83 millió forint többletterhet jelent Szombathelynek a minimálbér-emelés

Farkas Bazsi 2022-01-20 06:52:00
Bár a város 488 millió forint kormányzati támogatást kap a bérekre, ugyanakkor az ezekkel járó többlet teher 571 millió forint.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletezi, hogy az egyes településeknek mekkora összegű támogatást juttat a kormány a garantált bérminimum és a minimálbér emelése kapcsán.

Szombathely esetében ez 488 millió forint.

Csakhogy a többletteher összesen 571 millió forint, így az intézkedés kapcsán 83 millió forint többletteher sújtja az önkormányzatot

- ez abból a Facebook-bejegyzésből derül ki, amit Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester írt székesfehérvári kollégája, Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) bejegyzésére. 

Nemény kiemelte, hogy ebben az összegben nincsen benne az önkormányzati cégeknél kifizetendő többlet bérköltség, melyre a szombathelyi önkormányzat nem kap semmilyen támogatást.

A béremelés szükséges és fontos volt, a hozzá adott támogatás valódi segítség, ugyanakkor a végén az igéret ellenére mégiscsak a nagyon nehéz helyzetben lévő önkormányzatok állják a számla egy részét - fogalmazott a szombathelyi polgármester.

Nemény azt is megemlíti, hogy az iparűzési adókiesés adóerőképesség alapján történő kompenzációja mind Székesfehérvár mind Szombathely esetében azt jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a vasi megyeszékhely nem kap kompenzációt.

Bár Székesfehérvár korábban kapott 1 milliárd 400 millió forint működésre fordítható kompenzációt, Szombathely akkor sem kapott semmit.

Pedig mindkét város nagyon magas szolidaritási adót fizet (Szombathely a 8 milliárd 300 milliós helyi iparűzési adó bevételéből 2 milliárd 700 millió forintot.)

Ennek az adónak pedig ugyanúgy az adóerőképesség a számítási alapja. Azaz azzal, hogy nem kapunk kompenzációt kétszeresen is sújtanak minket - mutatott rá Nemény.

A szombathelyi városvezetők a múlt héten jelentették be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a kormány figyelmét felhívják a szombathelyieket sújtó elvonásokra. 

Címlapfotó: Nemény András a SZOVA dolgozóival egyeztet (szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán)

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.