Márki-Zay Péter az Ugytudjuknak: Hajlandó vagyok visszalépni, ha úgy alakul

Papp László Tamás 2021-09-27 18:11:10
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a hétvégén Győrben kampányolt az előválasztáson, mi pedig interjúztunk vele.

Márki-Zay Péter, az MMM kormányfőjelöltje, hódmezővásárhelyi polgármester szervezetének jelölje, a győri 2-es körzetben induló Balla Jenő mellett kampányolt szombaton a vásárcsarnoknál. (Balla kemény szócsatát vívott az előválasztási vitában két másik ellenzéki jelölttel, tehát a nyerhetetlennek látszó körzet jelöltállítása mégis izgalmassá vált.) Márki-Zay Pétert az országos esélyekről, az esetleges visszalépésekről, az előválasztás rendszerét ért hackertámadásról kérdeztük.

Fotó: Papp László Tamás

A miniszterelnök-jelölti vitában úgy fogalmazott: ha csak a törzsszavazókra építünk, akkor a bizonytalanokat, a vidéket, illetve a Fideszből kiábrándult szavazókat nem tudjuk megszólítani. Ez Dobrev Klárával kapcsolatos bírálat?

Leginkább Dobrev Klárával kapcsolatos, de nyilván Jakab Péternek is megvan ez a fajta hátránya. Dobrev Klárával nem nagyon tudjuk a jobbikos és kiábrándult fideszes szavazatokat biztosra venni, Jakab Péterrel pedig nem tudnánk a cigányság, a zsidóság, a baloldali emberek szavazatait biztosítani. Olyan konszenzusos jelöltre van szükség, aki a vidékieket és a bizonytalanokat is meg tudja szólítani.

Ez lenne Karácsony Gergely?

Karácsony Gergelynek is okozhat nehézséget a vidéki szavazók meggyőzése, de neki erre a többieknél nagyobb esélye van. Én viszont az eddigi bizonyított eredményeim alapján a leginkább képes vagyok azokat is meggyőzni egy kormányváltás érdekében, akik eddig csak a Fideszt támogatták vagy el sem mentek eddig szavazni.

El tud képzelni olyan helyzetet amelyben visszalép a miniszterelnök-jelölti versenyben valakinek a javára?

Természetesen hajlandó vagyok visszalépni, ha úgy alakul, hiszen azt mondtam mindig: bár magamat látom a legalkalmasabbnak arra, hogy Orbán Viktort minél nagyobb többséggel váltsuk le, de én ebből nem fogok hiúsági kérdést csinálni. Nekem a legfontosabb az, hogy a végső, közös győzelmet el tudjuk érni.

Fotó: Papp László Tamás

Kik azok, akiket Márki-Zay Péter meg tud szólítani, kik azok, akiket a többi jelölt egyike sem, de Ön igen?

Azok mellett, akik korábban csak a Fideszre szavaztak, azokat is meg tudom szólítani, akik azt mondják, hogy a teljes politikai garnitúrából kiábrándultak, az ellenzékből és a Fideszből is. És ezért adott esetben vagy el sem mennek szavazni, vagy csak a Mi Hazánkra vagy a Kétfarkú Kutyapártra szavaznának - vagy pedig énrám.

Felmerült az előválasztás informatikai rendszerének leállása kapcsán, hogy esetleg külső támadás is állhatott ennek a hátterében. A hódmezővásárhelyi önkormányzat rendszerét is megtámadták. Lát hasonlóságot az önkormányzatot ért támadás és a mostani leállás között?

A hódmezővásárhelyi támadás kapcsán bizonyított tény, hogy Rapcsák András korábbi polgármester fia, aki Lázár János polgármestersége idején egy önkormányzati cég vezetője volt, meghekkelte az önkormányzat rendszerét és öt különböző kémszoftvert telepített rá. Az előválasztás esetén csak azt látjuk, hogy kinek állt érdekében megzavarni az ellenzéki előválasztást. Ki az, aki azt szerette volna, hogy azon alacsony legyen a részvétel, hogy be lehessen bizonyítani: felkészületlenek voltak az ellenzéki pártok, illetve a civilek, akik az ellenzék megbízásából ezt a szavazást megszervezték. Bizonyíték egyenlőre nincs, de remélem, hogy hamarosan lesz.

Fotó: Papp László Tamás

Mi lenne az a támogatottság, amivel elégedett lenne az előválasztáson?

Ha az első három között lennék, mert akkor megnyílik a lehetőség a második fordulóban a közös siker érdekében továbblépni. Tehát én mindenképpen ezért dolgozom, hogy elérjem ezt. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.