Pénteken kezdődnek a Savaria Napok és Borfesztivál nyitórendezvényei

Székely Zoárd 2021-08-25 18:01:40
A Történelmi Témaparkban ingyenes lesz a pénteki műsor.

Ugyan idén a Savaria Történelmi Karnevál elmarad, augusztus utolsó hétvégéjén sem marad programok nélkül Szombathely. Savaria Napok és Borfesztivál címmel három napos rendezvényre várnak minden érdeklődőt 2021. augusztus 27-29-én a város több pontján: a Fő téren, a Történelmi Témaparkban, az Iseumban, a Berzsenyi téren, a Víztoronynál és a Romkertben. Amennyiben a jogszabályi előírások nem változnak augusztus végéig, a program védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Biztosan elmarad a 2021-es Savaria Karnevál

Néhány perce vált hivatalossá, hogy idén, azaz 2021-ben elmarad a Savaria Karnevál. A döntést Horváth Soma (Éljen Szombathely!), Szombathely alpolgármestere jelentette be. A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok alapján nem lehet tömegrendezvényeket tartani. Ehhez párosul az is, hogy Szombathely nem kapott kormányzati kompenzációt, így pénze sem lenne a rendezvény megszervezéséhez.

Programok helyszín szerinti bontásban

Fő tér

2021. augusztus 27.

14:00 Capito Gitárklub
16:30 A Nyughatatlan Zenekar
18:00 Rope Skipping Team Szombathely ’25- Ugorj be velünk Szombathely 25 pontjára!
19:00 Mágikus Mintha koncert
21:30 KFT. Zenekar koncertje

2021. augusztus 28.

10:30 Alma zenekar gyermekkoncertje
14:00 Capito Gitárklub
16:30 Swing à la Django
19:00 Stereo Swing koncert
21:30 Budapest Bár koncert

2021. augusztus 29.

10:30 Varnyú Country Együttes gyermekkoncert
14:00 Capito Gitárklub
16:30 Soulwave koncert
19:00 Ocho Macho együttes koncertje
21:00 Firkin Együttes

Történelmi Témapark

2021. augusztus 27. Péntek

18:00 A Savaria Napok ünnepélyes megnyitója az ősi római ünnep, a Volturnalia keretében zajlik. Volturnus a folyóvizek és Tiberis istene volt az antik Rómában, ünnepét éppen augusztus 27. napján tartották Róma polgárai.

