Nem hajlandó elárulni a kormány, hogy mennyi pénzt tapsolt el arra, hogy reklámozza az M80-as autóút Körmend és Rábafüzes között elkészült szakaszát

Farkas Bazsi 2021-11-24 10:03:12
Mert egy utat mindenképpen reklámozni kell, ez ugye egyértelmű.

Október 21-én adták át az M80-as autóút Körmend - Rábafüzes közötti szakaszát. Bár korábban maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy az út 2x2 sávos lesz, megépültekor csupán 2x1 sáv készült el.

A projekt összefoglalásánál a palyazat.gov.hu-n fellelhető dokumentum így fogalmaz:

Jelen projektben szereplő szakasz teljes egészében része lesz a távlati TEN-T európai hálózatnak. A projekt keresztmetszeti kialakítása megfelel, a Minisztérium KIF/14081/2014-NFM ikt. számon kiadott levelében foglaltaknak, melyek alapján ütemezett kialakítást rendel el, a legkisebb forgalmú gyorsforgalmi utaknál, mely a takarékosabb 2x1 sávos kialakítású, a külön szintű csomópontok alkalmazásával biztonságosabbá tett és a forgalom akadálytalan haladását is biztosító úttípus. Végleges kiépítésnél 26,60m koronaszélességű autópályává fejleszthető 2x2 forgalmi sávos autóút kiépítése a távlati cél.

Vagyis távlati cél az, hogy az út 2x2 sávos legyen, addig be kell érnünk a 2x1 sávval. 

Ami talán még a megígért, elkészült majd tervezett sáv számoknál is érdekesebb az az, hogy az út elkészülte után, annak hirdetéseivel lehetett találkozni.

Igen. Az M80-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti szakaszát rádió hirdetésekben, óriásplakátokon és a nyomtatott, valamint online sajtóban is reklámozták. Pénzért. 

Hogy pontosan mennyiért, és hol és, hogy a felületeket mi alapján választotta ki a kormány, azt Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője kérdezte meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. 

Az ITM nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt. Aki válaszában ugyan leírta az út paramétereit, vagyis, hogy egy 30 kilométeres szakasz épült meg egy 575 méter hosszú völgyhíddal, ezen kívül azonban semmi egyéb konkrétummal nem szolgált.

Európai uniós forrásból megvalósuló beruházások esetében kötelező kommunikációs feladatoknak kell eleget tenni a kedvezményezettnek, tehát uniós kötelezettség - tette hozzá Schanda, aki Ungárt a részletekért a palyazat.gov.hu oldalra irányította.

Nos, mi megkerestük az oldalon a nagyon hangzatos nevű IKOP-1.1.0-15-Nemzetközi (TEN-T) közúti elérhetőség javítása című projektet. Ám az itt közzétett adatok semmit nem mutatnak meg abból, hogy reklámra, oppárdon kommunikációra mennyit költött el a kormány. Ahogy azt sem mutatja meg az adatlap, hogy hol és pontosan mennyiért hirdették az utat, ami egyébként 92 milliárd 980 millió 60 ezer 697 forintot emésztett fel. 

Fotó: vaol.hu

Az biztos, hogy a Rádió1 reklámspotban, a Vas Népe pedig fizetett hirdetésben közölte a jó hírt, hogy elkészült az út. Óriásplakátokon is lehetett látni az örömhírt, hogy Körmend és Rábafüzes között az európaihoz közelítő úton kocsikázhatunk.

Hogy mindez mennyi közpénzbe fájt, azt sajnos nem tudjuk meg. 

Szólj hozzá!

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

380 színes és ritka madarat öltek le Keszthelyen

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a Festetics-kastély madárállományát, kacsák, libák, emuk és pávák lettek a megelőző intézkedés áldozatai.

Új, szélsőjobboldali frakcióba lép be a Fidesz az Európai Parlamentben

A lengyel, magyar, francia, olasz, spanyol és német szélsőjobbot tömörítő euroszkeptikus frakció az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lesz.

van még itt cikk a témában:

Ungár: Csökkenteni kell a HIV-fertőzöttek stigmatizációját

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője az AIDS világnapján szólt a témáról.

Bana Tibor: a tömegközlekedés, a munka és az utak állapota izgatják most a helyieket

Az országgyűlési választásokra készülő ellenzéki képviselőjelölttel beszélgettünk arról, hogyan lehetne élhetőbb Vas megye déli része.