Mégis találkozik Ferenc pápa Orbánnal

Papp László Tamás 2021-06-09 14:00:07
Legalábbis a Püspöki Konferencia mai közleményéből ez derül ki.

Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra

– írja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának a Magyar Kurírban megjelent közleménye.

A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel – hangsúlyozza a püspöki konferencia.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából

– szól a közlemény.

Múlt pénteken rebbent fel a hír, amelyről mi is beszámoltunk:  a Szentatya – tervei szerint – kihagyja az államfőnél és miniszterelnöknél teendő udvariassági látogatást – értesült vatikáni és magyar egyházi forrásokból a tekintélyes amerikai katolikus lap, a National Catholic Register - írta a Blikk.

Úgy fest, Ferenc pápa bojkottálni fogja a NER csúcsvezetőit a budapesti látogatásán

Miközben a szervezők gőzerővel készülnek Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatására, komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött, hogy a Szentatya - tervei szerint - kihagyja az államfőnél és miniszterelnöknél teendő udvariassági látogatást - értesült vatikáni és magyar egyházi forrásokból a tekintélyes amerikai katolikus lap, a National Catholic Register, írja a Blikk.

A cikk szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező Ferenc pápa mindössze három órát tölt majd Magyarországon, ahol részt vesz az esemény zárómiséjén.

A katolikus lap értesülései szerint szándékosan hagyja ki a találkozást Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában. Mi több, Orbán Viktornál sem tesz látogatást pár száz méterrel arrébb, az 1763-1787 között karmelita kolostorként üzemelő miniszterelnöki kormányirodában.

 A Vatikán el akar kerülni minden politikai jellegű találkozót, és ez politikai feszültségeket generál – mondta a lapnak egy budapesti forrás.

Értesüléseik szerint a magyar kormány kitartóan invitálja személyes találkozóra a pápát, de az államfőnél tett látogatásnak normális esetben egyébként is „a csomag részének” kellene lennie egy ilyen utazás során.

„Valami itt nem stimmel a diplomácia és a protokoll szempontjából”

– vélte Luis Badilla, a Vatikáni Államtitkárság által kiadott Il Sismografo szerkesztője is.

A pénteki hír előtti héten még Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is Rómába utazott, hogy egy „elfogadhatóbb” menetrendet próbáljanak meg kieszközölni. A Vatikán azonban kitart amellett, hogy Ferenc pápa nem úgynevezett „államlátogatást” tesz Magyarországon, annak minden hivatalos formulájával, hanem csupán az egyházi eseményre érkezik – írta a Blikk.

Ferenc pápa a tervek szerint szeptember 12-én reggel érkezik, részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, majd – alig három órás budapesti tartózkodás után – Pozsonyba utazik.

A sejtések szerint a pápai döntés háttérben világnézeti ellentétek húzódnak. A Vatikánban „nyílt titok”, hogy a Szentatya nem ért egyet a magyar kormány – több magyar püspök által is támogatott – bevándorlási politikájával, a katolikus egyház feje ugyanis jóval megengedőbb ebben a kérdésben – vélték a múlt pénteki cikkben.

Idézve Ferenc pápa „Fratelli tutti...” (Mindannyian testvérek...”) kezdetű enciklikáját is, amiben a populista kormányok

    „rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát”

bírálta.

Ferenc pápa tudatában van annak is, hogy a közelgő magyarországi választások miatt látogatását pártpolitikai célokra is igyekezhetnek felhasználni. A magyar kormány a hírek szerint a Szentatya emiatti óvatosságát azzal próbálja enyhíteni, hogy az ellenzéki vezetőkkel való találkozásra is lehetőséget kíván biztosítani.

A katolikus lap szerint korábban nem fordult még olyan elő, hogy a pápa egy ország fővárosába látogatva ne találkozott volna az állami vezetőkkel. Igaz, mint írják, az sem mindennapos, hogy az egyházfő ellátogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra: ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő.

Mindez csak informális, nem hivatalos hír volt, (amelyet a magyar katolikus egyház most cáfolni igyekszik), de a NER vezérpropagandistái így is nekiestek Ferenc pápának. 

Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot azzal, hogy csak három órás tartózkodást tervez hazánkban

- jelentette ki a Hír TV Sajtóklub című műsorában a Demokrata főszerkesztője. 

