Egy angol cég kifejlesztett egy olyan légszűrőt, ami valós időben mutatja ki a koronavírus jelenlétét

Fehér Buda 2021-07-02 07:18:27
Első körben egy brit iskolában és egy reptéren tesztelik a masinát.

Egy angol cég olyan légszűrő tesztelésébe kezdett, ami képes kimutatni, ha jelen van a levegőben a koronavírus. A Kromek szerkezetét Anglia észak-keleti régióiban vetik be legelőször, az első két tesztüzemet egy darlingtoni iskolában és a Teesside nemzetköri repülőtéren végzik el.

A Kromek azt mondja, a gépük úgy működik, hogy beszívja a levegőt, amelyet aztán egy folyadékban old fel. A folyadékot végül a gép saját maga leteszteli, az egész folyamat pedig olyan gyorsan elvégezhető, hogy a légszűrő valós időben képes kimutatni a vírus jelenlétét a levegőben.

 

Ben Houchen on Twitter: " TEESSIDE AIRPORT LEADING THE WAY IN COVID DETECTION TECH A groundbreaking piece of tech, developed by local firm @kromekgroup, that sniffs the air for Covid-19 has been installed at @TeesAirport - making it one of the first airports to use the techhttps://t.co/84AEJhHCuI / Twitter"

TEESSIDE AIRPORT LEADING THE WAY IN COVID DETECTION TECH A groundbreaking piece of tech, developed by local firm @kromekgroup, that sniffs the air for Covid-19 has been installed at @TeesAirport - making it one of the first airports to use the techhttps://t.co/84AEJhHCuI

 

A gépezet nagyjából akkora, mint egy irodai fénymásoló, a Kromek pedig eredetileg arra tervezte, hogy mérges gázokat mutassanak ki vele. A járvány berobbanásakor viszont 1,25 milliárd fontot adott a brit állam a cégnek, hogy a gépezetet szereljék fel olyan eszközökkel is, amelyek a koronavírust is megtalálják. A Kromek közben már az amerikai védelmiminisztériummal is leszerződött, a jövőben addig fogják majd fejleszteni a gépezetet, amíg az mindenféle új és mutálódó vírus kimutatására is képes lesz.

A Kromek vezérigazgatója, dr. Arnab Basu a Sky Newsnak mesélt a találmányukról, Basu abban reménykedik, hogy a relatíve kis gépezet segíthet majd a brit kormánynak a kontaktkutatásban, de a légszűrő segítségével a tömegközlekedés is biztonságosabb lehet.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.