A kormány többek között a megvalósult Szent Márton tervvel válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész Szombathely nyugati elkerülője

Farkas Bazsi 2022-01-17 18:00:34
Ez az az útszakasz, amin Hende szerint már autózhatunk is, pedig még a tervek sincsenek készen.

Már csak néhány nap és elkészül a nyugati elkerülőút, így teljessé válik a szombathelyi körgyűrű - írtuk december végén megjelent cikkünkben. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ugyanis azt ígérte 2018 március 5-én, hogy 2022-re készen lesz a város még hiányzó nyugati elkerülője.

Ez az útszakasz, ami a Körmendről és Kőszegről érkezőket irányítaná el a szombathelyi centrumból. 

Erről a beruházásról azonban egyelőre szó sincsen. Legutóbb, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékesét kérdeztük a nyugati elkerülő ügyében csak annyit válaszolt, hogy a projekt megtervezésére, megépítésére eddig nem kaptak megbízást. 

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak tette fel a kérdést, hogy 2022-ig elkészül-e a nyugati elkerülő, megépül-e a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakasza, valamint megvalósul-e a Gothard-kastély felújítása, átköltözik-e a buszpályaudvar a vasútállomáshoz, illetve megépül-e a fedett teniszcentrum, a lovas sportközpont és a városi fedett uszoda családi wellness részlege?

Security Check Required

null

A képviselő kérdésére György István államtitkár válaszolt. A politikus azt írja:

Szombathely esetében elmondható, hogy a városvezetés nagy lendülettel vetette bele magát a megállapodásban szereplő projektek megvalósításába. Ennek köszönhetően mára már elkészült a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó, 

a Szent Márton Terv I. üteme, 

a Szombathelyi Képtár épületének felújítása és Schrammel Imre, a Kossuth-díjas keramikus művész életművének helyt adó Éva-malom rekonstrukciója.

Tájékoztatom emellett Képviselő Urat, hogy a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának megépítésével kapcsolatban a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van, a beruházás megvalósítása 

várhatóan 2023 januárjában fejeződik be. 

A kérdésében hivatkozott Gothard-kastély tekintetében elmondható, hogy a támogatói okirat szerint az állagmegóvási munkálatokat idén szeptemberig szükséges lezárni. A lovas sportközpont, a buszpályaudvar, valamint a városi fedett uszoda esetében a Program az előkészítési munkák elvégzéséhez biztosított támogatást, melyek ennek megfelelően el is készültek. 

Mivel a Kormány és a város továbbra is elkötelezett a megkezdett munkák folytatása mellett, ezért e beruházások és a teniszcentrum befedése kapcsán a felek között folyamatosak az egyeztetések a megoldáskeresés érdekében. 

Az uszoda tekintetében jelzem továbbá, hogy annak energetikai korszerűsítésére 2019-ben sor került, a város által 2021-ben benyújtott új műszaki leírás azonban módosít a korábbi elképzelésen a wellnessrészleggel történő bővítésre vonatkozóan. Ezen túlmenően az önkormányzat a projekt szakmai tartalmát étterem és rendezvényterem létrehozásával kívánja kiegészíteni, amelyről az egyeztetések még tartanak. (Itt jegyeznénk meg, hogy Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyilatkozata szerint a túl drága üzemeltetési költségek miatt a szombathelyi városvezetés elengedte az uszoda fejlesztését.)

Végezetül tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a „87.-89. számú főút Szombathely elkerülő szakasz megvalósítása” című előkészítési projekt kivitelezési tervének elkészítése 2023 első negyedévében várható.

Bár Ungár a nyugati elkerülőről érdeklődött, az államtitkár egyetlen szóval sem válaszolt a feltett kérdésre. A válaszban megfogalmazott 87.-89.-es számú főutak elkerülője Szombathely észak-keleti oldalán épül meg. Ez az az út, ami a METRO előtti Repülők útját tehermentesíti majd.

A nyugat elkerülő pont a másik irányban vár a megvalósításra. Ez a Szombathely és Sé közötti körforgalom egyetlen csonka út bekötésének folytatása lenne, az Illésakadémia mellett/felett vezetne el. 

Hogy ebből mikor lehet valami? Ha a minisztérium nem, akkor talán a jó ég tudja!

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.