Müller Cecília közölte, hogy augusztus óta hány oltott van az új fertőzöttek közül

Székely Zoárd 2021-11-11 08:46:23
Kár, hogy semmire nem megyünk az adatokkal.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján az augusztus 1-je és október 31-e között 65 015-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 31 561-en azután, hogy legalább egy védőoltást megkaptak – erről az adatról számolt be Müller Cecília levele, ami az Átlátszó Ki mit tud? oldalán jelent meg.

Első pillantásra ez elég komoly számnak tűnhet, és már szinte el is lehetne könyvelni, hogy a vakcina nemigen véd a vírustól, hiszen az ebben az időszakban kimutatott koronavírusos magyarok csaknem fele (48,5%-a) már a védőoltás után kapta el a vírust. Ez az adatközlés azonban a népriogatáson kívül szinte semmire sem jó, ugyanis számos olyan kérdést tisztázatlanul hagy, amelyek megválaszolása nélkül a két szám önmagában nem értelmezhető vagy nagyon könnyen félreértelmezhető – írja a Telex.

Egyfelől azért, mert nem derül ki belőle – és más adatközlés sem volt erről –, hogy a koronavírus-tesztelésen milyen arányban estek át oltottak és milyen arányban oltatlanok (vélhetően ugyanis nem minden fertőzöttről derül ki, hogy valóban covidos).

Ha mondjuk egyes életkori csoportokban viszonylag magas az oltottság, akkor ott nagyobb eséllyel lesznek a fertőzöttek között oltottak.

Ha például a 90 vagy 100 év fölöttiek 100%-a be lenne oltva, akkor egy ilyen korcsoportban az új fertőzöttek 100%-a az oltottak közül kerülne ki, míg a 12 év alatti korosztályban a megfertőződöttek között egészen biztos, hogy 0% lenne az oltottak aránya.

De ennél nagyobb bajok is vannak ezzel az adatközléssel. Sokkal nagyobb probléma például, hogy az NNK csak azt nézte, hányan vannak a fertőzöttek között, akik már legalább egy oltást kaptak.

Miközben a nemzetközi standardok szerint azt kellene nézni, hogy a legalább kétszer oltottak közül mennyien fertőződtek meg és mutattak tüneteket a második oltás utáni 14. nap elteltét követően (vagy az egydózisú Janssen-vakcina beadása utáni 14. nap, tehát a teljes immunizálás után).

A magyar adatközlésből, ebből a 31 561-es számból nemcsak az nem derül ki, hogy közülük hányan kapták meg a második vagy akár harmadik dózisukat sem, de az sem, hogy hányan vannak, akikről akár néhány nappal az első oltás után derült, hogy fertőzöttek.

Az sem mindegy, hogy az utóbbi időben megfertőződöttek mennyi idősek. A nemzetközi adatok alapján a 60 év felettieknél hamarabb gyengül az oltás utáni védettség, így ők könnyebben fertőződhetnek meg.

 

Címlapfotó: MTI/Balázs Attila

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.