Karácsony Gergely visszalépett

ugytudjuk.hu 2021-10-08 11:11:00
Márki-Zay Péter és Dobrev Klára mérkőzik meg a miniszterelnök-jelöltségért az ellenzék oldalán.

Némi mérlegelés után, de jó szívvel, befejezem miniszterelnökjelölti-kampányomat

- jelentette be visszalépését Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken délelőtt. A továbbiakban arra kéri az őt jelölő szervezeteket és az összes szimpatizánsát is, hogy támogassák az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert.

A lehetséges visszalépésről lapunk már tegnap beszámolt, biztos forrásokra hivatkozva.

A visszalépésről szóló hivatalos levelet a sajtótájékoztató ideje alatt már el is küldték az előválasztást szervezőknek.

Fotó: HVG Facebook-videó

Egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel akár még vitáink is lesznek

- mondta Karácsony, aki szerint ez másodlagos, hiszen ha nem sikerül leváltani az Orbán-kormányt, akkor az ellenzéki programokat a "hajunkra kenhetjük".

A főpolgármester azt mondta, hogy alig várja már, hogy az újonnan felálló kormányban vitázhasson a legjobb tervekről.

Karácsony Gergely szerint ha ő most nem lép vissza, az tavasszal ahhoz vezetett volna, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy a Fidesz arra fog játszani az országgyűlési választásokon, hogy az Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc harca. Pedig ezzel szemben az elmúlt több mint 10, vagy akár több évben elkövetett hibákat kell rendbe hozni.

Karácsony szerint Márki-Zay képes összefogni az összes ellenzéki szavazót jobbközépről egészen balközépig.

Az elmúlt időszakban talán elment a fókusz a valódi problémákról

- mondta a főpolgármester, aki szerint most olyan emberekre van szükség, akik túllépnek a politikusi mivoltukon, és reményt adnak az embereknek a változásra. 

Fotó: HVG Facebook-videó

Márki-Zay Péter nagyon tiszteli a döntéséért Karácsonyt, de azt mondta, ő sem tudja, hogy ha nem lép vissza a főpolgármester, akkor vajon ő elrántotta-e volna a kormányt a következő órákban. A haza mindenesetre most minden szempontot megelőzött.

A miniszterelnök-jelölt szerint most jobb és baloldali szövetségben mennek előre.

Márki-Zay azt mondja, ez nem pártok közti megállapodás, hanem úriemberek szövetsége. 

Azt mondja, Karácsony kapott megkeresést a DK részéről is. De szerinte bármilyen pozíciót megígérhet neki Dobrev Klára, mivel ők nem tudnák megverni a Fideszt tavasszal, és meg kell érteni, hogy ha a DK vezeti az ellenzéket, akkor az azt jelenti, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Orbán Viktornak az egyetlen esélye hogy miniszterelnök marahasson, ha Dobrev Klára az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

- jelentette ki Márki-Zay Péter. Úgy gondolja, hogy a kormány el fogja kezdeni Dobrev Klárát dicsérni, hogy minél többen elmenjek rá leszavazni; akkor pedig kezében lesz a "gyurcsányozás fegyvere" a tavaszi választásokon. Ez lenne Orbánnak a lottó ötös.

Azt mondja, aki most Dobrev Klárára fog szavazni a következő napokban, az Orbán Viktor hatalmát fogja segíteni. Ezért arra kéri az összes ellenzéki választót, vegyék rá akár a DK-s, akár a fideszes, jóérzésű hozzátartozóikat, barátaikat, hogy menjenek el szavazni, és ikszeljék be Magyarország szabadságát; szavazzanak rá.

Szerinte most Orbánnak ki kell dobnia az összes propagandakiadványát, de nyilván őt is Gyurcsány emberének fogják majd bemutatni, miután megnyerte az előválasztást.

A miniszterelnökjelölt elmondta, hogy az állam minden területén kaotikosak az állapotok, a sajtó nagyrészét felvásárolták, az önkormányzatokat pedig rabság alatt tartja a Fidesz. A koronavírusban nálunk haltak meg a környéken a legtöbben, és már Románia is lehagy minket, mivel csak egy a fontos Orbánnak, a korrupció és a saját pénze.

Szerinte ha őt, mint keresztény-konzervatív, sokgyermekes családapát elkezdi lejáratni, tönkretenni Orbán Viktor, akkor még az is előfordulhat, hogy a fideszre szavazók fogják a miniszterelnököt elkergetni.

Az LMP közben közleményben az eseményekre reagálva bejelentette: nem fogja támogatni egyik jelöltet sem az előválasztás második fordulójában. Azt írják:

Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet. A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni.

A Momentum ellenben tegnap bejelentette, hogy az előválasztás második fordulójában támogatja Márki-Zay Pétert a DK-s Dobrev Klára ellenében.

A sajtótájékoztató alatt a DK reagált Márki-Zay Péter kijelentésére, miszerint a DK felkereste Karácsony Gergelyt a visszalépések miatt.

Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!

Márki-Zay Péter szerint tényleg nem volt erről tárgyalás, de tudomása van arról, hogy adott esetben nem fajsúlyos párttagok, de felkeresték a lehetséges kimenetelek miatt Karácsony Gergelyt. Azt, hogy ilyen jellegű üzeneteket kapott, Karácsony is megerősítette, de elismeri, lehet, hogy erről a párt felsővezetése nem tudott.

Az ellenzéki pártok közötti feszültségkeltésre hajazó kérdésekre a következő napokban Karácsony nem fog válaszolni.

Márki-Zay szerint a Jobbik hivatalosan arra kérte a szervezetének tagjait, hogy ne vegyenek részt a kampány további részében.

MSZP: Tudomásul vesszük

"Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre."

- olvasható a szocialista párt közleményében. Mint írják: az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni.

"Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson"

Jakab Péter: örülök, hogy nem fárasztjuk a választókat tovább

"Elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a ”visszalépek, nem lépek„ komédiával"

– írta saját Facebook-oldalán a Jobbik elnöke.

Hozzátette: "Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni."

Ugyanakkor visszautasította Márki-Zay vádját, miszerint a jobbikosok nem segítik a kampányt. Szerinte ennek épp az ellenkezője igaz, a párt "erőn felül segíti" a kampányt.

"Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs " - írta a pártelnök.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.

Ferenc pápa által aláírt vatikáni mezt kapott Messi

Tavaly októberben az argentin aranylabdás küldött egy általa dedikált PSG-mezt a pápának.

Még csak most fontolgatják, hogy a covid-gyorsteszt hatósági áras legyen

A Gazdasági Versenyhivatalnak öt covid-hullám kellett hozzá, hogy javaslatot tegyenek a kormánynak, miközben sok országban lassan két éve ingyenesek a tesztek.

Vb-bronzérmes dán játékos érkezhet a Győri Audi ETO KC-hoz

Line Haugstednek sajtóhírek szerint már csak az orvosi vizsgálatok vannak hátra.

A BKV szerint emberi mulasztás okozhatta a hétvégi metróbalesetet

Az egyik metrószerelvény tilos jelzésre indult el.

Egy szombathelyi nő megfenyegette a gyermekét nevelő gyámot

Csak felügyelet mellett láthatta gyermekeit, ahol inkább saját sérelmeivel volt elfoglalva, és egyre indulatosabbá is vált.

Játék! Mi az: a focistáknak ingyenes, az embereknek fizetniük kell érte?

A sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezik a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.