A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Fehér Buda 2022-01-21 15:22:00
Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

A koronavírus új mutációját fedezték fel brit kutatók, írja a Metro. Az omikron variáns eddig a BA.1 néven futott hivatalosan, ennek egy alfaját, a BA.2-őt fedezték most fel az Egyesült Királyságban. A britek körében egyelőre nem túl elterjedt a BA.2, Dániában viszont már a fertőzöttek nagyjából felénél mutatták ki az új változatot.

Fotó: Getty Images

A brit Közegészségügyi Ügynökség egyelőre vizsgálja az új mutánst, de senkit sem intenek aggodalomra, hiszen a koronavírus is ugyanúgy mutálódik, mint a többi vírus. Az előzetes felmérések alapján a BA.2 valamivel könnyebben fertőzhet, mint az eredeti omikron variáns, ám nem okoz annál nagyobb megbetegedéseket. Ezt az is mutatja, hogy Dániában nem futott fel a kórházban kezeltek száma, annak ellenére, hogy mennyire elterjedt ott a mutáns.

A dán Statens Serum intézet csütörtökön már ki is adott egy közleményt a BA.2-vel kapcsolatban, ebben azt írják, hogy az eddigi vakcinák várhatóan ugyanolyan sikerrel veszik fel a harcot az új variánssal, mint az omikronnal szemben. 

A BA.2-nek egy nagy különbsége van az eredeti omikronnal szemben, az, hogy megtalálható benne az úgynevezett S-gén. Az omikron variánsból ez a gén hiányzott, így tudták a szakemberek megkülönböztetni az omikront a deltától. 

A BA.2-őt egyelőre Indiáig és a Fülöp-szigetekig tudták visszavezetni a kutatók, ahol szintén gyorsabban terjedt a BA.1-nél. Az európai országok közül eddig az Egyesült Királyságban, Németországban és Dániában mutatták ki, de valószínűleg már más országokba is begyűrűzött az újabb mutáns.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.