A kormány többek között a megvalósult Szent Márton tervvel válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész Szombathely nyugati elkerülője

Farkas Bazsi 2022-01-17 18:00:34
Ez az az útszakasz, amin Hende szerint már autózhatunk is, pedig még a tervek sincsenek készen.

Már csak néhány nap és elkészül a nyugati elkerülőút, így teljessé válik a szombathelyi körgyűrű - írtuk december végén megjelent cikkünkben. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ugyanis azt ígérte 2018 március 5-én, hogy 2022-re készen lesz a város még hiányzó nyugati elkerülője.

Ez az útszakasz, ami a Körmendről és Kőszegről érkezőket irányítaná el a szombathelyi centrumból. 

Erről a beruházásról azonban egyelőre szó sincsen. Legutóbb, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékesét kérdeztük a nyugati elkerülő ügyében csak annyit válaszolt, hogy a projekt megtervezésére, megépítésére eddig nem kaptak megbízást. 

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak tette fel a kérdést, hogy 2022-ig elkészül-e a nyugati elkerülő, megépül-e a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakasza, valamint megvalósul-e a Gothard-kastély felújítása, átköltözik-e a buszpályaudvar a vasútállomáshoz, illetve megépül-e a fedett teniszcentrum, a lovas sportközpont és a városi fedett uszoda családi wellness részlege?

Security Check Required

null

A képviselő kérdésére György István államtitkár válaszolt. A politikus azt írja:

Szombathely esetében elmondható, hogy a városvezetés nagy lendülettel vetette bele magát a megállapodásban szereplő projektek megvalósításába. Ennek köszönhetően mára már elkészült a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó, 

a Szent Márton Terv I. üteme, 

a Szombathelyi Képtár épületének felújítása és Schrammel Imre, a Kossuth-díjas keramikus művész életművének helyt adó Éva-malom rekonstrukciója.

Tájékoztatom emellett Képviselő Urat, hogy a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának megépítésével kapcsolatban a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van, a beruházás megvalósítása 

várhatóan 2023 januárjában fejeződik be. 

A kérdésében hivatkozott Gothard-kastély tekintetében elmondható, hogy a támogatói okirat szerint az állagmegóvási munkálatokat idén szeptemberig szükséges lezárni. A lovas sportközpont, a buszpályaudvar, valamint a városi fedett uszoda esetében a Program az előkészítési munkák elvégzéséhez biztosított támogatást, melyek ennek megfelelően el is készültek. 

Mivel a Kormány és a város továbbra is elkötelezett a megkezdett munkák folytatása mellett, ezért e beruházások és a teniszcentrum befedése kapcsán a felek között folyamatosak az egyeztetések a megoldáskeresés érdekében. 

Az uszoda tekintetében jelzem továbbá, hogy annak energetikai korszerűsítésére 2019-ben sor került, a város által 2021-ben benyújtott új műszaki leírás azonban módosít a korábbi elképzelésen a wellnessrészleggel történő bővítésre vonatkozóan. Ezen túlmenően az önkormányzat a projekt szakmai tartalmát étterem és rendezvényterem létrehozásával kívánja kiegészíteni, amelyről az egyeztetések még tartanak. (Itt jegyeznénk meg, hogy Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyilatkozata szerint a túl drága üzemeltetési költségek miatt a szombathelyi városvezetés elengedte az uszoda fejlesztését.)

Végezetül tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a „87.-89. számú főút Szombathely elkerülő szakasz megvalósítása” című előkészítési projekt kivitelezési tervének elkészítése 2023 első negyedévében várható.

Bár Ungár a nyugati elkerülőről érdeklődött, az államtitkár egyetlen szóval sem válaszolt a feltett kérdésre. A válaszban megfogalmazott 87.-89.-es számú főutak elkerülője Szombathely észak-keleti oldalán épül meg. Ez az az út, ami a METRO előtti Repülők útját tehermentesíti majd.

A nyugat elkerülő pont a másik irányban vár a megvalósításra. Ez a Szombathely és Sé közötti körforgalom egyetlen csonka út bekötésének folytatása lenne, az Illésakadémia mellett/felett vezetne el. 

Hogy ebből mikor lehet valami? Ha a minisztérium nem, akkor talán a jó ég tudja!

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?