Ha eddig nem féltünk a magyarérettségitől, akkor ezután majd fogunk

Székely Zoárd 2021-10-20 14:01:34
Riasztó képet mutatnak az új feladattípusok.

A kormány az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetésével párhuzamosan az érettségi vizsga követelményein is módosít, mindkét esetben a magyar nyelv és irodalom tantárgy tervezett változtatásai keltették a legnagyobb visszhangot. Az új feladattípusok eddig elég homályosan voltak körülírva a vizsgakövetelményekben, most azonban minden tárgyból, így magyarból is megjelent az első mintafeladatsor az Oktatási Hivatal honlapján – szúrta ki a Magyar Narancs

„Ez a feladatsor drámai mértékben igazolja az előzetes aggodalmakat, egyértelmű, hogy az érettségi átalakítása komoly visszalépést jelent az eddigi vizsgamodell kompetenciaalapú megközelítésétől. Ez az iskolai munkában is le fogja értékelni a kompetenciafejlesztő tevékenységeket”

– nyilatkozta a lapnak egy gimnáziumi magyartanár.

A legnagyobb probléma a középszintű vizsgán 20 pontot érő irodalmi feladatlap, ami tárgyi ismeretek nyers számonkérését jelenti, anélkül, hogy a tudást szövegekhez kapcsolódva használnia kellene a vizsgázónak.

Hamarosan már az érettségi sem lesz ugyanaz, mint régen

Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t. A kormány módosított egyes köznevelési tárgyú jogszabályokat. Az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályozás felülvizsgálata és megújítása - írták.

Bibliai fogalmak társítása az Ószövetséghez vagy az Újszövetséghez, az Antigoné és a Csongor és Tünde szereplőinek felismerése, a Szózat és a Tartózkodó kérelem verssorainak ismerete és Csokonai Vitéz Mihály arcképének beazonosítása – ilyen feladatokkal találkozhatnak az érettségizők a mintafeladatban, és ugyan ezekkel az ismeretekkel a diákok túlnyomó többsége biztosan találkozik a magyarórákon, ám jó esetben „szöveghez kapcsolódva, a szövegértelmezés részeként jelennek meg, nem pedig a szövegtől elszakadó műveltségelemként”. 

A lap hangsúlyozza: a fő gond az, hogy bár a mintafeladatsor viszonylag barátságos kérdéseket tartalmaz, és a tantervbe újonnan beemelt, vitatott szerzők (Wass Albert, Herczeg Ferenc) sincsenek benne, nincs rá garancia, hogy ez élesben is így lesz.

Ezekre a feladatokra nem lehet rendesen készülni, mert a vizsgakövetelmények - más tantárgyaktól, például a történelemtől eltérően - semmilyen módon nem határolják be, hogy a tantervből mit kérdezhet vissza az irodalmi feladatlap.

„Ez arra fogja ösztönözni az iskolákat, hogy bebifláztassák az egyébként rendkívül túlzsúfolt teljes tárgyi ismeretanyagot, ahelyett, hogy a szövegértési, műértelmezési kompetenciák fejlesztésére vagy az olvasás megszerettetésére koncentrálnának"

– vonta le a következtetést a lapnak nyilatkozó pedagógus.

Elfogadhatatlannak tartja a Történelemtanárok Egylete az érettségi tervezett változtatását

Az 1989-ben alapított Történelemtanárok Egylete megosztotta álláspontját az új, 2024-től érvényes érettségi szabályozásról. Elfogadhatatlannak tartják például azt, hogy a módosításról, és annak tartalmi tényezőiről nem történik valamennyi szakmai szervezet véleményét kikérő érdemi egyeztetés.

