Eldőlt: a főváros megvétózza az atlétikai világbajnokságot!

Bazsó Bálint 2021-09-01 13:39:00
Ez persze csupán elvi vétót jelent, mégis megnehezítheti a sportesemény megrendezését. Ha nem lehetetleníti el azonnal. A helyszínről jelentjük.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely előterjesztését, vagyis Budapest visszavonta az elvi hozzájárulását az atlétikai világbajnokságot.

A főpolgármester értékelése szerint olyan városban nem lesz atlétikai világbajnokság, amely nem akar ilyen rendezvényt szervezni.

"Azért tudom ezt, mert többször tárgyaltam az Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel"

- mondta a főpolgármester.

Horváth Csaba, zuglói polgármester szerint, ha a kormány visszavonulót fújna és megvalósítaná a Diákvárost, akkor semmi akadálya nem lenne egy "túlzásoktól mentes" sportrendezvény megrendezésének. 

Láng Zsolt, volt II. kerületi polgármester és  a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont a főváros rúgja fel a megállapodást, amit a kormány viszont betart.

Szerinte ez egy cicaharc, "nem a dugókról, szlömösödésről, gazdátlanságról" van szó, hanem erről a politikai harcról. A fideszes politikus ez a téma "Gyurcsányéknál szült meg, aztán átvették maguk is". 

Szerinte a fővárosnak nincs a kérdésben illetékessége, hiszen azt az atlétikai szövetség és a kormányzat írta alá, amit egyébként korábban a Fővárosi Közgyűlés támogatott. 

A fideszes politikusnak ebben igaza van, a szerződést ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) és a magyar kormánnyal kötötte korábban, a főváros csupán elvi támogatást nyújtott hozzá. Ráadásul az épülő atlétikai stadion állami területen van, így amennyiben az építkezésen minden rendben van, akkor Karácsony Gergely és a főváros nem sokat tehet a rendezés ellenében.

Az elvi hozzájárulás mégis kellemetlenül érheti a kormányt, hiszen - a bizonytalanság mellett - az IAAF sem szereti a politikai vitákat a rendezvényei körül, ráadásul egy passzív házigazda (vagyis Budapest) a rendezvény megszervezését is rendkívül megnehezítheti.

A közgyűlés elé a Fidesz és a Momentum is benyújtott módosító javaslatokat, előbbit nem, utóbbit elfogadta a közgyűlés. A Momentum javaslatára bekerült feltételként: "ha a kormány október 31-ig nem gondoskodik a fővárosi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésének az Egészséges Budapest Program keretében történő megvalósításával kapcsolatos kormányhatározat végrehajtásáról" című passzus is.

Már a közgyűlés előtt tudni lehetett, hogy a DK is benyújtott egy, a Karácsonyéhoz nagyon hasonló előterjesztést, amit annak ellenére sem vontak vissza, hogy az előző napirendi pontban már szavaztak erről. Ezt követően látható tanácstalanság lett úrrá a városvezetés és koalíció padsorai között, olyannyira, hogy frakciószünetet is el kellett rendelni, hogy a kialakult helyzetet átbeszéljék. 

A fővárost vezető frakciót láthatóan  lefagytak a kialakult helyzetben, végül - vélhetően konszenszusra jutva - leszavazták a DK, amúgy később benyújtott előterjesztését (mint ismert, Gyurcsány Ferencék azt kommunikálták, hogy az ő ötletük volt az atlétikai VB vétója, Karácsonyék ezt csak átvették szerintük).

Itt az ellentámadás: Karácsony Gergely vétót kér a budapesti atlétikai világbajnokságra

Karácsony Gergely felkéri a szeptember 1-jén összeülő Fővárosi Közgyűlést, hogy vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. A budapesti főpolgármester szerint azzal, hogy az Orbán-kormán a Fudan Egyetemről szóló törvénnyel megszegte azt a korábbi megállapodást, amelyben a Diákváros megépítése volt az egyik feltétel a VB megrendezésének.

Ahogyan arról korábban írtunk: Karácsony Gergely szerint az Orbán-kormány a Fudan Egyetemről szóló törvénnyel megszegte azt a korábbi megállapodást, amelyben a Diákváros megépítése volt az egyik feltétel a VB megrendezésének.

A kínai Fudan Egyetem kínai hitelből, kínai munkásokkal, mintegy 540 milliárd forintból épülhet meg, feladva azt a magyar diákok számára épülő diákváros tervét is.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.