Emberi csontok és koponya a szemétkupac alatt: megdöbbentő állapotban van néhány sír a Szent Márton temetőben Szombathelyen

Nagy Donát 2021-12-01 11:54:01
Van olyan kripta, amibe belenézve szabadon láthatóak az emberi maradványok, de a szétdobált műanyag tálkák sem kellemes látvány.

Egyik olvasónk nemrég jelezte, hogy megdöbbenve tapasztalta, milyen állapotban van több sírhely a Szent Márton temetőben Szombathelyen.

Ugyanis van olyan sír, aminek szinte teljesen hiányzik a fedele, belenézve pedig látszanak az emberi maradványok; és ha ez nem lenne elég, szeméttel is tele van dobálva a nyughely.

Az esethez mellékelt leírást követve mi is megtaláltuk a nevezett sírt, és sajnos igaznak bizonyultak a leírtak. Természetesen kegyeleti okokból a készült fotókon kitakarjuk az emberi csontokat.

 

Egyébként is rengeteg a magára hagyott, összedőlt sírhely, az elmozdult vagy összetört fedlap a temetőben, ahol egyébként jómagunk is több kóborló macskát láttunk. Levélírónk szerint őket rendszeresen etetik a síroknál, amire a mindenhol szanaszét hagyott, műanyag tálkák is bizonyíték.

Kollégáim két éve jártak Magyarország és Európa egyik legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertjében, az akkori beszámolójukban hasonló volt:

"a sírok darabokra törve, a fejfák összevissza dobálva, belepi őket a gaz, a kriptákat macskaeledeles edényekkel tették tele és sorolhatnám még napestig."

Mivel valóban megrázó a látvány, így először a Vas Megyei Temetkezési Kft.-nél érdeklődtünk, hogy ki fogja a szabadon látható emberi csontokat elfedni, letakarni, esetleg van-e lehetőség egy átfogó renoválásra a lepusztult állapotok miatt. A válaszból kiderül, hogy a Vagyonkezelési Szerződés szerint a Szent Márton úti lezárt temetőben a síremlékek helyreállítása, felújítása, gondozása nekik nem feladatuk. A temető személyzete csak veszélyhelyzet elhárítása esetén nyúlhat az adott sírhelyhez.

Az üzemeltető szerint a Szent Márton úti temetőben 3 kripta esetén látni emberi maradványokat, amelyek megoldására viszont intézkedni fognak.

Az állatok etetésére szolgáló, mindenfelé szétdobált műanyagtálkákról azt írják, hogy az állatok etetésére semmilyen szabály nem vonatkozik, a temetőben lévő gondnok azonban többször is figyelmeztette a látogatókat arra, hogy ne tegyék ezt. Ám mivel nincs hatósági jogkörük, így ezt csak kérhetik. A probléma miatt már kérték a közterület-felügyelet segítségét is.

Az üzemeltető levele alapján azonban a temető személyzetét már többször is megfenyegették, hogy az állatvédőknél vagy a rendőrségnél feljelentik, ha nem hagyják a kóbor macskák etetését a temetőben. A gondnok ennek ellenére többször is összeszedi a műanyag tálkákat, ám azok csakhamar újra elszaporodnak.

A szombathelyi önkormányzat a Temetkezés válaszát kiegészítve azt írta, hogy a fedetlen sír észrevétele esetén a temető személyzete a balesetveszély elhárítására hivatott, például körbekerítéssel. Egyéb korrigáló munkálatokra jelenleg nincs forrása az önkormányzatnak. A város nehéz anyagi helyzete pedig nem teszi lehetővé járóutak kiépítését, illetve a temető felújítását sem.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.