A mintafeladatsor egy másik gyengesége, hogy a szövegértési feladatok nem irányulnak különböző szövegértési műveletekre, így kevés a szöveg egészére, belső összefüggéseire vonatkozó kérdés, nagyrészt konkrét információk pontszerű visszakeresését várják el a feladatok. Korábban a szövegalkotási feladatoknál műelemzésként egy novellát kaptak a diákok, most azonban a mintafeladatsor szakít ezzel a hagyománnyal, és egy kevésbé ismert Arany-balladát, A kép-mutogatót kell elemezni az érettségizőknek.

A négy és fél oldalas vershez 16 lábjegyzet tartozik, a lap forrása szerint ez a feladat inkább egy szemináriumi dolgozat vagy legalább egy emelt szintű műértelmezés témájának felelne meg, nem egy 500-800 szavas érettségi dolgozaténak.

„Egy ilyen horderejű változtatást normális esetben csak az új feladatok széleskörű kipróbálása, az eredmények értékelése után lehetne bevezetni. Most semmi ilyesmiről nem hallottunk. Erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, mennyire van felkészülve a szakma ekkora paradigmaváltásra, az új érettségi a 2023/2024-es bevezetésre"

– fejtette ki aggályait a megkérdezett magyartanár, aki úgy látja, általában is az előkészítetlenség jellemző az új feladattípusokra. 

Az új vizsgamodellt egy februári kormányrendelet fektette le, azóta egy minisztériumi dokumentum formájában megjelentek az egyes tantárgyak részletes vizsgakövetelményei is. Az új rendszer szerint először a mostani tizedikesek érettségiznek majd a 2023/24-es tanévben.

 

Címlapfotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szólj hozzá!

Hivatalos: elmarad a központi szilveszteri buli Szombathelyen

Ahogy azt kedden megírtuk: a járvány miatt nem lesz városi szilveszteri ünnepség.

Orbán: 10 százalékkal emeljük a katonák fizetését

A miniszterelnök ezt mai Facebook-bejegyzésében jelentette be.

Németh Zsolt, Bana Tibor és Rába Kálmán felköszöntötték a sárvári mentőállomás dolgozóit

A képviselők egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a mentők emberfeletti munkáját.

Szombathely felkészült a havazásra

A SZOVA kollégái már a havazást megelőzően az utakon lesznek

Több változtatás jön az Instagramra a fiatal felhasználók védelme miatt

Az a vád érte a vállalatot, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben.

Ungár Péter: Az otthongondozásnak nincs alternatívája, ezért meg kell becsülni

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint az egész ápolási díj rendszere olyan kevés embert érint, hogy a díj emelése nem terhelné meg jelentősen a költségvetést.

Kamion ütközött autóval Győrújbarátnál

A 82-es főúton történt a karambol.

14 éves csúcsot döntött az infláció

Brutális áremelkedés figyelhető meg az élelmiszerek nagy részénél.

Baleset történt Nagysimonyiban

A Kossuth Lajos utcában félpályán halad a forgalom.

Elterelik a Gyöngyös patak egy szakaszát Sárváron

A belvárosban átmenetileg megszűnik a vízutánpótlás.

Max Verstappen apja szerint fia nem úgy akar világbajnok lenni, hogy kilöki Hamiltont

A világbajnoki címről döntő Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor rajtol.

Ez a cég szállítja a notebook-okat a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei diákoknak, tanároknak is

Veszprém megyével együtt 10 ezer eszköz jut a régiónk oktatásának.

Néhány évtizeden belül csökkenni kezdhet a Föld népessége

Évszázadok óta nem volt példa arra, ami a kutatók szerint a 21. század második felében fog bekövetkezni.

Napsütéssel, majd havazással köszönt a szerda

Napközben 5 fokot is mérhetünk.

van még itt cikk a témában:

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Egyelőre nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal a béremelésről.

Januárban összeomolhat a magyar oktatás

Komoly tanárhiányra készülnek az iskolák.

A megyeszékhelyek közül oktatásban Győr az első, de Szombathely is bronzérmes

Budapest után Győrben a legjobb vásárolni, a szombathelyiek pedig e téren az ötödikek.