Párhuzamos univerzumként látja a kormány és az ellenzék Magyarország helyzetét

Az október 23-i forradalom helyett inkább az "örök kedvenc" Gyurcsány Ferenc volt a téma a fideszes Békemeneten, az ellenzék pedig többféle módon mondta el, hogy Orbánt le kell váltani. Így zajlottak az események Budapesten, percről-percre.

17:49 – Vége

A demonstráció végén lassan elszivárogtak az érdeklődők. Köszönjük, hogy velünk követted az eseményeket!

17:38 – Egység

A rendezvény végén az előválasztás első fordulójában résztvett miniszterelnök-jelöltek közösen, egyms kezét fogva álltak fel a színpadra jelezvény, hogy most már közös az út.

 

A rendezvény végén az összefogás közös jelöltjei mind felálltak a színpadra, majd a közönséggel együtt zúgott a 

megcsináltuk!

17:28 – Márki-Zay Péter

Ennek az országnak elege lett a mutyizásból, a lehallgatásból! Hatalmas tapsot kérek azoknak a fiataloknak, akik elindították a tüntetések forradalmát!

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter.

 

Márki-Zay szerint többé nem lehet megengedni a Fidesznek azt, hogy kétharmada legyen, meg kell mutatni, hogy „mi vagyunk a többség”, bár ez egy

gigászi küzdelem, hiszen a nemzeti szabadságunkról van szó, olyan országban akarunk élni, ahol sajtószabadság van, ami fejlődik, ahol digitális oktatás és szabad tankönyvválasztás van, az önkormányzatok szabadon, ahol az állam nem uralkodik,

ahol szabad betekintés lesz az ügynökaktákba, ahol a gazdasági stabilitás érdekében „első adandó alkalommal bevezetjük az eurót”, ahol

megmarad a kerítés, de ahonnan ki fogjuk adni a bűnöző migránsokat, ki fogjuk adni Gruevszkit.

Márki-Zay szerint a Fidesz hazugságkampányokkal támadja őket, megfigyelnek és lehallgatnak, ellenzéki árulókat alkalmaznak, de az összefogásnak fel kell lépnie ezek ellen.

A mi sikerünk, hogy most már nem elég a migránsozás, gyurcsányozás, hanem a Fidesz is elkezdett tenni az emberekért, fizetést emelnek, pénzeket adnak.

Ma belépni a Fideszbe szerinte olyan, mint '89-ben belépni a munkásőrségbe: vállalhatatlan.

Márki-Zay ezután a 106 egyéni jelöltről beszélt, akiknek el kell vinniük a lendületet a tavaszi választásokig.

Nincs nyerhetetlen körzet, csak elszántság és munka kell.

17:19 – Karácsony Gergely: Ünnepelni jöttünk és felkészülni

A köztársasági eszme arról szól, hogy felelősséget vállalunk egymásért. Az a politikai rendszer, amelyik meg akarja szabni, ki számít magyarnak és ki nem, nem méltó arra, hogy képviselje az országot és szabadságra éhező népét

– hangsúlyozta a főpolgármester.

 

Karácsony azt mondta, itt az ideje, hogy kilépjünk a saját árnyékunkból. Igaz magyarnak lenni azt jelenti, hogy senkit nem gyűlölünk a saját hazánkban! Itt az ideje, hogy ezt a szétszakított, meggyalázott hazát közös erővel és rengeteg munkával újraépítsük!

Közben tudósítóink szerint a létszámharcot Orbán Viktor nyerte, "nem is kicsit".

17:13 – Nem fog a két tábor találkozni

Bölcs előrelátással a földalatti nem áll meg a Bajza utcánàl és a Hősök terén sem, így az Erzsébet tér felől érkező kormánypártiak és az ellenzékiek nem tudnak majd könnyen vegyülni. Bár van egy tippünk, hogy nem is nagyon akarnak.

17:08 – Dobrev Klára: Nincs széthúzás!

