80 méterre lakik Hende Csaba attól a szombathelyi hídtól, amit fel akar újíttatni, miközben Szentkirályon hajszálon függ, hogy használható marad-e a híd

Farkas Bazsi 2021-07-14 11:26:00
130 millió forint van a munkára, a kérdés, hogy Hende hajlandó-e hallgatni a városvezetésre, és megváltoztatja-e a döntést.

Július 7-én jelentette be Hende Csaba a térség fideszes parlamenti politikusa, hogy “Pénz áll a házhoz”. 1 milliárd 205 millió forintot utal át a kormány Szombathelynek, igaz a városnak nem sok beleszólása van abba, hogy ez a pénz mire menjen el, ezt Budapesten eldöntötték, a városvezetésnek, akiknél pedig alig tudhatja jobban bárki is, hogy éppen mire van szüksége Szombathelynek, pedig tudomásul kell vennie a döntést.

Egyébként érdemes végignézni Havas Henrik eszmefuttatását Hendéről, meg a pénz áll a házhoz szlogenről, a tanár úr elég érthetően magyarázza el, hogy mi is a probléma ezzel a földesúri hozzáállással.

HAVAS MEGMONDJA - Miért kedveli Havas Hende Csabát?

Havas ismét megmondja a tutit! Torgyán miért volt jobb fej, mint egy Fideszes miniszter? A szakértelem manapság szitokszó?Kövessen minket a legfrissebb videó...

Hende sok mindent bejelentett, többek között azt, hogy 130 millió forint lesz egy Gyöngyös-híd felújítására. Minő véletlen, hogy pont azt a hidat szúrták ki a budapesti döntéshozók - mint tudjuk Hende Csaba közbenjárására - ami Hende szombathelyi lakásától 80 méterre van. Valószínű, hogy a bukott miniszter is rendszeresen használja ezt a hidat, így vehette észre, hogy kicsit repedezni kezdett rajta az aszfalt burkolat, fel kéne már újítani. Még azt is el tudom képzelni, hogy a sérült aszfalton áthajtó autók kerekének a zaja is zavarhatta, egyértelmű, hogy nem másik hídra, mint csakis erre kell a pénz. 

Fotók: Farkas Bazsi

Illés Károly, a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője, a legbátrabbak egyike, tegnap maga ment ki a Szent István király utcai hídhoz, hogy szemügyre vegye és egy sajtótájékoztató keretében elmondja, hogy a híd karbantartás városi feladat. Az talán már elhanyagolható is, hogy a szombathelyi Fidesz megint nem találta szerkesztőségünk email címét így meghívót nem küldött az eseményre. Ha nem így lett volna, akkor meg tudtuk volna kérdezni, hogyha városi feladat a hidak rendben tartása, akkor hogy hogy a szombathelyi, fideszes városvezetés az elmúlt 9 évben ezt nem tette meg. Hiszen ha megtette volna, akkor most nem lenne a szentkirályi híd olyan állapotban, hogy hajszál választja el az összeomlástól. 

Illés egyébként azt is mondta, hogy a Savaria Fórum kiterjesztésére kifizetett 63 millió forint elég is lenne a híd rendbetételére. Egyrészt remélem Illés nem mondta komolyan, amit mondott, hiszen az előző ciklusban alpolgármester volt, így tudnia kell, hogy ez az összeg maximum “néhány anyacsavarra elég”, de nem a híd teljes felújítására. Vagy ha komolyan mondta, akkor pedig már érthető, hogy miért van ilyen állapotban Szombathely.

Másodsorban, a Fórum kiterjesztésével az agglomerációban élő szombathelyiek is pontosan fogják tudni, hogy az elmúlt 9 évben lerohasztott Szombathelyen megint mi veszélyeztetni a város rendes működését. 

Tegnap este Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) a körzet képviselője egy Facebook-posztban reagált Illés kijelentéseire:

Őszintén szólva kifejezetten örülök annak, hogy a Fidesz frakcióvezetője kilátogatott Szentkirályra, mert eddig nem nagyon láttuk errefelé, gondolom a GPS segített, hogy merre van a Szent István király utcai híd... Abból gondolom ezt, mert ha már korábban is kijött volna hozzánk, akkor tudta volna, hogy milyen állapotban van ez a szerencsétlen híd, és ha dolgozott volna az előző ciklusban, akkor nem jutottunk volna idáig.

De tulajdonképpen városfejlesztésért is felelős alpolgármesterként (2014-2019) ki sem kellett volna jönnie. Mert ha csak az utolsó általuk vezetett ciklust nézzük, legalább 5 (öt) hídvizsgálati jegyzőkönyvvel kellett találkoznia, amelyek mindegyike tartalmazta, hogy a hídunk állapota rossz és egyre rosszabb. Én magam 2014 óta számos (számtalan) alkalommal mondtam, kértem, írtam, hogy foglalkozzunk ezzel, mert ha ezzel történik valami, akkor közlekedésileg szétszakad a Városrész. Tudnám csúnya szavakkal is írni, de legyen annyi elég, hogy nagy ívben tettek ránk.

Számtalan alkalommal elmondtuk, hogy ha legalább terveket készíttetnek, már azzal sokat lendítenek ezeken az ügyeken. De nem. Erre most cinikusan benyögik, hogy bruttó 63 millió forintból, tervekkel, engedélyekkel, kivitelezéssel, tokkal-vonóval meg lehet csinálni ezt a hidat. Tényleg nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek…

Nekünk viszont most nem az a dolgunk, hogy másra hárítsuk a felelősséget. Ha azt mondja a szakmai vélemény, hogy ez a legrosszabb állapotú híd, akkor mi azt elhisszük. Ha a hídvizsgálati jegyzőkönyv elkészülte után rövid idővel beszakad az aszfalt a hídon, akkor először nem azt keressük, hogy ki miatt, hanem lehetővé tesszük, hogy továbbra is közlekedhető legyen a híd. Ha pedig végre kapunk valamennyi pénzt, akkor azt szeretnénk, ha oda csoportosíthatnánk ezt az összeget, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Azt várom, hogy ebben legyen mindenki partner.

Szóval most ott tartunk, hogy van egy éppen a teljes lezárás előtt álló hídja Szombathelynek, de a pénz nem ennek, hanem az országgyűlési képviselő lakása melletti híd felújítására érkezik.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egyelőre az sem világos, hogy az a 435 millió forint, amit a kormány belterületi utak felújítására lökött ide, pontosan melyik utcák aszfaltozására lesz elég. Nem lennék meglepve, ha pont azok az utcák kerülnének elő, amelyek valamelyik kormánypárti politikus házához vezetnek.

Hende egyébként már harmadjára posztol Facebook-oldalán arról, hogy pénzt kap Szombathely. A panamai útjáról eddig egyetlen bejegyzés sem született.

Szólj hozzá!

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.