Bencsik András hozzátette, amennyiben a Szentatya úgy véli, hogy Orbán Viktor és Áder János hibát követett el azzal, hogy nem ereszti be a muszlim embertömegeket - és ezt ő véteknek ítéli meg - ez az ő szuverén döntése.

Jelezte, figyelmeztetnie kell a pápát - mint keresztény embernek - hogy Jézus Krisztus e tekintetben félreérthetetlen útmutatást adott, amikor azt mondta: ha a Szentatya szeretne majd odafönt - amikor eljön az ideje -, megbocsátást nyerni a Mindenhatótól, akkor ennek az lesz a feltétele, hogy ő is meg tud-e bocsátani. 

„E percben Ferenc pápa keresztényellenes magatartást tanúsít, amivel rendkívül súlyos kárt okoz a keresztény világnak”

fogalmazott Bencsik, majd hozzátette: imádkozik azért, hogy az "eredeti pápa" (XVI. Benedek - a szerk.), próbálja megvilágosítani ezt a "különös pápatársat" arról, hogy mi az ő felelőssége és kötelessége, mint a keresztény világ vezetőjének.

Bencsik András később azt mondta:

a Vatikánban kétségbeesetten próbálják ezt az öregembert meggyőzni arról, hogy nem teheti meg egy keresztény országgal, hogy azért alázza és bünteti meg őket, mert keresztények akarnak maradni.

Bayer Zsolt - aki korábban demens vénembernek nevezte a pápát - szokatlanul visszafogott volt és azzal zárta a témát, hogy abban reménykedik, csak egy sajtóértesülésről van szó „és aztán majd meglátjuk.” Bayer egyébként úgy vélekedett az ügyről: ha a pápa nem akar találkozni Orbánnal és Áderrel, akkor ne is jöjjön ide.

Szólj hozzá!

Megszavazza a Jobbik a homofób pedofiltörvényt

Ellentét az összefogáson belül.

Járatsűrítéssel könnyíti meg a fővárosi közlekedést a BKK

A keddi mérkőzés miatt útlezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén.

Az Európai Bizottság a Fertő tavi gigahotel építésének leállítását kéri, vagy baj lesz

A sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt elindították az uniós kötelezettségszegési eljárások előszobáját jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot.

Ártatlannak vallotta magát a győri villanyszerelők meggyilkolásával vádolt férfi

Nem követett el semmit - ezt mondta a mai előkészítő ülésen a győri építkezési vállalkozó.

Hamarosan elstartolhat az ellenzéki hírszolgálat

Összehangolnák az ellenzéki települések médiumait, hogy ellensúlyozzák a közmédia kormánypropagandáját.

Hármas ikrek születtek Szombathelyen

Anyakönyvi hírek következnek.

Túl sok volt az érdeklődő: lehalt a villanyautósok pályázati weboldala

Így is másfél óra alatt elfogyott az elektromos autósoknak szánt állami ingyenpénz.

Csupán 2022 januárjában lehet új igazgatója a szombathelyi zeneiskolának

Czenek László korábbi igazgató idén februárban hunyt el.

Elképesztő: már az autópályákat is magánosítja a kormány

35 évre. Ellenzékben még az állami tulajdon és a stratégiai ágazatok megóvása volt a Fidesz programja. Változtak az idők.

Sipos Norbert visszatért a Haladásba

Korábban a Szombathelyi Haladásban futballozó, majd az Illés Akadémián edzősködő Sipos Norbert lett Németh Szabolcs egyik segítője.

A becsült ár 28-szorosáért kelt el Kurt Cobain egy karikatúrája

A Nirvana énekese saját maga rajzolta az önarcképet.

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.

Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg

255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eljött a villanyautóra vágyók idei nagy napja Magyarországon

Ma lehet lecsapni az ingyen pénzre a villanyautósoknak, 3 milliárd forintot oszt szét az állam.

Német szakértők szerint télre már szezonális betegség lehet a koronavírusból

A szakértők szerint még évekig velünk lehet a vírus, de az oltásokkal meg lehet előzni az újabb járványt.

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

A páros február végén a kanadai Hamiltonban ölt meg egy 39 éves férfit.

van még itt cikk a témában: