Szombattól újra kötelező a maszk Magyarországon

Pintér Bence 2021-11-18 15:22:00
Kötelező lesz a harmadik oltás az egészségügyben és várhatóan az államigazgatásban is.

Szombattól újra kötelező lesz zárt térben a maszk viselése – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Üzletekben, bevásárlóközpontokban, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban.  A szolgáltatások esetén akkor kell maszkot hordani, ha rendszeresen öt főnél több tartózkodik egy helyiségben.

Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a kötelező maszkviselésről. A miniszter kizárta, hogy a közoktatásban visszatérnének a digitális oktatáshoz. 

A lakcímbejelentés szabályozásával kapcsolatban – eszerint már nem büntethető, aki nem bejelentett lakcímén él – Gulyás Gergely azt mondta, a választást nem lehet ily módon manipulálni, mivel a választás rendje elleni bűncselekmény tényállása nem változik.

A miniszter szerint másfél-két millió ember nem él a bejelentett lakcímén, irracionális lenne mindannyiuk ellen közokirathamisítás miatt büntetőeljárást indítani ellenük.

A parlamenti szavazásnál csak 12 képviselő szavazott nemmel, az ellenzék nagy része tartózkodott, a szocialisták a parlamenti vitában jónak minősítették a javaslatot – mondta a miniszter.

A kormány az energiaárakkal is foglalkozott, egyelőre a hatóságok nem találtak olyan benzinkutat, amelyik ne tartotta volna be a literenkénti 480 forintos hatósági árat. Az üzemanyag minőségét a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal mobil laborokkal ellenőrzi. A kormány a kisvállalkozók számára is megnyitja a lehetőséget, hogy beléphessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is csökkentett rezsit fizetnek majd. Ez a legfeljebb tíz főt, vagy a legfeljebb 4 milliárd forint éves nettó árbevételű cégeket érinti.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, egyelőre továbbra is kérik őket, hogy mindenki legalább két oltást adasson be magának.

A pedagógus szakszervezeteket pedig arra kérik, hogy segítsenek a szkeptikus kollégák meggyőzésében. További általános szigorításokat (osztrák példára) nem terveznek egyelőre.

Gulyás szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság „a lehető legmagasabb ügyeleti díjakat” javasolta kifizetni a COVID-védekezésben résztvevőknek és ezt a kormány ki is fizette, az ügyeleti díjak átfogó rendezése még ezután jön. A Kiskunhalasi járványkórházat azért nem nyitották meg, mert egyelőre nincs rá szükség a kormány szerint.

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.