A DK európai parlamenti képviselője szerint egy feladatunk van 2022 áprilisában: emlékeztetni önmagunkat, hogy nehogy elszúrjuk. Nincs széthúzás, nincs kirekesztés, jövő tavasszal nem lesznek közöttünk győztesek és vesztesek. Vagy együtt, közösen fogunk nyerni, vagy együtt, közösen bukunk el.

 

Mi azért vagyunk itt, mert győzni akarunk - veletek együtt

– mondta Dobrev Klára, beszéde után azonban a tudósítónk szerint azonnal távozott is a helyszínről két tucat DK-kabátos szimpatizáns.

17:07 – Jordán Tamás: A gyűlölet ellen csak szeretettel lehet reagálni

Most Jordán Tamást, a Nemzet Színészét szólítják színpadra. Eddig neki jutott a leghosszabb taps és üdvrivalgás. Jordán elmeséli, hogy 13 évesen ott volt 1956. október 23-án a Sztálin szobor ledöntésénél.

Azt az eufóriát és leírhatatlan szabadságérzetet, amit akkor megtapasztalt, valami ahhoz hasonlót érzett nemrégiben, amikor létrejött az ellenzéki összefogás.

 

A gyűlölet ellen csak szeretettel lehet reagálni, ám sajnos a szeretet kissé hiányzik manapság az országból

– zárta gondolatait Jordán, majd elszavalta József Attila A számokról c. versét.

16:59 – Fekete-Győr András: Megtelt a tér, a Kodály kőröndig áll a tömeg

A Momentum alapítója ezzel a hírrel állt színpadra, majd arról beszélt, hogy az év végén születő gyermeke 18 év múlva a történelem érettségin elemezheti az elmúlt és elkövetkező hónapok eseményeit.

 

Úgy döntöttetek, hogy megújítjátok az ellenzéket. Úgy döntöttetek, hogy 2022-ben Márki-Zay Péterrel akartok változást, mert ő egy olyan ember, akitől retteg a Fidesz, hiszen bizonytalan szavazók százezreit képes szavazásra buzdítani

– jelentette ki a politikus.

Ha valami, akkor a mi összefogásunk érdemes arra, hogy kétharmados többséggel 30 év után végre megvalósítsa a rendszerváltást

– zárta sorait Fekete-Győr.

16:50 – A Fidesz rendezvényének vége

A kormánypárti szimpatizánsok elindultak a buszaikhoz, amivel Budapestre felhozták őket.

 

16:45 – Jakab Péter: Az Orbán-kormánynak múltja van, de jövője nincs

Hat hónappal ezelőtt ígéretet tettek az ellenzéki pártok, hogy közös erővel leválthatjuk az Orbán-kormányt. Nagy örömmel szeretném közölni, hogy ezt az ígéretet most megvalósíthatjuk

– mondta Jakab Péter a Jobbik elnöke, szavait pedig taps és üdvrivalgás követte.

Nekünk kell irányt mutatni az országnak! Itt az ideje, hogy megteremtsük a nemzet egységét!

– tette hozzá Jakab, majd közölte, Orbánnal az a baj, hogy még 20 évre tervez.

 

Azt szoktam erre, hogy mi is 20 évre tervezünk vele, csak a Csillagban

– harsogta Jakab, végül kiegészítette:

Én büszke nemzetet akarok, amelyiket nem lehet megalázni! Vissza fogjuk adni ettől a kisemmizett nemzetnek mindazt, amit ez a rezsim elvett tőlük! Higgyétek el, van élet a Fideszen túl, sőt, ott van csak igazán!

Jakab arról is beszélt, hogy fontos az elszámoltatás és a "bajszosok" megbüntetése.

16:16 – Gyülekezik az ellenzéki tábor is

Több ezer ember gyűlt össze a Hősök terénél az Andrássy és a Dózsa György utca sarkánál. Folyamatosan érkeznek a tüntetők, a színpad előtt rengeteg zászlót lobogtatnak az ellenzéki pártok zászlóival, egy idős úr pedig magyar zászlót árul az utcán.

