Ömlik a pénz a határon túli magyarokhoz és az egyházakhoz

Nagy Donát 2021-09-08 11:38:21
A Fidesznek fontos szavazóbázis még a tervekhez képest is többszörös pénzhez jut, minden évben.

Az előzetesen tervezett támogatások több mint háromszorosát kapták a határon túli magyarok, az egyházak pedig hétszeresen múlták felül az előirányzott összeget 2020-ban, a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül folyósított magyar állami támogatások keretében

– derül ki a HVG összesítéséből. Így a koronavírus legkeményebb évében ezek a támogatások összesen 250 milliárd forint pluszkiadást jelentettek, főképp egyedi döntések nyomán, ami a 2020-as, 5549 milliárd forintos költségvetési hiányban is vaskos tételt tesz ki, írja szemléjében a Telex.

A Bethlen Gábor Alap, illetve az azt kezelő állami cég, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) jelenti a határon túlra irányuló állami támogatások elosztásának elsődleges eszközét. A lap által idézett közhasznúsági jelentésének tanúsága szerint a BGA kiadási előirányzata 2020-ban 140,6 milliárd forint volt, amiből összesen 140 milliárd forint kifizetés teljesült is.

Fotó: Pixabay

Ennek az összegnek csak kisebb részét teszik ki a működési kiadások, vagy az iskolások kirándulásait finanszírozó Határtalanul-program, 2020-ban a kifizetések túlnyomó többségét, 128 milliárd forintot a „nemzetpolitikai célú támogatások” tették ki.

2020-ban a Bethlen-alap összbüdzséje eredetileg 46,5 milliárd forintot tett ki, ezt toldották meg az év folyamán egyedi döntésekkel, és így hízott a „nemzetpolitikai támogatások” előirányzata 37,8 milliárdról 127,7-re, vagyis több mint háromszorosára.

Ez azonban még csak nem is kirívó, mert évek óta óriási az alultervezettség: 2016-ban 12 milliárd helyett ment el 59, egy évvel később pedig 22 helyett 81; és borítékolható, hogy a BGA-nak idén sem a 2021-es költségvetésbe beírt 25 milliárdos nemzetpolitikai támogatással kell gazdálkodnia.

A menetrendszerű túlköltekezést a lap szerint az magyarázza, hogy így az alapon átfolyó pénzeket nem pályáztatással, hanem egyedi támogatási kérelem alapján kaphatják meg a kedvezményezettek.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.