Hogy juthatott ilyen sorsra a kétezer éves szombathelyi Szent Márton temető? - FOTÓK

VPP Vágvölgyi Bálint 2019-09-17 19:19:00
Tudtátok, hogy a Szent Márton temető Magyarország és Európa egyik legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertje?

Ma gondoltunk egyet és bejártuk a kétezer éves múltra visszatekintő Szent Márton temetőt. Bevallom, kifejezetten szomorú volt az élmény és nem amiatt, mert egy temetőben sétáltunk. Gyermekkoromban sokat jártam erre nagyanyámékkal, művészetis koromban pedig festeni szoktunk kimenni a művészi részleteket, a környezetet, azt ahogy a természet körbe öleli a többszázéves, gyönyörűen megmunkált síremlékeket. Akkoriban még két részéről beszéltünk a temetőnek: volt a főbejárat felőli "új rész" a maga rendezettségével, ide akkor is még sokan jártak gondozni szeretteik s őseik temetkezési helyeit és volt a hátsó "régi" rész, amit betakart a borostyán, ahol itt-ott előbukkantak a részletek a növénytakaró alól, ahol már szétesőben voltak a kripták, felnyitva a sírok, melyekben macskák húzták meg magukat.

Szomorú vagyok, ugyanis azt kellett látnom, hogy kb. a fűnyírást leszámítva a Szent Márton temető iszonyatosan el van hanyagolva. A cicák és a borostyán megmaradt, de maga a temető egy-két viharosabb időszakát leszámítva talán még sosem nézett ki ennyire elhanyagoltan. A sírok darabokra törve, a fejfák összevissza dobálva, belepi őket a gaz, a kriptákat macskaeledeles edényekkel tették tele és sorolhatnám még napestig. A környezet ettől függetlenül igazán festői, hisz a növényzet elburjánzása mélyzölddé varázsolta a helyet, nagy kár, hogy a síremlékek magukra maradtak. És az is nagy kár, hogy a Szombathelyi Szépítő Egyesület kivételével szinte senki nem vigyázott rájuk, foglalkozott velük, holott feladatunk lenne megőrizni és ápolni a Szombathely történelmét őrző helyszíneket. Szerencsére azért - hogy ne csak a rosszat lássuk - így is akadt néhány a mai napig takarosan gondozott sírkő mécsessel, virággal.


 

Rövid történet:


Szombathelyen a Szent Márton úti temetőnek már kétezer éves múltja van, bár, ha végig sétálunk az ódon hangulatú temetőben a síremlékek között, kétszáz évesnél régebbit napjainkban már nem találhatunk. A szentmártoni temető egyike hazánk és Európa legrégebbi és egyben legtovább is használt sírkertjének. A történészek szerint már a Kr. sz. 2. században temetkeztek ide, azonban 1962-től ilyen formában már nem használják. A temetőben híres szombathelyi családok sírköveit lehet fellelni, olyan neves emberek nyugszanak itt, akiknek emlékét utcatáblák is őrzik. 


Szombathelynek egy kiemelt jelentőségű területe ez a temető, hiszen a feltételezések szerint itt született a város híres védőszentje, Szent Márton. Külön érdekesség, hogy nem a földön lévő sírok a legrégebbiek, a föld alsóbb rétegei is tele vannak jóval korábban eltemetett csontokkal. A Szent Márton temetőt bombatámadás érte még a II. világháború során, amely hatalmas károkat okozott. A fosztogatás és a vandalizmus sem kerülte el a temetőt, akárcsak a sok exhumálás, amit az a hír váltott ki, hogy kegyeleti parkot kívántak létesíteni a temető helyén. A szombathelyi Szent Márton temető megóvásáért A Szombathelyi Szépítő Egyesület küzd. Mivel a temető a helyi történelem nagy őrzője, ezért szeretnék megőrizni az utókornak. Bodányi Ödön, Balogh Gyula, Kisfaludy Sándor, Dr. Dunst János, Hidassy Krisztina és Knebel Jenő - felújítását és beültetését végezte el. A Szombathelyi Temetkezési Kft-vel együttműködve Balogh Gyula (sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította) sírja teljes felújításon esett át, míg Kisfaludy Sándor síremléke részben került felújításra. (Forrás: szombathelyiertektar.hu)





 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.