Vírusadat-morzsákat sem kapunk ezután, de vár ránk a kazahsztáni nyaralás - na meg a focimeccs

Papp László Tamás 2021-06-12 20:44:00
Töprengés arról, hogy a keleti nyitás pártja és kormánya vajon miért szavazza meg keleti vakcinával oltott állampolgárai diszkriminációját? Hol van ilyenkor a szabadságharc?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Hírszerkesztőként a mai ügyeletem során megtörtént, ami hosszú hónapok óta soha: nincsenek hazai vírusadatok az elhunytak, a fertőzöttek és az oltottak számával. Pedig olyan volt ez nekünk, újságíróknak, mint egy falat kenyér.

Hisz gyakorlatilag a fenti adatsor volt szinte az egyetlen rendszeres, hivatalos tájékoztatás, amihez a kormányhoz közel nem álló sajtómunkás is többé-kevésbé hozzáférhetett. Az operatív törzstől e-mail-ben feltett kritikus kérdésekre gyors, érdemi választ a végén már csak remélni is felesleges volt.

Fotó: Montázs: Vágvölgyi Bálint


A kormányzati oldalra mégis érdemes e napokban is ránézni, mert az ott található hírek remekül kifejezik a NER-t, amely nem adhat (és nem is ad) mást, csak mi lényege. Például azt a közleményt, miszerint:

Kazahsztán érvényesnek ismerte el a magyar védettségi igazolványt

„A kazahsztáni hatóságok bejelentették, hogy elfogadják a magyar, a thaiföldi és a mongol védettségi igazolványt, oltási útlevelet”

Van valami sorsszerű abban, hogy e két ország mellett említett bennünket a kazah kormány. Mert úgy tűnik, mint a világ keleti, mind a nyugati felén ilyen és ehhez hasonló országokkal emlegetnek bennünket együtt, ha a korrupció szintjéről, a jogállamiság minőségéről vagy a sajtószabadság állapotáról esik szó.

Persze nyilván magyarok százezrei, sőt milliói lélegeztek fel, hogy szabadon utazhatnak a hagyományosan népszerű magyar turistacélpontnak tekinthető Kazahsztánba. Örömüket bizonyára az sem halványítja el, hogy a keleti nyitás kormánya és pártja simán megszavazta, hogy a keleti vakcinával oltottak (köztük e sorok írója) nem utazhatnak olyan egyszerűen, mint a többi vakcinát kapók.

Hiába tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen az Európai Parlament (EP) keddi ülésén, mind a Fidesz, mind a Jobbik képviselői megszavazták az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabályjavaslatot  [...] A szerda reggel közzétett eredmények szerint az EP nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el a védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül – szól a hír.

Ugyanis

a tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően. Így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén – derül ki az idézett cikkből.

Szputnyik-oltott sorstársaimmal találgatjuk jelenleg: mi lehet az oka, hogy a párt és kormány, amelynek politikusai, illetve az általuk kinevezett hivatalnokok ezeket a vakcinákat behozatták, jóváhagyatták, engedélyeztették, s mindent elkövettek, hogy tömegek oltassák velük be magukat, egyszercsak hirtelen megszavaznak egy olyan határozatot, amely lényegében róluk mond ítéletet.

Az Unió, mint olyan, lényegében azon alapul, hogy lebontjuk a határokat. S kölcsönösen, automatikusan, alanyi-tagsági jogon elismerjük egymás jogosítványait, diplomáit, bizonyítványait, útleveleit, igazolásait, dokumentumait. Vagyis az egyik uniós tagállam megbízik a másik által elvégzett vizsgálatokban, bizonyításokban, eljárásokon.

A keleti vakcinákat az uniós szabványok alapján dolgozó magyar laborok, szakhatóságok engedélyezték. Ergo, a nemzeti szuverenitás bajnokai lényegében azt szavazták meg, hogy az ő nemzeti laborvizsgálataik valamiért önmagukban nem megbízhatóak, hanem azokat, kiemelve nemzeti hatáskörből, alá kell vetni az általuk annyit támadott Unió ügynökségi jóváhagyásának.     

Miért tették ezt? Ez a határozat nélkülük is megszületett volna, miért kellett rábólintaniuk? Hiszen csípőből vétóznak meg uniós döntéseket.

Fotó: Pixabay

Ne rágódjunk ezen, úgyse fogunk tőlük választ kapni. Inkább örüljünk a hírnek, mely a kazahsztáni nyaralásnál is jobban megdobogtatja a szívünket:

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek,  arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci EB-t.

Hát kell ennél több a boldogsághoz? 

Szólj hozzá!

Több mint fél éve keres egy andrásfai férfit a rendőrség

2020 novembere óta körözik Bödei Istvánt.

Hosszú szünet után újból lesz Hacuka Szombathelyen

A vásár védettségi igazolvány és maszk nélkül látogatható.

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magabiztosan hozta a második meccsét Magyarország.

Novemberben a Győri Szimfónikus Zenekarral lép fel az Iron Maiden énekese és a Deep Purple basszerosa

A Deep Purple és a White Snake egykori orgonistájának műve, a Concerto For Group And Orchestra kerül műsorra.

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nevetséges a benzinár

A gatyánkat is a benzinkúton hagyjuk egy teletankért.

Breaking: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A színész-rendező egyelőre szabadlábon védekezik.

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara

Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzák közelebb az érdeklődőkhöz.

Sporttörténelmi hetedik hely triatlonon, vízilabdás döntetlen - ez történt hétfőn az olimpián

Márton Anna sérülten behúzott negyedik helyezése volt ma a legjobb eredmény.

Ezer ember tüntetett a lehallgatási botrány miatt Budapesten, főleg fiatalok

A demonstrálók szerint nincs jól, hogy a kormány bárkinek a telefonját megfigyelheti.

Az SZKKA hét edzőmeccsel készül az NB I-es szezonra

Pénteken a Szent István SE ellen lesz az első felkészülési mérkőzés.

Meredeken zuhan a magyarok várható élettartama

A rendszerváltás óta most először kevesebb ideig élünk.

Sérülés miatt véget ért Kovacsics Anikó számára az olimpia

A női kézilabda-válogatott csapatkapitányának helyére Helembai Fannyt nevezik be.

van még itt cikk a témában:

A harmadik oltás megszervezése is olyan "magyarosra" sikerült

Ismét káosz a szervezésben, ahogy már megszokhattuk.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Meredeken zuhan a magyarok várható élettartama

A rendszerváltás óta most először kevesebb ideig élünk.