A kormány többek között a megvalósult Szent Márton tervvel válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész Szombathely nyugati elkerülője

Farkas Bazsi 2022-01-17 18:00:34
Ez az az útszakasz, amin Hende szerint már autózhatunk is, pedig még a tervek sincsenek készen.

Már csak néhány nap és elkészül a nyugati elkerülőút, így teljessé válik a szombathelyi körgyűrű - írtuk december végén megjelent cikkünkben. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ugyanis azt ígérte 2018 március 5-én, hogy 2022-re készen lesz a város még hiányzó nyugati elkerülője.

Ez az útszakasz, ami a Körmendről és Kőszegről érkezőket irányítaná el a szombathelyi centrumból. 

Erről a beruházásról azonban egyelőre szó sincsen. Legutóbb, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékesét kérdeztük a nyugati elkerülő ügyében csak annyit válaszolt, hogy a projekt megtervezésére, megépítésére eddig nem kaptak megbízást. 

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak tette fel a kérdést, hogy 2022-ig elkészül-e a nyugati elkerülő, megépül-e a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakasza, valamint megvalósul-e a Gothard-kastély felújítása, átköltözik-e a buszpályaudvar a vasútállomáshoz, illetve megépül-e a fedett teniszcentrum, a lovas sportközpont és a városi fedett uszoda családi wellness részlege?

Security Check Required

null

A képviselő kérdésére György István államtitkár válaszolt. A politikus azt írja:

Szombathely esetében elmondható, hogy a városvezetés nagy lendülettel vetette bele magát a megállapodásban szereplő projektek megvalósításába. Ennek köszönhetően mára már elkészült a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó, 

a Szent Márton Terv I. üteme, 

a Szombathelyi Képtár épületének felújítása és Schrammel Imre, a Kossuth-díjas keramikus művész életművének helyt adó Éva-malom rekonstrukciója.

Tájékoztatom emellett Képviselő Urat, hogy a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának megépítésével kapcsolatban a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van, a beruházás megvalósítása 

várhatóan 2023 januárjában fejeződik be. 

A kérdésében hivatkozott Gothard-kastély tekintetében elmondható, hogy a támogatói okirat szerint az állagmegóvási munkálatokat idén szeptemberig szükséges lezárni. A lovas sportközpont, a buszpályaudvar, valamint a városi fedett uszoda esetében a Program az előkészítési munkák elvégzéséhez biztosított támogatást, melyek ennek megfelelően el is készültek. 

Mivel a Kormány és a város továbbra is elkötelezett a megkezdett munkák folytatása mellett, ezért e beruházások és a teniszcentrum befedése kapcsán a felek között folyamatosak az egyeztetések a megoldáskeresés érdekében. 

Az uszoda tekintetében jelzem továbbá, hogy annak energetikai korszerűsítésére 2019-ben sor került, a város által 2021-ben benyújtott új műszaki leírás azonban módosít a korábbi elképzelésen a wellnessrészleggel történő bővítésre vonatkozóan. Ezen túlmenően az önkormányzat a projekt szakmai tartalmát étterem és rendezvényterem létrehozásával kívánja kiegészíteni, amelyről az egyeztetések még tartanak. (Itt jegyeznénk meg, hogy Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyilatkozata szerint a túl drága üzemeltetési költségek miatt a szombathelyi városvezetés elengedte az uszoda fejlesztését.)

Végezetül tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a „87.-89. számú főút Szombathely elkerülő szakasz megvalósítása” című előkészítési projekt kivitelezési tervének elkészítése 2023 első negyedévében várható.

Bár Ungár a nyugati elkerülőről érdeklődött, az államtitkár egyetlen szóval sem válaszolt a feltett kérdésre. A válaszban megfogalmazott 87.-89.-es számú főutak elkerülője Szombathely észak-keleti oldalán épül meg. Ez az az út, ami a METRO előtti Repülők útját tehermentesíti majd.

A nyugat elkerülő pont a másik irányban vár a megvalósításra. Ez a Szombathely és Sé közötti körforgalom egyetlen csonka út bekötésének folytatása lenne, az Illésakadémia mellett/felett vezetne el. 

Hogy ebből mikor lehet valami? Ha a minisztérium nem, akkor talán a jó ég tudja!

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.