A Southamptoni és az Edinburgh-i Egyetem kutatói nemrég azt mérték fel, hogy melyik italok segítenek abban, hogy megelőzzünk néhány krónikus májbetegséget. A kutatók a sima és koffeinmentes kávékat is megvizsgálták, majd arra jutottak, hogy egészségesebb azoknak az embereknek a mája, akik sok kávét isznak. A kutatók szerint egy-egy csésze fekete akár
21 százalékkal kevesebb krónikus megbetegedést eredményez,
és akár 49 százalékkal is csökkentheti annak a kockázatát, hogy májbetegségben hunyjon el egy-egy páciens.
A kutatók szerint azonban mindennek van határa, a kávé jótékony hatásai napi három, esetleg négy kávénál megállnak, ennél tovább szerintük nem kell menni. Az egyetemek szakértői azt mondják, olyan őrölt kávékat kell fogyaztani, amelyben magas koncentrációban található meg az úgynevezett kahweol és cafestol. A kutatók viszont azt mondják, az instant változatokban kisebb mértékben találhatók meg ezek a vegyületek, így inkább az eredeti kávét javasolják.
A brit tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a kávé a szegényebb országokban is széleskörben elérhető, a szakértők szerint viszont ezekben az országokban magasabb a krónikus májbetegséggel küszködők aránya. Éppen ezért szerintük jó ötlet lenne, ha a kávét a betegségek megelőzésére is ajánlanák a szakemberek, írja a Metro.
A kutatók majdnem 11 évig készítették a tanulmányt, eközben közel félmillió ember kávéfogyasztási szokásait vetették össze a májbetegek számával. A felmérés alatt a résztvevők közül nagyjából 400 ezren ittak napi szinten kávét, míg 100 ezren egyáltalán nem nyúltak a feketéhez. A kutatók végül kimutatták, hogy több a májbetegek száma azok között, akik nem isznak kávét, mint azok között, akik igen. A kutatók viszont kiemelték, hogy a kávéfogyasztásra csak a kutatás elején kérdeztek rá, így arról nincs pontos adatuk, hogy az elmúlt 11 évben pontosan mennyi csésze kávét fogyasztottak el a résztvevők.