 

16:06 – Orbán: a baloldaliak csődbe vitték az országot

A miniszterelnök pár mondatban lerendezte az '56-os hősöket, majd hosszan sorolta, szerinte hogyan nyomta el Gyurcsány "a magyarokat". Elvette a 13. havi nyugdíjat, csődbe vitte az országot, megemelte az adókat, kilövette az emberek szemét, 

Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Soha nem fogjuk elfelejteni nekik

– mondta a miniszterelnök. Szerinte kínkeserves volt 2006-ban kivárni azt a majdnem 4 évet, amíg a választásokon elsöpörhették a baloldalt. Az emberek tapsviharral éltetik közben.

Az egyik oldalon a könnygázgránát, gumilövedék, a vipera, azonosító nélküli egyenruhák és a vízágyúk. A másik oldalon a becsapott és megalázott nemzet állt, amelynek ötven év elteltével újra azt kellett hallania, hogy hazudtak neki reggel, éjjel meg este

– fogalmazott.

Most viszont szerinte ők másfélszeresére emelték a nemzeti vagyont, megadóztatták a multikat, és egész Európában a legalacsonyabban tartják a rezsit. Visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Megállították a migránsokat is.

Magyarország olyan erős, hogy egyszerre segítjük az időseket és a fiatalokat, "saját magyar világunk és életünk van" - mondta, és hozzátette: újra egyesítettük a magyarokat.

"Brüsszelre tervét" a Brezsnyev doktrínához hasonlítva azt mondta: Brüsszel ellenségként kezel minket és a lengyeleket is.

Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb ha elkerül Góliát

– folytatta.

Lesz népszavazás, és meg fogjuk védeni a gyermekeinket. Magyarország lesz az első ország, ahol az iskola határainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát

– kijelentését hatalmas ováció fogadta.

Ha eljön az idő, ki kell állnotok a házatok elé és meg kell védenetek azt. Ha meg akarjuk őrizni a kultúránkat, nyelvünket, szabadságunkat, amit megvédtünk tegnap, azért holnap is meg küzdenünk

– mondta, majd hozzátette, hogy szerinte a Fidesz kormányzásával azok is jobban járnak, akik nem rájuk szavaznak.

Úgy vélte: sokan nem veszik komolyan az ellenfeleiket.

Amit a baloldal művel, annak több köze van a szórakoztatóiparhoz, mint a politikához; rendeztek maguknak egy választást, de még azt sem tudták megnyerni

– ugyanakkor hozzátette: ne tévesszen meg senkit a hazai baloldal látványos szerencsétlenkedése. Úgy vélte: a baloldal mögött egy nemzetközi hálózat áll, amit csak együttes erővel lehet kiszorítani az országból. 

Jöttünk láttunk és újra győzni fogunk

– zárta október 23-i békemenetes beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

15:50 – Korrumpálni akartak minket?

Gasztropercek: ehetetlenul száraz perec 1000 forint, de ha dirib-darabban kéred, akkor csak 750. Sajtóigazolvàny láttán leugrottunk 500-ra.

Hamarosan kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök beszéde.

15:30 – Egy kis Itália

Bagossy Brothers keveredik jelenleg az Avanti ragazzi di Budaval, amit az olaszok énekelnek. Szürreális.

 

Közben a képernyők körül gyülekeznek az emberek, várják a tisztelt vezető beszédét.

15:20 – Arra emlékszünk, amire mondják

Feltűnő, hogy a régóta jelképnek számító, kivágott középút magyar zászlóból egyet sem látni. Közben a tömeg lassan megtölti az Erzsébet teret.

Egy kedves úr megfejtette a leendő választási győzelem - mármint a fideszes - titkát. A pesti jobboldaliak kijelentkeznek majd a fővárosból és akkor vidéken mindenhol győz a Fidesz. Zseniális logika, nem vitatkoztunk.

