Hende Csaba szerint semmi kivetnivaló nincsen abban, ha egy óvodással fotózkodik egy óvoda avatóján

Farkas Bazsi 2021-11-26 11:24:00
Bizonyos esetekben tud lobbizni pénzekért, bizonyos esetekben pedig nem - ez derült ki Hende az Ugytudjuk.hu-nak küldött válaszaiból.

Most szombaton avatták fel a kibővített nárai óvodát. A sajtó beszámolója szerint a szalagátvágás feladatát az egyetlen, "talpon lévő" kis óvodás kapta, aki Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő társaságában végezte el a feladatot. 

Az eseményről fotók és videó is készült, ez utóbbit Hende a saját Facebook-oldalán tette közzé.

Politikai eseményen szerepelteti gyerekeket mindig is megosztó volt. Ahhoz pedig kétség sem fér, hogy Hende mint a térség országgyűlési képviselője, a település polgármesterével és a megyei önkormányzat alelnökével politikai tevékenységet folytattak akkor, amikor az óvodában avató ünnepséget rendeztek. Hiszen, mint politikusok vettek azon részt és nyilatkoztak a sajtónak.

Korábban Székely László, ombudsman úgy nyilatkozott, hogy:

„egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.”

Magát Hendét kérdeztük meg, hogy az ombusdmani állásfoglalás ellenében miért döntött úgy, hogy egy óvodást kell az ünnepségbe bevonnia, annak arcképével pedig videót készítenia, majd közzétenni azt a Facebook-oldalán?

Hende az Ugytudjuknak küldött válaszában elsőként Nemény Andrással (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesterrel készült fotókat küldött. 

Csakhogy Nemény nem avat fel semmit. A fotók akkor készültek, amikor a Falco KC Szombathely vezetőedzője, akkori másodedzője, Milos Konakov és kisfia, Filip magyar állampolgársági esküt tett

Hende válaszában ezt írta: "Mint politikus, és mint magánember is mindig ügyelek arra, hogy egy fotó, egy megjelenés, leginkább az eseményhez illő legyen. Egy óvoda avatásakor a szervezők úgy ítélték meg, hogy nem egy nyugdíjas, hanem egy óvodás is részt vesz azon, szemmel láthatóan nagykorú hozzátartozója jelenlétében. Én nem kértem, de valóban nem is tiltakoztam ez ellen. Munkatársaim a legkörültekintőbben jártak el, és megkérdezték a kép és hangfelvétel használatakor, hogy az azon szereplők részt kívánnak-e venni. Igent mondtak. Így remélem semmilyen ajánlásba nem ütközik a videó közzététele – bár a gyermek csak körülbelül egy másodpercig szerepel. Remélem, hogy Nemény András is hasonlóan járt el a fenti esetben. Emellett a tárgyilagos és objektív tájékoztatás érdekében ebben a sajtóanyagban Szerkesztő úr ezen fotókat és a válaszaimat is közzéteszi."

Hende a Náraiban tartott óvoda avatáson azt is mondta, hogy:

"Én megmozgattam minden követ és terven felül - kis szerencsével - sikerült ezt a pénzt megszereznünk."

Vagyis lobbizott - méghozzá eredményesen - azért, hogy Nárai megkapja a 101 + 5 millió forintot a központi költségvetésből.
Korábban azonban a politikus az Ugytudjuk.hu kérdésére azt mondta, hogy nem az ő dolga országgyűlési képviselőként az, hogy lobbizon Szombathely elmaradt kompenzációáért. Szó szerint ezt mondta:

"Az állam, az egy strukturált, és hierarchikus szervezet, megvannak benne a különböző hatás- és feladatkörök."

Hogy el tudjunk igazodni, hogy akkor most mely esetekben dolga lobbizni a térségben lévő települések pénzeiért és melyekben nem Hendéhez fordultunk.

A képviselő válaszában azt írta:

"Az állam valóban egy strukturált, hierarchikus szervezet, amelyben megvannak a különböző feladat és hatáskörök. Ennek a mondatnak az intellektuális felmérésében ugyanakkor az értő olvasás és értelmezés szerint célszerű eljárni, vagyis ez nem jelenti azt, hogy nem végezhet egy képviselő lobbitevékenységet, azt viszont jelenti, hogy törvényileg meghatározott keretekben, célokban és lehetőségrendszer szerint teheti ezt.

- kérem ítéljen el, hogy egy óvoda érdekében megpróbáltam segíteni megszerezni több mint 100 millió forintot. 
- Másrészt felteszem a kérdést, a szombathelyi 2 éve megválasztott polgármester milyen lépéseket tett különböző minisztériumok irányában – értem ezalatt például a személyes felkeresést – a különböző kompenzációs összegek kiharcolása érdekében, főleg ahol nem voltam jelen?
A jelenlegi ellenzéki – volt szocialista, aztán független, aztán jelenleg DK-s képviselő-jelölt tett-e ilyeneket?  
Kitartóan keresték munkatársaim a választ a Polgármester Úr és a Képviselő-jelölt Úr Fb- lapjain és más tudósításokban de sajnos semmilyen személyes találkozót – legalábbis olyat, ahol nem vettem részt - nem sikerült találniuk.
- Harmadrészt: Szombathely működési célú támogatása 2020-ban 5.3, 2021-ben 5.6 milliárd forint volt a törvény szerint."

Csak, hogy világos legyen a 5 milliárd 300 millió és az 5 milliárd 600 millió forint Szombathely normatív támogatása. Vagyis ez az a pénz, ami szükséges az óvodák, iskolák fenntartásához, vagy éppen olyan intézmények működéséhez mint a Weöres Sándor Színház, amit az önkormányzat és az állam közösen tart fent. 

Szólj hozzá!

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.

Tóba hajtott egy autó Mosonszolnoknál

A tűzoltók kivontatták a vízből a gépkocsit.

Fucsovics Márton kiesett az Australian Open nyitókörében

Maratoni csatában kapott ki szerb ellenfelétől.

Baleset történt az M1-es autópályán Győrnél, három ember megsérült

Az érintett útszakaszon torlódásra és lassú haladásra kell számítani.

Videó – Összeverekedett két rab a börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei intézet kamerái rögzítették a balhét.

3,5 millió dollárért vásárolt be Pokémon kártyákat egy Youtuber, aztán kiderült, hogy hamis mind

Közel 1 milliárd 100 millió forintnak megfelelő dollárt tett le értük az asztalra.

Hétfőn jön a hidegfront

Viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél.