A kormány többek között a megvalósult Szent Márton tervvel válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész Szombathely nyugati elkerülője

Farkas Bazsi 2022-01-17 18:00:34
Ez az az útszakasz, amin Hende szerint már autózhatunk is, pedig még a tervek sincsenek készen.

Már csak néhány nap és elkészül a nyugati elkerülőút, így teljessé válik a szombathelyi körgyűrű - írtuk december végén megjelent cikkünkben. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ugyanis azt ígérte 2018 március 5-én, hogy 2022-re készen lesz a város még hiányzó nyugati elkerülője.

Ez az útszakasz, ami a Körmendről és Kőszegről érkezőket irányítaná el a szombathelyi centrumból. 

Erről a beruházásról azonban egyelőre szó sincsen. Legutóbb, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékesét kérdeztük a nyugati elkerülő ügyében csak annyit válaszolt, hogy a projekt megtervezésére, megépítésére eddig nem kaptak megbízást. 

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak tette fel a kérdést, hogy 2022-ig elkészül-e a nyugati elkerülő, megépül-e a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakasza, valamint megvalósul-e a Gothard-kastély felújítása, átköltözik-e a buszpályaudvar a vasútállomáshoz, illetve megépül-e a fedett teniszcentrum, a lovas sportközpont és a városi fedett uszoda családi wellness részlege?

Security Check Required

null

A képviselő kérdésére György István államtitkár válaszolt. A politikus azt írja:

Szombathely esetében elmondható, hogy a városvezetés nagy lendülettel vetette bele magát a megállapodásban szereplő projektek megvalósításába. Ennek köszönhetően mára már elkészült a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó, 

a Szent Márton Terv I. üteme, 

a Szombathelyi Képtár épületének felújítása és Schrammel Imre, a Kossuth-díjas keramikus művész életművének helyt adó Éva-malom rekonstrukciója.

Tájékoztatom emellett Képviselő Urat, hogy a Puskás Tivadar utca és a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának megépítésével kapcsolatban a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van, a beruházás megvalósítása 

várhatóan 2023 januárjában fejeződik be. 

A kérdésében hivatkozott Gothard-kastély tekintetében elmondható, hogy a támogatói okirat szerint az állagmegóvási munkálatokat idén szeptemberig szükséges lezárni. A lovas sportközpont, a buszpályaudvar, valamint a városi fedett uszoda esetében a Program az előkészítési munkák elvégzéséhez biztosított támogatást, melyek ennek megfelelően el is készültek. 

Mivel a Kormány és a város továbbra is elkötelezett a megkezdett munkák folytatása mellett, ezért e beruházások és a teniszcentrum befedése kapcsán a felek között folyamatosak az egyeztetések a megoldáskeresés érdekében. 

Az uszoda tekintetében jelzem továbbá, hogy annak energetikai korszerűsítésére 2019-ben sor került, a város által 2021-ben benyújtott új műszaki leírás azonban módosít a korábbi elképzelésen a wellnessrészleggel történő bővítésre vonatkozóan. Ezen túlmenően az önkormányzat a projekt szakmai tartalmát étterem és rendezvényterem létrehozásával kívánja kiegészíteni, amelyről az egyeztetések még tartanak. (Itt jegyeznénk meg, hogy Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyilatkozata szerint a túl drága üzemeltetési költségek miatt a szombathelyi városvezetés elengedte az uszoda fejlesztését.)

Végezetül tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a „87.-89. számú főút Szombathely elkerülő szakasz megvalósítása” című előkészítési projekt kivitelezési tervének elkészítése 2023 első negyedévében várható.

Bár Ungár a nyugati elkerülőről érdeklődött, az államtitkár egyetlen szóval sem válaszolt a feltett kérdésre. A válaszban megfogalmazott 87.-89.-es számú főutak elkerülője Szombathely észak-keleti oldalán épül meg. Ez az az út, ami a METRO előtti Repülők útját tehermentesíti majd.

A nyugat elkerülő pont a másik irányban vár a megvalósításra. Ez a Szombathely és Sé közötti körforgalom egyetlen csonka út bekötésének folytatása lenne, az Illésakadémia mellett/felett vezetne el. 

Hogy ebből mikor lehet valami? Ha a minisztérium nem, akkor talán a jó ég tudja!

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.