Felmérés: A magyarok 60 százaléka támogatja a melegházasságot

Bazsó Bálint 2021-08-13 17:00:06
A nagy többség pedig nem szeretné, ha a kormány beleszólna, hogy az iskolában mit tanítanak a gyerekeknek.

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt és a Median által elvégzett közvélemény-kutatásból.

Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka ismer személyesen az LMBTQI közösséghez tartozó embert, és 73 százalék elutasítja azt a kormány által hangoztatott hazug állítást, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket. 2020 májusában a kormánytöbbség az LMBTQI emberek elleni kormányzati gyűlöletkampány első jogalkotási felvonásaként ellehetetlenítette a transz és interszex emberek számára nemük jogi elismerését, ebből a felmérésből az is kiderül, hogy a társadalom többsége (74,5 százalék) szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban. A házassági egyenlőséget 59 százalék támogatja, míg 69% szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. Két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33 százalék támogatta.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.”

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A közvélemény-kutatásban hangsúlyosan szerepelt az iskolai nevelés témaköre. Ezekben a kérdésekben is bőven többségben vannak a kormányzati propagandát ellenzők. 66 százalék szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82 százalék szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. Az is világosan látszik, hogy a társadalom elsöprő többsége, 83 százaléka nem hiszi el azt az abszurd állítást, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

Az is kiderül, hogy a megkérdezettek 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében (86% értett egyet ezzel az állítással). Annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket; a megkérdezettek 85 százaléka szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

„A napnál világosabb, hogy a többség nem szeretné, ha az állam döntene az iskolai szexuális nevelés kérdésében vagy arról, hall-e a gyermekük a szexuális és nemi kisebbségekről. Olyan témáknak tartják ezeket, amelyekről fontos, hogy a fiatalok halljanak, és bíznak a tanárokban és az általuk meghozott döntésekben. A többség álláspontja tehát világos: a jogsértő homofób és transzfób törvényt nem akarják.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.