Szombathelyi Síp utca, Dob utca: Kilobbizták, megépítették, aztán valóban megépült, átadták és mégsincs kész

Farkas Bazsi 2021-11-12 07:38:00
Pedig állítólag maga Hende Csaba járt közben a kormánynál, hogy pénz érkezzen a városba, aztán az önkormányzat mégis saját pénzen építette meg az út elkészült szakaszát.

A körzetfelelős a környék legkritikusabb megkezdésre váró beruházásai közé sorol nagyon sok oladi utcafejlesztést, például a Dob és a Síp utcák hiányzó szakaszainak befejezését - írta november 1-én online megjelent cikkében a Savaria Fórum. A körzetfelelős pedig az a Kecskés László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki Szombathely Olad falu, az Oladi domb és a Kárpáti Kelemen utca és környékének az önkormányzati képviselője.

Valóban régóta húzódó probléma az Oladi dombon található Síp és Dob utca megépítése, vagy éppen meg nem építése. 

De még mielőtt erre kitérnék, hadd vizsgáljak meg egy kijelentést, amit a körzet képviselője tett a városi hetilapnak.

„Történtek azért fejlesztések, például Tóth Kálmán körzetében vagy a Kodály Zoltán utcában, és sok járdát is felújítottak, szerte az Éljen Szombathely! környékén. Kicsit úgy érezzük mi, polgári oldali körzeti képviselők, hogy hátrányt szenvednek azok a lakosok, akik pechükre jobboldali önkormányzati képviselőt juttattak a közgyűlésbe” - mondta Kecskés arra panaszkodva, hogy a mostani városvezetés szerinte előnyben részesíti azokat a körzeteket, ahol a saját képviselőjük regnál.

2019-ben 915 millió forintot kapott Szombathely útfelújításra az Európai Uniótól. A csomagban 7 utcát újítottak fel, ebből 4 Kecskés körzetében volt, további 2 szintén fideszes képviselő körzetében, egyetlen útszakasz - ami végül azért került be, hogy az EU által biztosított felújítható kilométer szám meglegyen - volt “ellenzéki körzetben”.

És most vissza az Oladi dombra!

2018-ban Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) akkori tanácsnok egy Facebook bejegyzést tett, amiben ezt írta:

“Pár információ a Síp utcáról! Az út engedélyes tervének felhasználhatósága lejárt, sajnos! A jövő heti Gazdasági bizottságon a szükséges pénzügyi forrást a terv aktualizálására biztosítani fogjuk! A városvezetés folyamatosan egyeztet az Oladplató Közműtársasággal, mivel a Síp utca 4/5 része az ő kezelésükben van! Az új tervek elkészülte után, reményeink szerint az ősz folyamán, a városra eső szakasz felújítása megtörténik! A Közműtársaságtól olyan igérettel bírunk, hogy a Síp utca általuk kezelt részét a tél beállta előtt megcsinálják! Jelenleg ezekkel az információkkal rendelkezem!
Feleslegesen soha nem írok, csak akkor, ha olyan tájékoztatást tudok adni, amit a későbbiek során is tudok vállalni!
Részemről egyenlőre ennyi!”

Csupán emlékeztetőül, ekkor már 8 éve volt fideszes városvezetése Szombathelynek, bár mögöttük volt a kormány és előttük a feladat, azt mégsem sikerült elvégezni. 

Lendvai hiába ígérte, a Gazdasági bizottságra, amelynek ebben az időben ő volt az elnöke, nem vitte be az utcák ügyét. Semmi nem történt.

 

2019. januárjában évértékelő “interjút” adott Hende Csaba a térség fideszes parlamenti képviselője. Hende akkor azt mondta:

A kormány a közbenjárásomra külön forrást biztosított, hogy elkészülhessen a Síp utca, Dob utca, a Kilátó utca, a Halastó utca, a Báthory utca.

Hende szavait később Cseresnyés Pétert, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában meg is erősítette:

"Az általam megszerzett információk alapján az említett utcák - a Síp utca, a Dob utca, a Kilátó utca, a Halastó utca, a Báthory utca - felújítása megtörtént". - írta.

De nem történt meg. 

2019. augusztusában Hende Csaba, Illés Károly (Fidesz-KDNP) és Kecskés László, valamint Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester közös erővel adott át 200 méternyi frissen elkészült utat a Síp utcában. Ugye ez az az utca, amit Hende és Cseresnyés véleménye szerint is már megépítettek. Korábban.

A Vaol.hu akkor ezt írta: Illés Károly alpolgármestertől megtudtuk, a mostani felújítás saját költségvetésből, mintegy bruttó 31,6 millió forintból valósult meg. Hangsúlyozta, az elmúlt öt évben folyamatos együttműködésben voltak a Szombathely-Olad Plató Közműépítő Közösséggel, amely szintén megkezdte az út építését a Homok utca felől. Ahhoz, hogy a két aszfaltozott szakasz összeérjen, még nagyjából négyszáz méter hiányzik.

Az utca igazi állatorvosi ló. Annak egyik oldala ugyanis a Szombathely-Olad Plató Közműépítő Társaságé, a másik pedig az önkormányzaté. A Társaság a saját részét megépítette, a maradék rész az önkormányzatra vár. Csakhogy a kormányzati elvonások után semmi pénz nem maradt az útfelújításokra. 

Az persze egy másik kérdés, hogy miért mondták már többször is korábban fideszes politikusok, hogy az utca elkészült, akkor amikor ez láthatóan nem készült el.

 De ennél aktuálisabb kérdés az is, hogy most akkor kormányzat pénzből épült-e meg az, ami a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint mégis önkormányzati pénzből valósult meg. És, hogyan valósult meg akkor, amikor továbbra is hiányzik egy szakasza?

A kérdések tisztázása érdekében emailben kerestük meg a szombathelyi önkormányzatot, ám választ egyelőre nem kaptunk. Lehet magának a hivatalnak sem egyszerű kiigazodnia ebben az útvesztőben?

De kerestük Kecskés Lászlót is. Neki is több, mint egy hete küldtem el a megkeresést, ám válasz tőle sem jött.

Minden esetre egy biztos pont azért van ebben a helyzetben:

Amint bármelyik szereplőtől választ kapok, ismét jelentkezek a témával. 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.