Biztosan elmarad a 2021-es Savaria Karnevál

Székely Zoárd Farkas Bazsi 2021-05-19 10:16:00
Több kisebb program lesz helyette.

Néhány perce vált hivatalossá, hogy idén, azaz 2021-ben elmarad a Savaria Karnevál. A döntést Horváth Soma (Éljen Szombathely!), Szombathely alpolgármestere jelentette be.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok alapján nem lehet tömegrendezvényeket tartani. Ehhez párosul az is, hogy

Szombathely nem kapott kormányzati kompenzációt, így pénze sem lenne a rendezvény megszervezéséhez.

A város az eddigi karneválokhoz közel 70 millió forinttal járult hozzá. A mai tájékoztatón az hangzott el, hogy a karnevál helyett megpróbálnak több kisebb rendezvényt tartani.

A kormányzati támogatás elmaradása azt jelenti, hogy idén nem lesz Savaria Karnevál sem

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, aztán az összes helyi portál is megírta, Szombathely kimaradt abból a kormányzati kompenzációból, ami a 25 ezer főnél nagyobb településeket érintette, és amivel a központi költségvetés terhére tömtek ki több nagyvárost is. A kormány tavaly hozott intézkedése után elvonták az önkormányzatoktól a gépjárműadót, valamint felére csökkentették az helyi kasszába befolyó iparűzési adót.

Ebben a szervező szerepet a Savaria Turizmus Nonprofit kft. kapta meg, a feladat alapján pedig a helyi egyesületek, művészeti csoportok bevonásával kell egy programsorozatot összeállítaniuk.

Hogy pontosan mit és hol fognak szervezni, az a közeljövőben dől el, ám ehhez is elengedhetetlen lesz, hogy a kormány változtasson a jelenlegi járványügyi szabályokon. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után futott be a városháza hivatalos közleménye. A teljes tájékoztatás érdekében pedig ezt is közöljük.

Klasszikus formában nem rendezhető meg idén a Savaria Történelmi Karnevál, helyette rendezvénysorozattal készül a város

A szervezők és Szombathely MJV Önkormányzata több kisebb volumenű, de hasonlóan színvonalas programsorozattal kárpótolja az érdeklődőket, amennyiben az aktuális jogszabályok ezt lehetővé teszik

A jelenleg hatályban lévő rendelet és az Operatív Törzs állásfoglalása alapján, valamint Szombathely városának súlyos anyagi helyzete és a kormányzati kompenzáció elmaradása miatt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. nem tudja megrendezni 2021-ben a Savaria Történelmi Karnevált - ezt jelentette be sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Kft. ügyvezetője.

Mint ismeretes, az önkormányzatot sújtó elvonások, valamint a kormányzati intézkedések és a kompenzáció elmaradása miatt nehéz helyzetbe került Szombathely, így a Karnevál szervezéséhez és megrendezéséhez szükséges közel 70 millió forint sem áll rendelkezésre.

Az aktuális jogszabályok értelmében zenés-táncos rendezvény sem tartható, a  Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pedig az Operatív Törzs állásfoglalását kérte az augusztus végi, százezres érdeklődőt vonzó városi rendezvény megtartásával kapcsolatban. Azt írták: az 5 millió beoltottig a 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet az iránymutató, tehát "jelenleg nem tartható meg ilyen volumenű rendezvény, mint a Savaria Történelmi Karnevál. Ha eljön az idő, hogy megtarthatják, a védettségi igazolványok felmutatásával tudják azt látogatni, amit belépéskor kell ellenőrizni" - írták.

Horváth Soma elmondta: mindig is a szombathelyiek egészségének megőrzése volt az első, így egy százezres rendezvényt a jelen járványhelyzetben nem lehet biztonsággal megtartani, illetve az egész várost sem lehet lezárni a hosszú hétvégére, hogy a belépést és a védettségi igazolvány ellenőrzését biztosíthassák.

A szombathelyiek viszont nem maradnak programok nélkül: a városvezetés felkérte a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, hogy készítsen elő a többi szombathelyi kulturális intézményt bevonva egy olyan több hónapos rendezvénysorozatot, melynek része lesz augusztus végén egy olyan több napos esemény, melyen feltűnnek a városalapítás korát megidéző programelemek, biztonságos szórakozást tudnak nyújtani az érdeklődőknek és lehetőséget tudnak biztosítani a szombathelyi vendéglátósok és kivállalkozások kitelepülésére. Mindezek kidolgozása még folyamatban van, amennyiben megjelennek a részletszabályozások a nyári nagyrendezvényekkel kapcsolatban, egy következő sajtótájékoztatón számolnak be a tervezett programokról.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.