Vírusadat-morzsákat sem kapunk ezután, de vár ránk a kazahsztáni nyaralás - na meg a focimeccs

Papp László Tamás 2021-06-12 20:44:00
Töprengés arról, hogy a keleti nyitás pártja és kormánya vajon miért szavazza meg keleti vakcinával oltott állampolgárai diszkriminációját? Hol van ilyenkor a szabadságharc?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Hírszerkesztőként a mai ügyeletem során megtörtént, ami hosszú hónapok óta soha: nincsenek hazai vírusadatok az elhunytak, a fertőzöttek és az oltottak számával. Pedig olyan volt ez nekünk, újságíróknak, mint egy falat kenyér.

Hisz gyakorlatilag a fenti adatsor volt szinte az egyetlen rendszeres, hivatalos tájékoztatás, amihez a kormányhoz közel nem álló sajtómunkás is többé-kevésbé hozzáférhetett. Az operatív törzstől e-mail-ben feltett kritikus kérdésekre gyors, érdemi választ a végén már csak remélni is felesleges volt.

Fotó: Montázs: Vágvölgyi Bálint


A kormányzati oldalra mégis érdemes e napokban is ránézni, mert az ott található hírek remekül kifejezik a NER-t, amely nem adhat (és nem is ad) mást, csak mi lényege. Például azt a közleményt, miszerint:

Kazahsztán érvényesnek ismerte el a magyar védettségi igazolványt

„A kazahsztáni hatóságok bejelentették, hogy elfogadják a magyar, a thaiföldi és a mongol védettségi igazolványt, oltási útlevelet”

Van valami sorsszerű abban, hogy e két ország mellett említett bennünket a kazah kormány. Mert úgy tűnik, mint a világ keleti, mind a nyugati felén ilyen és ehhez hasonló országokkal emlegetnek bennünket együtt, ha a korrupció szintjéről, a jogállamiság minőségéről vagy a sajtószabadság állapotáról esik szó.

Persze nyilván magyarok százezrei, sőt milliói lélegeztek fel, hogy szabadon utazhatnak a hagyományosan népszerű magyar turistacélpontnak tekinthető Kazahsztánba. Örömüket bizonyára az sem halványítja el, hogy a keleti nyitás kormánya és pártja simán megszavazta, hogy a keleti vakcinával oltottak (köztük e sorok írója) nem utazhatnak olyan egyszerűen, mint a többi vakcinát kapók.

Hiába tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen az Európai Parlament (EP) keddi ülésén, mind a Fidesz, mind a Jobbik képviselői megszavazták az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabályjavaslatot  [...] A szerda reggel közzétett eredmények szerint az EP nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el a védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül – szól a hír.

Ugyanis

a tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően. Így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén – derül ki az idézett cikkből.

Szputnyik-oltott sorstársaimmal találgatjuk jelenleg: mi lehet az oka, hogy a párt és kormány, amelynek politikusai, illetve az általuk kinevezett hivatalnokok ezeket a vakcinákat behozatták, jóváhagyatták, engedélyeztették, s mindent elkövettek, hogy tömegek oltassák velük be magukat, egyszercsak hirtelen megszavaznak egy olyan határozatot, amely lényegében róluk mond ítéletet.

Az Unió, mint olyan, lényegében azon alapul, hogy lebontjuk a határokat. S kölcsönösen, automatikusan, alanyi-tagsági jogon elismerjük egymás jogosítványait, diplomáit, bizonyítványait, útleveleit, igazolásait, dokumentumait. Vagyis az egyik uniós tagállam megbízik a másik által elvégzett vizsgálatokban, bizonyításokban, eljárásokon.

A keleti vakcinákat az uniós szabványok alapján dolgozó magyar laborok, szakhatóságok engedélyezték. Ergo, a nemzeti szuverenitás bajnokai lényegében azt szavazták meg, hogy az ő nemzeti laborvizsgálataik valamiért önmagukban nem megbízhatóak, hanem azokat, kiemelve nemzeti hatáskörből, alá kell vetni az általuk annyit támadott Unió ügynökségi jóváhagyásának.     

Miért tették ezt? Ez a határozat nélkülük is megszületett volna, miért kellett rábólintaniuk? Hiszen csípőből vétóznak meg uniós döntéseket.

Fotó: Pixabay

Ne rágódjunk ezen, úgyse fogunk tőlük választ kapni. Inkább örüljünk a hírnek, mely a kazahsztáni nyaralásnál is jobban megdobogtatja a szívünket:

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek,  arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci EB-t.

Hát kell ennél több a boldogsághoz? 

Szólj hozzá!

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.