Átadták a soproni Lőver uszodát

Fehér Buda 2021-06-22 19:01:00
14 milliárd forint kormányzati támogatásból húzták fel az új épületet.

Átadták a Modern városok program részeként, 14 milliárd forint kormányzati támogatásból megépült Lőver uszodát Sopronban kedden. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadón azt mondta, hogy magyarnak lenni és magyarnak maradni az elmúlt évszázadban különösen nehéz volt, az elcsatolt országrészeken magyarnak lenni kettős elnyomást jelentetett, de Sopron és a környező nyolc településen élők kellően bátrak voltak ahhoz, hogy magyarok maradjanak.

Fotó: MTI/Filep István

A települések döntése azt jelenti, hogy nem csupán Sopron tartozik Magyarországhoz, hanem Magyarország is tartozik Sopronnak. Ennek szimbolikus megjelenítése az volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elsőként írta alá a Modern városok program megállapodást Sopron polgármesterével 2015-ben - tette hozzá. A megállapodásban mintegy 360 milliárd forint fejlesztés szerepel, amelyből csaknem 200 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg eddig - mondta. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az uszoda építése 14 milliárd forintba került, az épületben a legmodernebb körülmények között lehet sportolni és szabadidőt eltölteni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kormány 2010 óta stratégiai ágazatként kezeli a sportot. Ennek érdekében nagyszabású sportfejlesztés indul az országban, ami a létesítményfejlesztéseket is magában foglalja. A cél, hogy az újabb és újabb generációknak az életük része legyen a rendszeres testmozgás, mert így lesz sikeres az utánpótlásnevelés és az élsport is - fogalmazott. Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy az úszástudás olyan készség és képesség, amelyre minden fiatalnak nagy szüksége van, ezért készítette elő a Magyar Úszó Szövetség a kormánnyal az Úszó nemzet programot, amelynek kiemelt része a Minden gyermek tanuljon meg úszni program. Ehhez kapcsolódóan az uszodaépítési program is folytatódik, tanuszodák és fedett uszodák is épülhetnek, a magyar nagyvárosok kilencven százaléka rendelkezik fedett uszodával, de kistelepülések és kisváros is kaptak tanuszodát.

Fotó: MTI/Filep István

 

A Lőver uszodáról az államtitkár azt mondta, hogy "az ország egyik, ha nem a legszebb uszodája". Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy az elkészült fejlesztéssel Sopron felkerült a vízisportok nemzetközi térképére. Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, hogy száz évvel ezelőtt a népszavazáson Sopron kivívta, hogy a saját sorsát a kezébe vegye és a környező nyolc településsel együtt a Magyarországhoz való tartozás mellett szavaztak. Akkor hitet és reményt adtunk az országnak, a Modern városok program fejlesztéseivel pedig Sopron visszakapja azt a megbecsülést, amelyet egykor adott a hazának.

A polgármester emlékeztetett, hogy tavaly októberben szentelték újra a felújított Szent Mihály-templomot, decemberben adták át az M85-ös gyorsforgalmi utat, épül a múzeumnegyed, a parkolóház, a rendészeti integrált központ, és a Fertő-parti fejlesztés is elindult. Fodor Tamás korábbi polgármester (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a 2015-ben kötött megállapodás részeként olyan történelmi léptékű fejlesztés valósul meg a városban, amelyre korábban a két világháború között volt példa. A Lőver uszoda alapkövét 2019 áprilisában tették le, az 1977-ben átadott fedett uszoda helyén. Az új uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, egy 25 méter széles és 25 méter hosszú kismedencét, valamint egy melegítő- és egy tanmedencét alakítottak ki a kiszolgáló helyiségek mellett. A lelátó 1300 ülőhelyes.

Szólj hozzá!

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.

Hogyan segít a gyógytorna a mozgásszervi panaszok kezelésében?

Bármilyen mozgásszervi problémáról van szó, a gyógytorna segíthet visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat.

GTA Győr: fegyverrel ugrott a mögötte álló autósnak a sofőr

Rádudáltak a mögötte haladó autóból, emiatt kezdett el őrjöngeni a győri sofőr