Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Nagy Donát 2021-12-02 14:31:09
Rengeteg álhírt terjesztenek a vállalatról és a vezetőjéről, aminek a vírusban elhunytak és családtagjaik isszák meg a levét.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani, írja az MTI.

Albert Bourla a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, csütörtökön műsorra tűzött interjúban érzelmektől fűtött hangon beszélt arról is, hogy az oltásokat övező ál- és rémhírek terjesztői őt és családját sem kímélik. Elmondta: az egyik elterjedt, sokak által ma is tényként kezelt rémhír szerint az ő felesége belehalt a koronavírus elleni oltásba, és őt emiatt - illetve egy másik rémhírváltozat szerint csalás gyanújával - őrizetbe vette az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI).

Mindebből természetesen egy szó sem igaz, "feleségem nagyszerűen érzi magát" - tette hozzá.

Elmondta: azon, hogy őt az FBI őrizetbe vette volna, még csak nevetett, de a felesége haláláról terjesztett rémhíren - amelyhez felesége fotóját is mellékelték a rémhír terjesztői - már nagyon felbosszantotta magát, és aggódni kezdett családja biztonsága miatt is.

A Pfizer vezérigazgatója kijelentette ugyanakkor: amit ő és családja e rémhírek miatt átél, semmiség azokhoz az emberéletekhez képet, amelyek a rémhíreket kitaláló emberek által terjesztett ostobaságok miatt vesznek oda. "Azok ugyanis, akik tényleg elhiszik, hogy feleségem belehalt az oltásba, azt mondják, hogy én ebből nem kérek" - fogalmazott Albert Bourla.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy milyen érvvel szállna szembe az oltásellenesek által terjesztett sztorikkal, Bourla kijelentette: sokan egyszerűen csak félnek az oltástól, és nekik üzeni, hogy a szeretet az egyetlen olyan emberi érzelem, amely erősebb a félelemnél. Az oltás beadatásáról vagy elutasításáról hozott döntésükkel az emberek nemcsak a saját egészségüket befolyásolják, hanem másokét is, mindenekelőtt azokét, akiket a legjobban szeretnek - mondta a Pfizer vezetője a csütörtöki BBC-interjúban. "Vegyék a bátorságot saját félelmeik leküzdésére" - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Pfizer az idén várhatóan 35 milliárd dollár forgalmat ér el, és többen úgy vélekednek, hogy a cég morálisan megkérdőjelezhető módon hasznot húz a világjárványból, Bourla kijelentette: az oltások milliók életét mentették meg és több ezermilliárd dollár veszteségtől kímélték meg a világgazdaságot.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e a harmadik oltási dózisok után negyedik, esetleg ötödik vakcinaadag beadatására is, Bourla azt mondta: az eddigi tapasztalatok alapján arra tippel, hogy évente lesz szükség a koronavírus elleni emlékeztető oltásra, annak érdekében, hogy "nagyon robusztus, nagyon-nagyon magas szintű védelmet" lehessen fenntartani.

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy a következő két évre újabb 114 millió adag Pfizer- és Moderna-oltást kötött le. Nagy-Britannia a Pfizer/BioNTech-vakcinából 54 millió, a Moderna oltóanyagából 60 millió dózist rendelt 2022-re és 2023-ra.

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ügylet olyan vakcinákra is kiterjed, amelyeket szükség esetén a gyártók hozzáigazítanak a legutóbb feltűnt, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron koronavírus-variánshoz.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) ugyancsak csütörtökön bejelentette, hogy engedélyezte a Xevudy (sotrovimab) nevű vírusellenes gyógyszer nagy-britanniai alkalmazását. A tájékoztatás szerint a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyár által kifejlesztett szer a klinikai próbák eredményei alapján 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, illetve a Covid-19 betegség okozta halálozást a magas kockázati kategóriába tartozó koronavírus-fertőzött felnőttek körében.

Albert Bourla a csütörtöki BBC-interjúban elmondta: a Pfizer már kidolgozott frissített vakcinákat az omikronhoz hasonlóan szintén Dél-Afrikában feltűnt béta, valamint az először Indiában azonosított, mára világszerte dominánssá vált delta variáns ellen, de ezekre nem volt szükség, mert e változatok ellen az eredeti vakcinák is hatékonyak.

A Pfizer mindazonáltal már dolgozik az omikron variánshoz igazított vakcinán is, amely száz napon belül elkészülhet.

Abert Bourla elmondta: a Pfizer az idén hárommilliárd, jövőre négymilliárd adag vakcinát gyárt. Hozzátette: jövőre már minden ország annyi oltási adaghoz juthat hozzá, amennyire szüksége lesz.

Szólj hozzá!

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.