Gulyás Gergely: már vannak a negyedik hullámra utaló jelek

Fehér Buda 2021-08-21 11:17:00
Egyelőre nem tervezik az újabb korlátozásokat.

Rendhagyó módon szombaton délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, a miniszterelnökségvet vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A tájékoztatónak két blokkja van, az első részben az afganisztáni válságról számolnak be, később pedig a járványügyi helyzetről.

Fotó: MTI

Gulyás elmondta, hogy tegnap a kormány ülésezett, ennek az egyik oka az afgán helyzet volt. A kormány a helyzettel kapcsolattal azt állapította meg, hogy húsz évvel ezelőtt az amerikai kérésnek megfelelve lépett be a magyar hadsereg Afganisztánba, most is az amerikaiak kérésére hagyták el az országot. 

A honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romolusz elmondta, hogy összeállítottak egy mentőosztagot. Kabul közelében létrehoztak egy bázist, ide szállítják első sorban a kimenekített embereket. Eddig 78 főt helyeztek el biztonságos helyen, ez tíz családot jelent, köztük 30 gyermekkel.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy Magyarország a szövetségeseiről gondoskodik, utalva itt a fordítókra, szakácsokra, akik a magyar katonák munkáját segíti. Ez azokat jelenti, akik életveszélyben vannak a tálibok hatalomátvétele után. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, nagy menekülthullámra számítanak, a németek becslései szerint 500 ezer és 1 millió közé teszik a számukat. Azokról a menekültekről, akiket a magyar katonák hoznak haza, külön fognak dönteni. Gulyás szerint felkészült a határőrség a déli határ védelmére.

Ruszin-Szendi hozzátette, hogy van egy listájuk azokról a magyarokról, akik Afganisztánban vannak, ám ez a lista folyamatosan bővül, még nem mindenki vette fel a kapcsolatot a kormánnyal. Gulyás szerint az afgánok egy rendkívül szűk körét mentik ki az országból, a miniszter szerint nem ezres listára kell gondolni.

Gulyás ezután áttért a járványhelyzetre, hogy szerinte Magyarországon a legjobb a helyzet, azonban negyedik hullám indulására utaló jelek már nálunk is vannak. A miniszter szerint azonban a negyedik hullám teljesen más lesz az első háromtól, eddig nagyjából 6 millió védett ember van. Eddig 5,5 millió beoltott van, ők nehezebben kapják el a vírust, és ha el is kapják, könnyeb lefolyású lesz a betegség. Gulyás szerint a beoltottak között 0,18 százalék a megbetegedés veszélye. Többek között Vas megyében előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak az oltásra a helyek, ekkor újabb időpontokat nyitnak az oltóhelyeken. A számok szerint akár a negyedik oltásra is elegendő vakcina van itthon, a készletek korlátlanok.

Közben folytatódik a fiatalok oltása, az iskolában a 12-18 korosztály között oltják a fiatalokat, négy napon keresztül, tömeges oltási akciót indítanak majd a tanév elején. Gulyás szerint az oltottak száma miatt viszonylagos nyugalommal várhatjuk a negyedik hullámot, nem kell lezárni az országot. 

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy ősszel újabb, az oltásra bíztató kampány kezdődik majd, főleg tévéreklámok formájában. A kormányszóvivő elmondta, kampánynak egy célja van, hogy mindenki rá vegyen legalább még egy embert az oltásra.

A gazdaságról Gulyás elmondta, 17,7 százalék volt a gazdaság negyedéves növekedése, ez Európában a harmadik legnagyobb. Összesen négy ország érte el eddig a koronavírus előtti termelési szinteket, köztük van Magyarország is. Ez a teljesítmény még az elemzőket is meglepte, a negyedéves adat mellett valósággá vállhat a családok SZJA visszatérítése, ezt még a gazdasági növekedéshez kötik. Emellett a nyugdíjprémium is szóba jöhet, amely a rendszerváltás óta az egyik legnagyobb lehet. A magyar  munkanélküliségi ráta az egyik legkisebb az Európai Unióban.

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy az oltottaknak érdemben nem lesznek szigorítások az ősszel, ezért mindenkitől azt kéri, hogy adassa be valamelyik vakcinát. Gulyásnál a Huyitre is rákérdeztek, a minszter azt mondta, hogy nem javasolja senkinek, hogy a sajtóban megjelent találgatásokra hallgasson, szerinte a kormány és az ország érdeke, hogy az Unióban maradjunk.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.