Kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál!

Székely Zoárd 2021-10-14 20:37:00
Számos izgalmas programmal várják az irodalom szerelmeseit a Várkert Bazárban.

Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyet a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közös szervezésben tartanak meg csütörtöktől vasárnapig a Várkert Bazárban.

Két év után a Margón ismét lehetőség lesz találkozni nemzetközi szerzőkkel. A rendezvényen mutatja be például Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvének magyar kiadását a német Jennifer Teege, aki nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét beszéli el. Az izlandi Jón Kalman Stefánsson, akinek Menny és Pokol-trilógiáját a Könyves Magazin az év könyvének választotta Magyarországon, ezúttal Ásta című regényével érkezik.

A szintén izlandi Sigrídhur Hagalín Björnsdóttir A sziget című thrillerével már bemutatkozott a magyar olvasóknak, most pedig új könyvével jön a Margóra; a fesztivál vendége lesz továbbá két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Sola is.

Irodalmi Fesztivál maszkban és üresen hagyott székekkel

Hosszú, szinte végeláthatatlan sorokban kígyózó tömeg, több ezer kedvezményes áron vásárolható könyv, feszült izgalom és várakozás - ezek jellemezték a tavaly őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Az idei járványhelyzet miatt azonban teljesen más élményekkel gazdagodtunk a hétvégén. Szubjektív beszámolónk következik. Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook Hűvös, latyakos időben indulunk a Várkert Bazár irányába.

A Margón mutatja be friss könyvét mások mellett Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László, Tisza Kata és Tóth Krisztina is.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot: a zsámbéki gyökerű Aurevoir. mellett fellép a Klasszik lasszó irodalmi-zenei projekt, Czinki Ferenc, Kemény Zsófi, Vitáris Iván és a Blahalouisana zenekarból ismert Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté produkciója, valamint a Margón debütál a Belefér egy pici szívbe című előadás, amelyben a Csík zenekar tagjai zenésítették meg Grecsó Krisztián gyerekverseit.

A tavaly megkezdett együttműködést folytatva ezúttal is lesznek a Könyves Magazinnal közös szervezésben olyan városi séták, melyek az irodalmi művek tükrében mutatják be Budapest különböző arcait.

Ezúttal is a fesztivál csütörtöki megnyitóján adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat; a hét éve indított irodalmi díj nyertese az 500 ezer forintos pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatásban is részesül.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva valósul meg, a rendezvényen való részvételi feltételekről a szervezők folyamatosan tájékoztatnak a https://www.margofeszt.hu weboldalon.

 

Címlapfotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.