes állatmtitkárt is meggyanúsították.

Az egész országban képzéseket nyújtó intézménytől az állam elszámolási hibák miatt követelt vissza 90 millió forintot és és járulékait, és az is felmerült, hogy visszavonják az iskola engedélyeit. Schadl György barátja, R. volt az, aki a probléma megoldására vállalkozott, a kenőpénz elosztásáról pedig a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint így nyilatkozott:

„Megy egy kis gyorssegély föntre is."

A lap szerint nem derült ki egyértelműen, hogy végül pontosan mennyi pénz cserélt gazdát, de a papírok szerint a tervezettnél jóval kevesebbet, 50 millió forintot vett át Schadl György barátja.

Az „ügyintézés”, mint írják, nem volt zökkenőmentes, előfordult például, hogy az engedélykérelmeket visszadobták, sőt a nyomozati iratok szerint az egyik telefonbeszélgetés során az is felmerült, hogy a már kiadott bizonyítványok sem lesznek érvényesek. 

Az ügy végeredménye nem ismert, az ugyanakkor biztos, hogy az érintett iskola a mai napig érvényes működési engedéllyel rendelkezik. 

Az rtl.hu megkeresésére az ügyben érintett oktatási intézmény közölte, hogy

„a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjének lehallgatása során készült felvételeken nagyon sok információ elhangzik, azonban azok hazugság- és valóságtartalmának vizsgálata a jelenleg is folyamatban lévő nyomozás feladata."

A szervezet képviselője ugyanakkor hozzátette: az engedélyeik beszerzése érdekében jogtalan előnyt senkinek nem ígértek és ilyet nem is fizettek. Az Emmi és az ITM a lap kérdéseire a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

Szólj hozzá!

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.