2021. augusztus 28. Szombat

9:30-18:00 Tábori élet
10:00 - Római legiók seregszemléje - Legio XV Apollinaris COH II; Legio I Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Savariensis; Colonia Rostallo
10:20 - Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Terra Dacica, a Hasta Nomadorum Egyesület és a Jaurinum Történeti Társaság - Római, dák, szarmata, és korai germán hadviselés az 1-2. században
10:40 - Collegium Gladiatorium - élő történelemóra Pannonia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjaival: a gladiátorok élete az antik Rómában.
11:10 - Kassai Lajos és tanítványai - Kassai Lajost és a lovasíjászatot nem kell bemutatni a szombathelyi közönségnek.
11:30 - A Vita Romana élő történelemórája: Mit ettek a római polgárok? Kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt - na de milyet? Felismered az ókori alapanyagokat? Kipróbálod a tudásodat a korabeli gabonákat, fűszereket illetően? Az egyesület standjánál megismerkedhetünk az ókori gasztronómia titkaival.
11:40 - Az élő történelemóra a Vita Romana standjánál folytatódik, ezzel kezdetét veszi a Tábori élet
● A Vita Romana standja mellett találkozhatunk Sabyllus Liberfilius 21. századi reinkarnációjával, azaz Szabival, a pékkel, aki a római focaccia sütésének és a kovász használatának rejtelmeibe avatja be a nagyérdeműt.
● A Jaurinum Győri Történeti Társaság markomann táborában annak a germán népcsoportnak az életmódját és fegyvereit ismerhetjük meg, akiknek Marcus Aurelius legioi ellen vívott háborúját a nagysikerű Gladiátor című film vitte vászonra. 
● A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátoriskolája ugyancsak impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira.
● A Savaria Legio Egyesület, az általuk megjelenített Legio XV. Apollinaris veteránjai egészen biztosan szerepet kaptak Savaria Kr. u. 50 körüli alapításában is. Táboruk a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I. Adiutrix táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet, itt a korai principátus (Kr. u. 1. sz.) és a 3-4. századi római legionáriusok viseletével és harcmodorával ismerkedhetünk.
● A Savariában először táborozó Colonia Rostallo a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg, táboruk az erőd falain kívül található a Témaparkban. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is.
● Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Savariensis. A Savariában állomásozó palotagárda alakulatban szolgált a 316-ban Savariában született Szent Márton apja is.
● Az Északi Gárda, azaz a Nordegard táborában a marcona északi harcosok, a gepidák és a longobárdok népvándorlás korabeli viseletét és eszközeit ismerhetjük meg.
● A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr használati tárgyakat készítenek.
● Idén először találkozhatunk két ősi, az ókori fegyvergyártásban is fontos szerephez jutó mesterség művelőivel. Kocsy Márton majd’ három évtizede keresi kovácsként a kenyerét, Európa számos rendezvényén mutatta már be tudását, ezúttal Savariában kerülnek ki pörölye alól a legkülönfélébb vastárgyak. Bíró Csaba 18 esztendeje foglalkozik bronzöntéssel, ma hazánk egyik legismertebb történelmi bronzművese.
13:30 - Északi Gárda, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Savarienses - kvád-szarmata betörés Pannóniába
13:50 - Collegium Gladiatorium - Pompeiit Kr. u. 79-ben pusztította el a Vezúv gigantikus kitörése, sok gladiátor is áldozatul esett a tragédiának. Fiktív játékukban a Collegium Gladiatorium tagjai a Pompeii katasztrófát túlélő gladiátorokat idézik meg, akik harcos áldozatot mutatnak be Vulcanusnak, a tűzhányók istenének.
14:20 - Kassai Lajos és tanítványai - lovasíjász bemutató
14:40 - Legio I. Adiutrix; Legio XV Apollinaris - milyen volt a római “tüzérség”? Mit keres egy skorpió, egy onager, azaz vadszamár a rómaiak fegyvertárában? Mi volt a szerepe az íjászoknak a reguláris római hadseregben? Mindezt megtudhatjuk két legio bemutatójából.
15:00 - Colonia Rostallo - mik a lehetőségei és a korlátai az autentikus principátus korabeli katonai viselet megjelenítésének? Hogy tudjuk ma hitelesen megidézni Augustus korának reguláris hadseregét? Az egyesület régész és történész tagjai bemutatják, hogy milyen lehet egy principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció.
15:15 - Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Északi Gárda - a markomannok és a kvádok már a Krisztus utáni 1. században betörtek a frissen elfoglalt Pannónia területére. A bemutató során egy markomann rajtaütést idéznek meg a harcosok.
15:30 - Katonai hagyományőrző csapatok teljes seregszemléje, amiből megtudhatjuk, hogy hol mit láthatunk a Történelmi Témaparkban felvert táborokban.
16:00 - Tábori élet
18:00 - A Témapark bezárja kapuit.

2021. augusztus 29. Vasárnap

9:30 - 18:00 Tábori élet
10:00 - római legiók seregszemléje - Legio XV Apollinaris COH II; Legio I Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Savariensis; Colonia Rostallo
10:20 - Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Hasta Nomadorum Egyesület - Római, szarmata hadviselés az 1-2. században
10:40 - Collegium Gladiatorium - élő történelemóra Pannonia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjaival: a gladiátorok élete az antik Rómában.
11:10 - Kassai Lajos és tanítványai -
11:30 - A Vita Romana élő történelemórája: Mit ettek a római polgárok?
11:40 - Az élő történelemóra a Vita Romana standjánál folytatódik, ezzel kezdetét veszi a Tábori élet
● A Jaurinum Győri Történeti Társaság markomann tábora
● A Collegium Gladiatorium, gladiátoriskolájának impozáns tábora
● A Savaria Legio Egyesület tábora és  a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I. Adiutrix tábora
● Colonia Rostallo a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg
● Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Savariensis.
● Az Északi Gárda, azaz a Nordegard tábora
● Kocsy Márton fegyverkovács
●  Bíró Csaba bronzöntő
13:30 - Északi Gárda, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Savarienses - kvád-szarmata betörés Pannóniába
13:50 - Collegium Gladiatorium gladiátoriskola bemutatója
14:20 - Kassai Lajos és tanítványai - lovasíjász bemutató
14:40 - Legio I. Adiutrix; Legio XV Apollinaris - milyen volt a római “tüzérség? -  bemutató.
15:00 - Colonia Rostallo -hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció- bemutató.
15:15 - Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Északi Gárda bemutatója
15:30 - Katonai hagyományőrző csapatok teljes seregszemléje
16:00 - Mars-szertartás - A Nova Roma és a jelenlévő római katonai hagyományőrző alakulatok közreműködésével.
16:30 - Tábori élet
17:00 - Távolról érkezett hagyományőrző barátaink táborbontása
18:00 - A Témapark bezárja kapuit.
Belépőjegy árak a témapark  programjaira
felnőtt: 2.200,- Ft
Szent Márton kártyával: 2.000,-
Diák/nyugdíjas: 1500,- Ft
6 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes a belépés.

