Szembemennek magukkal a brit tudósok, most azt mondják, a sok kávé igenis egészséges

Fehér Buda 2021-06-25 07:21:57
Azért napi négy csészénél ők is megállnak.

A Southamptoni és az Edinburgh-i Egyetem kutatói nemrég azt mérték fel, hogy melyik italok segítenek abban, hogy megelőzzünk néhány krónikus májbetegséget. A kutatók a sima és koffeinmentes kávékat is megvizsgálták, majd arra jutottak, hogy egészségesebb azoknak az embereknek a mája, akik sok kávét isznak. A kutatók szerint egy-egy csésze fekete akár

21 százalékkal kevesebb krónikus megbetegedést eredményez,

és akár 49 százalékkal is csökkentheti annak a kockázatát, hogy májbetegségben hunyjon el egy-egy páciens. 

A kutatók szerint azonban mindennek van határa, a kávé jótékony hatásai napi három, esetleg négy kávénál megállnak, ennél tovább szerintük nem kell menni. Az egyetemek szakértői azt mondják, olyan őrölt kávékat kell fogyaztani, amelyben magas koncentrációban található meg az úgynevezett kahweol és cafestol. A kutatók viszont azt mondják, az instant változatokban kisebb mértékben találhatók meg ezek a vegyületek, így inkább az eredeti kávét javasolják.

A brit tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a kávé a szegényebb országokban is széleskörben elérhető, a szakértők szerint viszont ezekben az országokban magasabb a krónikus májbetegséggel küszködők aránya. Éppen ezért szerintük jó ötlet lenne, ha a kávét a betegségek megelőzésére is ajánlanák a szakemberek, írja a Metro

A kutatók majdnem 11 évig készítették a tanulmányt, eközben közel félmillió ember kávéfogyasztási szokásait vetették össze a májbetegek számával. A felmérés alatt a résztvevők közül nagyjából 400 ezren ittak napi szinten kávét, míg 100 ezren egyáltalán nem nyúltak a feketéhez. A kutatók végül kimutatták, hogy több a májbetegek száma azok között, akik nem isznak kávét, mint azok között, akik igen. A kutatók viszont kiemelték, hogy a kávéfogyasztásra csak a kutatás elején kérdeztek rá, így arról nincs pontos adatuk, hogy az elmúlt 11 évben pontosan mennyi csésze kávét fogyasztottak el a résztvevők.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.