Újra a fronton: Navracsics Tibornak kell megmentenie a Fideszt a tapolcai választókerületben

Bazsó Bálint 2021-06-03 17:58:00
A választókerületet több közéleti botrány is megrázta a napokban, miközben a jelenlegi fideszes országgyűlési kévpiselő képtelen rendet tartani a körzetben.

Információink szerint újra aktivizálhatja a Fidesz korábbi közigazgatási, majd külügyminiszterét, Navracsics Tibort, ám nem annak "hazai" körzetében, Veszprémben, hanem a Tapolcát, Ajkát és Sümeget magába foglaló Veszprém megyei 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületben.

A kormánypárt jelenlegi országgyűlési képviselője, a korábbi iskolaigazgató Fenyvesi Zoltán a 2018-as választásokon 47 százalékkal tudott csak győzni úgy, hogy ha az MSZP-P nem indítja el saját jelöltjét, akkor Rig Lajos vélhetően újra győzni tudott volna a körzetben.

Információink szerint ugyanakkor a Fidesz központjában nem csak ezért elégedetlenek Fenyvesi munkájával.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, hamis érettségivel bukott le a sümegi városvezető élettársa. A botrány nemcsak a város és a környék életét bolygatta fel, de elért az országos politikába is, olyannyira, hogy az ügyben teljesen passzív Fenyvesi nagyon rossz pontokat szerezhetett a pártközpontban.

Hamis érettségivel bukott le a sümegi városvezető élettársa - az ellenzék a polgármester lemondását követeli

A Pécsi Járási Ügyészség indítványozza, hogy kobozzák el a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát, számol be róla a Magyar Narancs. Szabó egyben a fideszes polgármester, Végh László élettársa. Tavaly májusban tett feljelentést Sümeg ellenzéki vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért Egyesület) közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, majd a rendőrség egy házkutatás során lefoglalta Szabó Krisztina érettségi bizonyítványát.

Jellemző, hogy az ügy a helyi fideszes politikusok körében is óriási felháborodást okozott. Fábry Szabolcs, Nagyvázsony fideszes polgármestere a kormányközeli Pesti Srácoknak azt mondta:

"Egy szög miatt a patkó elveszett. A patkó miatt a ló elveszett. A ló miatt a lovas elveszett. A lovas miatt a csata elveszett. A csata miatt az ország elveszett. Máskor verd be jól a patkószeget!"

– érzékeltette a tétet a fideszes polgármester, aki szerint a kormánypárt nem engedheti meg magának, hogy szemet hunyjon a botrány felett. 

Nem kell képzett kremlinológiai szakértőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, amikor egy kormánypárti képviselő egy kormánypárti újságban kormánypárti politikust kritizál és nyíltan az eltávolítása mellett érvel, az azt jelenti, hogy a címzett már megkapta a selyemzsínort.

Jelzésértékű, hogy Navracsics Sümeg és a körzet másik botránytól hangos városában, Badacsonytomajon még nem járt.

Fotó: Navracsics Tibor Facebook-oldala

Utóbbi helyszín sem csoda, ugyanis ma derült ki, hogy a Balaton parti városban is áll a bál:

"Ezúton tájékoztatjuk a badacsonytomaji lakosságot, hogy a mai napon a GINOP projekttel kapcsolatosan az Önkormányzatnál NAV-os ellenőrzés zajlik, így a mai napon a Hivatal korlátozottan működik"

– írja a badacsonytomaji képviselőtestület a Facebookon. A Telex cikke szerint a nyomozók nemcsak a hivatalban, de Krisztin N. László polgármester házában is jártak.

Bár a jelenlegi nyomozás részleteiről egyelőre nem sokat tudni, februárban már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott a helyszínen.

Az uniós ellenőrök akkor két olyan, brüsszeli forrásból társfinanszírozott projekt dokumentációjára voltak kíváncsiak, amelyekben a magyar hatóságok már több szabálytalanságot is feltártak, sőt milliós büntetéseket is kiszabtak. Az önkormányzati képviselők szerint az OLAF akkor a település 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek papírjait kérte ki a vizsgálathoz. 

Korábban arról is olvasni lehetett, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) már elmarasztalta az önkormányzatot, amiért a polgármester a pályázati pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak fizetett milliós összegeket projektmenedzsment címén. 

Már mérik a körzetet

A döntés már régebb óta érlelődött, olyannyira, hogy információink szerint az utóbbi hetekben a kormánypárt háziközvélemény-kutató intézete már azt is felmérte, hogy ha Navracsics és Fenyvesi közül kéne választaniuk a körzetben élőknek, melyikre szavaznának inkább.

A belső kampányt jelzi, hogy Navracsics az utóbbi hetekben igen aktívvá vált a számára új terepnek számító 3. számú választókerületben: csak az utóbbi napokban meglátogatta Nagyvázsonyt, Balatonedericset, sőt, Ajkán még az MSZP-s polgármesterrel, Schwarz Bélával is egyeztetett, ahogyan több kisebb, a körzethez tartozó településvezetővel is felvette a kapcsolatot, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy sem Sümeget, sem Badacsonytomajt nem látogatta meg Navracsics, ami a fentiek fényében érthető is.

Fotó: Navracsics Tibor Facebook-oldala

Információink szerint Fenyvesivel szembeni elégedetlenség fő oka, hogy nem kezelte jól, pontosabban szólva sehogyan sem kezelte a választókerületét érintő botrányokat. A politikus hozzáállására jellemző a badacsonytomaji újságnak adott interjúban úgy fogalmazott:

"De látni kell azt is, hogy csak az hibázik, aki dolgozik"

Majd hozzátette:

"Bizony előfordulnak hibák, olyan határidők, amiket nem tartunk be, vagy épp nem figyelünk egy-egy előírásra (...) Kétszer 3 milliós büntetés több milliárdos fejlesztés esetében, azt gondolom, hogy ez benne van a pakliban, ezt így kell tekinteni"

Nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz pártközpontjában nem így tekintik, különösen nem annak fényében, hogy a három évvel ezelőtt csupán 7 százalékkal lemaradt Rig Lajos szinte biztosan egyedül áll ki a kormánypárt jelöltjével jövőre. A már említett sümegi és tomaji botrányok miatt pedig nagyon jó esélyei vannak az ellenzéki képviselőnek.

"Sose néztem azt, hogy ki lesz a Fidesz részéről az ellenfelem. Navracsics Tibor indításával véleményem szerint a kormánypárt beismerte, hogy Fenyvesi Zoltán alkalmatlan országgyűlési képviselőnek"

- mondta érdeklődésünkre Rig Lajos, a választókerület ellenzéki képviselője.

Fotó: MTI

Hozzátette: "2022-ben ellenzéki győzelem esetén azon fogunk dolgozni, hogy megszüntessük ezt a hűbérrendszert, amit a Fidesz kiépített és fenntart - köztük itt helyben is -, a pályázati rendeszerből kivesszük a politikát, és a településvezetőknek teljes önállóságot adunk."

- mondta Rig Lajos lapunknak.

Elküldtük kérdéseinket Navracsics Tibornak, amint kapunk választ, jelentkezni fogunk.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.