Koronavírus – Van egy jó, egy rossz, és egy csúf forgatókönyv

Nagy Donát 2021-10-22 08:48:00
Hogy megelőzzük a bajt, az oltás mellett ismét szükség lenne a maszkra és a távolságtartásra.

Aggodalomra okot adónak nevezte a most járványt okozó delta-variánst Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese, aki az IME szakfolyóirat infekciókontroll konferenciáján tartott előadást, írja a Népszava. Mint mondta: noha adatok igazolják, hogy az oltások mérséklik a súlyos megbetegedéseket és a halálozások számát, valamint gátolják a vírus továbbadását, ám azt tapasztaljuk, hogy nagy átoltottság mellett sem sikerült megállítani a covid terjedését. 

A járvány lehetséges kimenetének két forgatókönyve van

– mondja a WHO második embere.

Az egyik, hogy amikor majd a lehető legtöbb ember a lehető legtöbb országban hozzáfér a vakcinához, azzal legyőzhető a vírus.

A másik szerint folyamatosan kerülnek majd elő olyan variánsok, amelyek képesek lesznek kijátszani az éppen használt oltásokat. Ebben az esetben a gazdag országok gyorsan hatékony vakcinákkal védik a lakosaikat, a szegényebbek pedig majd a kevésbé hatékony oltóanyagokkal küzdenek a járvány ellen. 

Jakab Zsuzsa hangsúlyozta, hogy

a vírus tovább fog terjedni, mert a fogékony és védtelen csoportokban rendre új variánsok jönnek létre. E változékonyság miatt a vakcinákat is állandóan módosítani kell majd, épp úgy, mint ahogy az influenza-oltás esetében történik.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa is azt sulykolta, hogy ezúttal kevés lesz csak az oltás a fertőzöttek, súlyos állapotú betegek növekvő számának mérséklésére. A szakember szerint továbbra sem tesztelünk eleget.

Problémát jelent, hogy az enyhe lefolyású fertőzöttekről nincs információ, ezért még nem is nagyon lehet megbecsülni a mostani hullám erejét, nagyságát.

Fotó: Pixabay

A delta-vírus okozta negyedik hullám esetében Oroszi Beatrix három lehetséges forgatókönyvet említett. Ezek: a jó, a rossz és a csúf.

A szerint ha sikerül a vírus terjedési sebességét jellemző továbbadási rátát legfeljebb 1,2-es szinten tartani, akkor maszk nélkül is lapos maradhat járványgörbe. Ám ez már most bukni látszik, hiszen míg az elmúlt hetekben ez a mutató 1,1-1,2 között mozgott, a napokban már elérte az 1,3-at.

A rossz forgatókönyvet segíti, ha nem sikerül a jelenlegi átoltottságot növelni, így a szezonális hatások, a maszk mellőzése és a nagy rendezvények miatt tovább gyorsulhat a járvány terjedése.

Egyébként éppen szombaton lesz Budapesten a Békemenet, amire a koronavírus miatt egészségügyi szempontból az összeomlás szélén álló Romániából is buszoztatnak majd magas kockázatú érdeklődőket.

A csúf forgatókönyv pedig azt jelenti, hogy megjelennek a vírus „fittebb” variánsai, a védtelenebb csoportokban nagyon sok áldozatot szedhet a járvány, amit tetézhet az influenza megjelenése és ezek együtt róhatnak nagy terhet az ellátórendszerre.

Szólj hozzá!

Felmentették a 28 évvel ezelőtti, gersekaráti gyilkosság gyanúsítottját

Bizonyítottság hiányában született meg a döntés.

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.