A tegnapi leállás még néhány épületből is kizárta a Facebook dolgozóit

Fehér Buda 2021-10-05 14:33:50
A Facebookhoz kötötték a belépőkártyákat, így több dolgozó egyszerűen nem tudott bejutni a munkahelyére.

Tegnap öt óra körül világszerte leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp. A techóriás életében nem ez az első leállás, viszont ez lehet a minden eddiginél legnagyobb ilyen malőr. Az már többször elfordult, hogy a szolgáltatás a világ néhány részén több órára leállt, viszont az, hogy a világ minden pontján észleljenek fennakadásokat, ritkaságszámba megy.

A Facebook a leállás alatt az egyik legnagyobb riválisán, a Twitteren osztott meg néhány üzenetet, először azt írták, már k is tudnak a hibáról, majd elnézést kértek az akadozásért. Később aztán szintén a Twitteren jelentették be, hogy feléledtek a szerverek, majd ismét bocsánatot kértek azoktól a vállalatoktól és emberektől, akik a munkájuk során is a Facebookra hagyatkoznak.

Később aztán kiderült, hogy a meghibásodást néhány rosszul beállított router okozta. A hiba ugyan csak néhány szervernél jelentkezett, ezek nélkül viszont a többi szerver sem tudott megfelelően működni, így dominó szerűen dőltek be a gépek. A Facebook azóta már azt is felmérte, hogy történhetett-e a leállás során visszaélés a felhasználók adataival, szerintük ilyen lopás nem történt a hat óra alatt, amíg elérhetetlen volt az oldal.

A globális fennakadás a Downdetector számításai szerint több tíz millió ember munkáját akadályozta. Az oldal azt írja, ez az eset jól rámutatott arra, hogy hányan vannak kitéve a techóriásnak, és egy-egy ilyen hiba mekkora kiesést produkálhat néhány online üzlet számára.

A leállás alatt közben a Twitter felhasználói jót mulattak azon, hogy a Facebookot preferálók világában mekkora káosz született. A Facebook nélküli órákban a Twitterhez fordult Sheera Frenkel, egy író, aki nemrég a Facebookról adott ki a könyvet, írja a Guardian.

Frenkelnek több olyan informátora is van, aki a Facebooknál dolgozik, az író azt mondja, hogy a kimaradás még a Facebook épületeit is negatívan érintette. A belépőkártyákat ugyanis a közösségi óriáshoz kötötték, így a leállás alatt

a dolgozók nem tudtak bejutni a Facebook több épületébe sem.

Mark Zuckerberg szerelemgyerekére egyébként rá jár a rúd, vasárnap Frances Haugen, a Facebook egyik korábbi dolgozója egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy a cég sokszor a profitot választotta a cyberbiztonság helyett. Haugen állításai miatt a cég részvényei zuhanni kezdtek, hétfő reggelre már 4,9 százalékos mínuszt könyvelhettek el, Zuckerberg vagyona pedig 6 milliárd dollárral soványodott meg egyetlen nap alatt.

 

Szólj hozzá!

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.

Perzselő napsütésre számíts ma is!

Súrolni fogjuk a 40 fokot.