Papírjuk van róla: még egy pedagógust sem lehet ingyen dolgoztatni

Bazsó Bálint 2021-10-20 18:11:00
A szakszervezet szerint sok-sok száz, vagy akár ezermilliárd forinttal is megrövidíthették a tanárokat.

"Sok év jogi munka után a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma végre kimondta elsőfokon, hogy a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka nem jogszerű!" - áll a PDSZ szerdai közleményében.

Emlékeztetnek: az óvodáktól az általános iskolákon és a szakképző intézményeken át a középiskolákig mindenhol rendszerszintű volt, hogy a távollévő kollégák helyettesítését, de gyakran a pedagógushiányt is jogellenes ingyenmunkával oldják meg a munkáltatók.

A bíróság kimondta:

  • a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként, 
  • a helyettesítésekre rendelkezésre állást ügyeletként, 
  • ha ennek időtartama alatt munkavégzés is történt, akkor azt is rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és  kifizetni. 

Emellett:

A – jogszerűtlenül – ingyen ellátott helyettesítéseket, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást, a sok helyen “H” betűs óráknak nevezett intézményben tartózkodást  három évre visszamenőleg ki kell fizetni a munkáltatóknak!

Évente egymilliárd forintból fogják ellenőrizni a pedagógusokat

olvasható abban a kormányhatározatban, amely szerint a kormány évente közel egymilliárd forintot fordít arra, hogy az EMMI végre tudja hajtatni a pedagógusok „komplex ellenőrzését". Mint írják, a pénzügyminiszternek a 2021-es évre 287 millió, majd 2022-től évente 969 millió forintot kell biztosítania a költségvetésben erre a célra.

Mint kiderült, több pedagógusok azért perelte be a munkáltatójukat, hogy fizessék ki a négy napon belül elrendelt eseti helyesítéseket, valamint az ún. „H” betűs órákat, amelyek az eseti helyettesítésre történő „rendelkezésre állást” jelentik – azaz azt az időszakot, amikor jelen kell lenni, és várni, hogy beosztanak-e helyettesíteni, vagy, ha van feladat, akkor konkrétan helyettesíteni.

A bírósági eljárás végén az ítélet a pedagógusoknak adott igazat, vagyis - mint írják:

a bíróság megítélte kollégáinknak mind a rendkívüli munkavégzésért, mind az ügyeletért járó pótlékért beterjesztett kérelmeket!

Hozzátették: a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítések rendkívüli munkaidőként kifizetendők.

A bíróság emellett kijelentette, hogy a „H” betűs órákért, azaz az ügyeletért pedig 40 százalékos bérpótlék fizetendő. Ha az ügyelet alatt munkavégzés is történik, az arra az időre járó illetményen felül 50 százalékos bérpótlék is fizetendő.

"Nem csak a PDSZ és az általunk képviselt kollégák győztek a bíróságon, hanem mindannyian győztünk – te is: a ki nem fizetett ügyeleti és rendkívüli munkavégzésért járó pótlékok neked is járnak – három évre visszamenőleg! Ezek óriási összegek: sok-sok száz, vagy akár ezermilliárdos tétel is, amivel megrövidítettek bennünket!"

- írja a szakszervezet.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.