Iseum

2021. augusztus  28-29. szombat-vasárnap, 10:00-18:00 óráig

10.00-18.00 Kalandra fel! - kincskeresés, sírbontás és egyéb izgalmak! - Játokos ismerkedés a régészek munkájával - a Vasi Múzeumbarát Egylet, a Panniculus Régiségtani Egylet és az Iseum Savariense munkatársai közreműködésével.
10.00-18.00 A római fazekasság és termékei - Kézműves bemutató és vásár Udvardi Balázs restaurátorral
10.00- 18.00 Hetessy Gábor üvegművész antik római üvegtárgyai - vásár és üvegmozaik készítés
10:15 Templomnyitó szertartás: Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel
10:30 Hol volt, hol nem volt…. volt egyszer egy Iseum - rendhagyó tárlatvezetés az Iseum állandó kiállításában
11:00 Séta az ókori Savariában – OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján (egységes ár: 1.000 Ft, bejelentkezés helye és jegyvásárlás az Iseum Savariense jegypénztáránál).
11:30 római per (Nova Roma)
14:00 római esküvő (Nova Roma)
14:30 Tévhitek és újdonságok Savariából – rendhagyó tárlatvezetés a Savaria Underground című időszaki kiállításban
15:00 Séta az ókori Savariában – OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján (egységes ár: 1.000 Ft/fő, bejelentkezés helye és jegyvásárlás az Iseum Savariense jegypénztáránál).
16:00 Navigium Isidis – Isis istennő hajójának jelképes vízrebocsátása Isis papjaival és papnőivel – rekonstruált szertartás
17:00 Weixelbaum János előadása Mithrasról
17:45 Templomzáró szertartás
Belépőjegy árak az Iseumi programokra:
felnőtt: 2.500,- Ft
Szent Márton kártyával: 2.000,-
Diák/nyugdíjas: 1250,- Ft
6 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes a belépés.
Az OTP alatti csatornavezeték megtekintésének belépőjegy ára egységesen 1.000,- forint, amihez elő

Berzsenyi Tér - Folkudvar

2021. augusztus 28. szombat:

10.30 – 11.30 Horgas Béla: A fabatkák kertje, a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása
14.00 – 14.30 Ungaresca Senior Együttes előadása
15.00 – 16.00 Bagi Muharay Népi Együttes előadása
16.00 – 17.00 Ungaresca Táncegyüttes előadása
18.00 – 19.00 Tükrös Zenekar koncertje
19 órától táncház a Tükrös Együttessel és az Ungaresca Táncegyüttessel.

2021. augusztus 29. vasárnap:

10.30 – 11.30 Kukoricza Jancsi, a Vitéz! a Kuttyomfitty Társulat előadása
13.30 – 14.30 Dr. Pesovár Ernő AMI csoportjainak műsora
15.00 – 16.00 Boglya Együttes koncertje
16.00 – 16.45 Nyugat-magyarországi regionális szólótáncosok műsora
17.30  Koprive Tamburazenekar koncertje
18.30 horvát táncház a Koprive Tamburazenekarral és a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület táncosaival
19.00  táncház a Boglya Népzenei Együttessel és az Ungaresca Táncegyüttessel.
A programok ingyenesen látogathatók.

Jegyárak

Történelmi Témapark: felnőtt: 2.200 Ft, Szent Márton kártyával: 2.000 Ft, Diák/nyugdíjas: 1.500 Ft. 6 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes a belépés.
Katonatörténeti Kiállítás – Aréna u. 8.: A „Római legiótól a Magyar Honvédségig” alcímet viselő, a Szombathelyi Helyőrség katonai múltjába bevezető kiállítás a Történelmi Témaparkba megváltott jegyekkel ingyenesen látogatható.

Iseum Savariense: felnőtt: 2.500 Ft, Szent Márton kártyával: 2.000 Ft, Diák/nyugdíjas: 1.250 Ft. 6 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes. Az OTP Bank alatti szakmai vezetés ára egységesen 1.000 Ft, amihez előzetes regisztráció szükséges (maximum létszám: 15 fő/ vezetés) (regisztráció  10.00 és 17.30 között).

Romkert: teljes árú (felnőtt): 600 Ft, 26 év alatti és nyugdíjas jegy: 300 Ft. Hat éves kor alatt a Romkert ingyenesen látogatható. A belépőjegy ára a meghirdetett tárlatvezetések árát tartalmazza.

A Vasi Skanzen augusztus 29-én ingyenesen látogatható – beleértve ebbe a tárlatvezetést is.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.