14:40 – '56-ról nem esik szó, de a "Gyurcsány takarodj" néha felcsendül

A kivetítőkön folyamatosan mutatják a 2006-os rendőrségi túlkapásokat, és egy kamion oldalán is Gyurcsány Ferencre utaló grafika látható. A tömeg viszonylag csendesen vonul.

A Károly körút szabályos köztéri kiállítótérré alakult, itt van egy 2006-os rendőrségi vízágyú és az ikonikus szabadság felirat is.

 

14:40 – Hatalmas kivetítőtök mutatják a 2006-os rendőri túlkapásokból készült videókat a menetben résztvevőknek

1956-ról nemigazán esik szó, miközben a menet eleje elhagyta a Kálvin teret. Itt már óriás vetítők várják az embereket. A rendezvényt a kormányközeli Valton biztosítja.

Egy Debreceni hölgy érdeklődésünkre elárulta, azért utazott fel a fővárosba, hogy megmutassák: sokan vannak. Társa viszont, egy úr tökéletesen teljesítette a házi feladatot. Mint mondta, azért van ott, hogy megállítsa Gyurcsányt.

Nemrég egy kötelet feszítettek ki a gázolajfüstöt okádó teherautó köré, hogy haladni tudjon a menet. Így a füstöt lényegében már csak Bencsik András, Bayer Zsolt, Pataki Attila szagolhatja az első sorban.

14:25 – Zúg a "Viktor, Viktor!"

A menet elején Gyurcsány Ferencet ábrázoló molinót visznek "Soha Többé" felirattal, valamint  "Brussels dictators" táblát is magasba emelnek. Közben az emberek azt mondják, a Békemenet ereje a szeretetben rejlik.

 

Ezen az útvonalon takarítunk el 2006. október 23. minden piszkát, mocskát. Békét hozunk, megbékélést

- mondta a narrátor a hangosítón.

Most a minden tüntetés, blues kocsma és strandbüfé örök aduásza szól, a "Szállj fel szabad madár". Meglehetősen akadozva halad a menet, meg-meg torpan a menet. A tudósítónk szerint kissé lapos a hangulat, ováció eddig csak Orbán Viktor nevének elhangzása és egy meglehetősen erőtlen hajrá magyarok után volt.

14:10 – Boldog szép napok, ég veled...

Egy Csepel teherautó vezeti fel a menetet, aminek elején valamiért a "Szabadság", majd a "Soha Többé" táblák félreérthetően egymás mellé kerültek. Közben retro számokat lehet hallani a hangszórókból.

 

A teherautó után a vonulók egy nagy, lengyel zászlót is visznek az ég felé kifeszítve.

13:55 – Fél 4-ig kell odaérni Orbán beszédére

Élőben jelentkeztünk Budapestről, a tömeget 16 órakor kezdik el mozgatni.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

A menetre készülve a Szabadság híd elején lehet szabadon "Stop Gyurcsány", "Soha Többé" vagy "Aki magyar velünk van" táblák közül választani, amiket a szervezők osztogatnak.

13:30 – Gyülekezőt fújtak

Tudósítónk a helyszínről jelenti, hogy a Szabadság híd egy részét, a Szent Gellért teret és a Műegyetem rakpart nagy részét már elfoglalja a több tízezres tömeg. Sokan viselnek kokárdát, viszont maszkot inkább csak kevesen.

 

Ez már a 8. békemenet, legutóbb a 2018-as választások előtt tartottak ilyent, miután Márki-Zay Péter váratlanul győzelmet aratott Hódmezővásárhelyen a polgármesteri székért kiírt választáson. A sors pikantériája, hogy nemrég ismét Márki-Zay került ki győztesen egy (elő)választáson.

Az ellenzék közös megemlékezése valamivel később, 16 órakor fog kezdődni az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál.

Szólj hozzá!

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot.