Gulyás Gergely: már vannak a negyedik hullámra utaló jelek

Fehér Buda 2021-08-21 11:17:00
Egyelőre nem tervezik az újabb korlátozásokat.

Rendhagyó módon szombaton délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, a miniszterelnökségvet vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A tájékoztatónak két blokkja van, az első részben az afganisztáni válságról számolnak be, később pedig a járványügyi helyzetről.

Fotó: MTI

Gulyás elmondta, hogy tegnap a kormány ülésezett, ennek az egyik oka az afgán helyzet volt. A kormány a helyzettel kapcsolattal azt állapította meg, hogy húsz évvel ezelőtt az amerikai kérésnek megfelelve lépett be a magyar hadsereg Afganisztánba, most is az amerikaiak kérésére hagyták el az országot. 

A honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romolusz elmondta, hogy összeállítottak egy mentőosztagot. Kabul közelében létrehoztak egy bázist, ide szállítják első sorban a kimenekített embereket. Eddig 78 főt helyeztek el biztonságos helyen, ez tíz családot jelent, köztük 30 gyermekkel.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy Magyarország a szövetségeseiről gondoskodik, utalva itt a fordítókra, szakácsokra, akik a magyar katonák munkáját segíti. Ez azokat jelenti, akik életveszélyben vannak a tálibok hatalomátvétele után. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, nagy menekülthullámra számítanak, a németek becslései szerint 500 ezer és 1 millió közé teszik a számukat. Azokról a menekültekről, akiket a magyar katonák hoznak haza, külön fognak dönteni. Gulyás szerint felkészült a határőrség a déli határ védelmére.

Ruszin-Szendi hozzátette, hogy van egy listájuk azokról a magyarokról, akik Afganisztánban vannak, ám ez a lista folyamatosan bővül, még nem mindenki vette fel a kapcsolatot a kormánnyal. Gulyás szerint az afgánok egy rendkívül szűk körét mentik ki az országból, a miniszter szerint nem ezres listára kell gondolni.

Gulyás ezután áttért a járványhelyzetre, hogy szerinte Magyarországon a legjobb a helyzet, azonban negyedik hullám indulására utaló jelek már nálunk is vannak. A miniszter szerint azonban a negyedik hullám teljesen más lesz az első háromtól, eddig nagyjából 6 millió védett ember van. Eddig 5,5 millió beoltott van, ők nehezebben kapják el a vírust, és ha el is kapják, könnyeb lefolyású lesz a betegség. Gulyás szerint a beoltottak között 0,18 százalék a megbetegedés veszélye. Többek között Vas megyében előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak az oltásra a helyek, ekkor újabb időpontokat nyitnak az oltóhelyeken. A számok szerint akár a negyedik oltásra is elegendő vakcina van itthon, a készletek korlátlanok.

Közben folytatódik a fiatalok oltása, az iskolában a 12-18 korosztály között oltják a fiatalokat, négy napon keresztül, tömeges oltási akciót indítanak majd a tanév elején. Gulyás szerint az oltottak száma miatt viszonylagos nyugalommal várhatjuk a negyedik hullámot, nem kell lezárni az országot. 

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy ősszel újabb, az oltásra bíztató kampány kezdődik majd, főleg tévéreklámok formájában. A kormányszóvivő elmondta, kampánynak egy célja van, hogy mindenki rá vegyen legalább még egy embert az oltásra.

A gazdaságról Gulyás elmondta, 17,7 százalék volt a gazdaság negyedéves növekedése, ez Európában a harmadik legnagyobb. Összesen négy ország érte el eddig a koronavírus előtti termelési szinteket, köztük van Magyarország is. Ez a teljesítmény még az elemzőket is meglepte, a negyedéves adat mellett valósággá vállhat a családok SZJA visszatérítése, ezt még a gazdasági növekedéshez kötik. Emellett a nyugdíjprémium is szóba jöhet, amely a rendszerváltás óta az egyik legnagyobb lehet. A magyar  munkanélküliségi ráta az egyik legkisebb az Európai Unióban.

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy az oltottaknak érdemben nem lesznek szigorítások az ősszel, ezért mindenkitől azt kéri, hogy adassa be valamelyik vakcinát. Gulyásnál a Huyitre is rákérdeztek, a minszter azt mondta, hogy nem javasolja senkinek, hogy a sajtóban megjelent találgatásokra hallgasson, szerinte a kormány és az ország érdeke, hogy az Unióban maradjunk.

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.