Karácsony Gergely visszalépett

ugytudjuk.hu 2021-10-08 11:11:00
Márki-Zay Péter és Dobrev Klára mérkőzik meg a miniszterelnök-jelöltségért az ellenzék oldalán.

Némi mérlegelés után, de jó szívvel, befejezem miniszterelnökjelölti-kampányomat

- jelentette be visszalépését Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken délelőtt. A továbbiakban arra kéri az őt jelölő szervezeteket és az összes szimpatizánsát is, hogy támogassák az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert.

A lehetséges visszalépésről lapunk már tegnap beszámolt, biztos forrásokra hivatkozva.

A visszalépésről szóló hivatalos levelet a sajtótájékoztató ideje alatt már el is küldték az előválasztást szervezőknek.

Fotó: HVG Facebook-videó

Egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel akár még vitáink is lesznek

- mondta Karácsony, aki szerint ez másodlagos, hiszen ha nem sikerül leváltani az Orbán-kormányt, akkor az ellenzéki programokat a "hajunkra kenhetjük".

A főpolgármester azt mondta, hogy alig várja már, hogy az újonnan felálló kormányban vitázhasson a legjobb tervekről.

Karácsony Gergely szerint ha ő most nem lép vissza, az tavasszal ahhoz vezetett volna, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy a Fidesz arra fog játszani az országgyűlési választásokon, hogy az Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc harca. Pedig ezzel szemben az elmúlt több mint 10, vagy akár több évben elkövetett hibákat kell rendbe hozni.

Karácsony szerint Márki-Zay képes összefogni az összes ellenzéki szavazót jobbközépről egészen balközépig.

Az elmúlt időszakban talán elment a fókusz a valódi problémákról

- mondta a főpolgármester, aki szerint most olyan emberekre van szükség, akik túllépnek a politikusi mivoltukon, és reményt adnak az embereknek a változásra. 

Fotó: HVG Facebook-videó

Márki-Zay Péter nagyon tiszteli a döntéséért Karácsonyt, de azt mondta, ő sem tudja, hogy ha nem lép vissza a főpolgármester, akkor vajon ő elrántotta-e volna a kormányt a következő órákban. A haza mindenesetre most minden szempontot megelőzött.

A miniszterelnök-jelölt szerint most jobb és baloldali szövetségben mennek előre.

Márki-Zay azt mondja, ez nem pártok közti megállapodás, hanem úriemberek szövetsége. 

Azt mondja, Karácsony kapott megkeresést a DK részéről is. De szerinte bármilyen pozíciót megígérhet neki Dobrev Klára, mivel ők nem tudnák megverni a Fideszt tavasszal, és meg kell érteni, hogy ha a DK vezeti az ellenzéket, akkor az azt jelenti, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Orbán Viktornak az egyetlen esélye hogy miniszterelnök marahasson, ha Dobrev Klára az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

- jelentette ki Márki-Zay Péter. Úgy gondolja, hogy a kormány el fogja kezdeni Dobrev Klárát dicsérni, hogy minél többen elmenjek rá leszavazni; akkor pedig kezében lesz a "gyurcsányozás fegyvere" a tavaszi választásokon. Ez lenne Orbánnak a lottó ötös.

Azt mondja, aki most Dobrev Klárára fog szavazni a következő napokban, az Orbán Viktor hatalmát fogja segíteni. Ezért arra kéri az összes ellenzéki választót, vegyék rá akár a DK-s, akár a fideszes, jóérzésű hozzátartozóikat, barátaikat, hogy menjenek el szavazni, és ikszeljék be Magyarország szabadságát; szavazzanak rá.

Szerinte most Orbánnak ki kell dobnia az összes propagandakiadványát, de nyilván őt is Gyurcsány emberének fogják majd bemutatni, miután megnyerte az előválasztást.

A miniszterelnökjelölt elmondta, hogy az állam minden területén kaotikosak az állapotok, a sajtó nagyrészét felvásárolták, az önkormányzatokat pedig rabság alatt tartja a Fidesz. A koronavírusban nálunk haltak meg a környéken a legtöbben, és már Románia is lehagy minket, mivel csak egy a fontos Orbánnak, a korrupció és a saját pénze.

Szerinte ha őt, mint keresztény-konzervatív, sokgyermekes családapát elkezdi lejáratni, tönkretenni Orbán Viktor, akkor még az is előfordulhat, hogy a fideszre szavazók fogják a miniszterelnököt elkergetni.

Az LMP közben közleményben az eseményekre reagálva bejelentette: nem fogja támogatni egyik jelöltet sem az előválasztás második fordulójában. Azt írják:

Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet. A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni.

A Momentum ellenben tegnap bejelentette, hogy az előválasztás második fordulójában támogatja Márki-Zay Pétert a DK-s Dobrev Klára ellenében.

A sajtótájékoztató alatt a DK reagált Márki-Zay Péter kijelentésére, miszerint a DK felkereste Karácsony Gergelyt a visszalépések miatt.

Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!

Márki-Zay Péter szerint tényleg nem volt erről tárgyalás, de tudomása van arról, hogy adott esetben nem fajsúlyos párttagok, de felkeresték a lehetséges kimenetelek miatt Karácsony Gergelyt. Azt, hogy ilyen jellegű üzeneteket kapott, Karácsony is megerősítette, de elismeri, lehet, hogy erről a párt felsővezetése nem tudott.

Az ellenzéki pártok közötti feszültségkeltésre hajazó kérdésekre a következő napokban Karácsony nem fog válaszolni.

Márki-Zay szerint a Jobbik hivatalosan arra kérte a szervezetének tagjait, hogy ne vegyenek részt a kampány további részében.

MSZP: Tudomásul vesszük

"Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre."

- olvasható a szocialista párt közleményében. Mint írják: az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni.

"Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson"

Jakab Péter: örülök, hogy nem fárasztjuk a választókat tovább

"Elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a ”visszalépek, nem lépek„ komédiával"

– írta saját Facebook-oldalán a Jobbik elnöke.

Hozzátette: "Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni."

Ugyanakkor visszautasította Márki-Zay vádját, miszerint a jobbikosok nem segítik a kampányt. Szerinte ennek épp az ellenkezője igaz, a párt "erőn felül segíti" a kampányt.

"Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs " - írta a pártelnök.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”