Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát

Fehér Buda 2021-10-13 17:00:00
Így fizetést sem kapnak.

Ukrajnában felfüggesztik azoknak a pedagógusoknak a munkaviszonyát, akik nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, így fizetést sem kapnak - közölte az egészségügyi minisztérium szerdán, Viktor Ljaskóra a tárca vezetőjére hivatkozva. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a pedagógusok is azon foglalkozásúak kategóriájába tartoznak, akik számára kötelező a védőoltás. Az oktatási szféra dolgozói novemberig kaptak haladékot arra, hogy beolttassák magukat, különben az úgynevezett országos karantén ideje alatt nem dolgozhatnak és így munkabért sem kapnak, írja az MTI.

Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. Ezt először tavaly március 12-én vezették be az országban, s ezután többször meghosszabbították. Legutóbb szeptember 20-án hosszabbította meg a kormány az év végéig. Az egészségügyi minisztérium ezen felül javasolta, hogy az iskolákban hozzák előre október 18-ra az őszi szünet kezdetét. "Az utóbbi időszakban romlott a járványhelyzet, már naponta diákok százait diagnosztizálják Covid-19-fertőzéssel és tanulók ezrei tanárokkal együtt kerülnek emiatt házi karanténba" - mutatott rá Ljasko.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Az ukrán tudományos akadémia szerdán közzétette legfrissebb előrejelzését, amelyben azt prognosztizálja, hogy a hónap végéig Ukrajnában elérheti a napi húszezret az új fertőzöttek száma. Az UNIAN hírügynökség pedig az Ukrán Biztonsági Szolgálatra (SZBU) hivatkozva beszámolt arról, hogy ismét, ezúttal a kelet-ukrajnai Harkivban lepleztek le két személyt - egy utazási iroda munkatársait -, akik egy magánlaboratóiummal együttműködve PCR-teszteket hamisítottak külföldre utazók számára. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a múlt hónap közepén mondta el egy tévéműsorban, hogy már addig legalább harminc büntetőeljárást indítottak hamis PCR-tesztek, oltási, valamint gyógyultságról szóló igazolások kiállításáért. Eközben szélhámosok "mágneses antichipet" is árusítanak az interneten azzal az ígérettel, hogy ennek használatával "biztonságos" a védőoltás felvétele. Az antichip ára 129 és 190 hrivnya, azaz 1524 és 2245 forint között ingadozik.

Ukrajnában szerdára 16 309 esettel 2 578 394-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 4300-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 471-gyel 59 523-re emelkedett - megdöntve az április 22-én mért napi rekordnövekményt -, az aktív betegeké pedig több mint kilencezerrel 214 510-re. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 7 688 564-en kapták meg valamely védőoltás első, 6 271 274-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.