Hende Csaba ahelyett, hogy kilobbizta volna a szombathelyi elkerülő teljessé építését, most éppen annak örül, hogy Kőszegre új út vezet

Farkas Bazsi 2021-05-29 09:06:00
Hende 2018-ban azt ígérte, teljes lesz az elkerülő Szombathely körül.

Legutóbb 2017 novemberében volt lakossági fórum Szombathelyen, ami komolyabban érintette a város közlekedését. Akkor az Arany-patak híd lezárásáról, egy új híd építéséről és a forgalom Kárpáti Kelemen utcára való tereléséről volt szó.

Mindez érthetetlen volt a környék lakóinak, ami leginkább felháborította őket az az, hogy miért akarja az akkori fideszes városvezetés a Kenderesi utcát tehermentesíteni a Kárpáti kárára. Sokan azt mondták, hogy biztosan az Arany-patak mellé épülő társasház érdekeit szeretnék kiszolgálni.

Hogy így volt vagy sem, sosem derült ki. Az biztos, hogy a társasház egyik lakásával kapcsolatba került Illés Károly, korábbi fideszes alpolgármester. Az ingatlan haszonélvezeti jogának fele lett az övé, a másik fele feleséégé, a lakás tulajdonjogát pedig a kiskorú lánya kapta meg.

A lakossági fórumon a népharag elsodorta a terveket. Már akkor nem egyszer elhangzott, hogy Szombathely legnagyobb közlekedési problémáját az okozza, hogy hiányos a várost elkerülő úthálózat. Sem az északi, sem pedig a nyugati oldal nem épült meg az elkerülőből, így a forgalomnak át kell haladnia a városon ahhoz, hogy bizonyos esetekben tovább tudjon haladni. 

Hogy mennyire fontos a közlekedés gördülékenysége azt kivétel nélkül minden közéleti szereplő tudja. Nem véletlen, hogy elindult az a kezdeményezés is, ami Szombathely közlekedési koncepcióját hivatott átfogóan megalkotni.

Az ügy központi kérdéssé vált, hiszen napközben mindennaposak a dugók Szombathelyen belül, és a városba bevezető utakon egyaránt.

2018. február 28-án a térség fideszes parlamenti politikusa Hende Csaba a következőt posztolta a Facebookra:

Rendkívül indokolt a térképen látható szakmai elképzelés: teljes közlekedési körgyűrű kialakítása Szombathelyen.

A szakemberek szerint 14 milliárd forint lenne ehhez szükséges, és akkor Szombathely belső útjai járhatóbbak lennének.

Ha megválasztanak, ezért a nagy célért fogok küzdeni, dolgozni!

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Megválasztották, ugyanakkor az elkerülő befejezése nem történt meg. 

Ugyanakkor beharangozták, hogy a Kőszeg-Szombathely és a Kőszeg-országhatár közötti szakaszokat 2x2 sávos gyorsforgalmi utakká bővítik. 

A város (Szombathely - szerk.) fejlődésének további záloga egyrészt a gyorsforgalmi út déli irányú fejlesztése, továbbá szükséges megépíteni a Szombathely és a Kőszeg közötti utat és a város északi elkerülőjét - mondta egy általa összehívott kupaktanács után Hende a Vas Népének.

Fotó: Google Térkép

A jelenlegi tervek szerint ugyanis szó sincsen arról, hogy a nyugati elkerülő megépüljön, ami a tervekben szerepel az csupán a várost Észak-Keleti irányból kikerülő út. 

Erre erősít rá Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselőjének kérdésére adott válasz.

Ungár azt kérdezte, hogy hol tart Szombathely elkerülő útjának a teljessé tétele? Mikor épülhet meg a város nyugati elkerülője? A teljes elkerülő út megépítésén kívül van-e más lehetőség vagy terv folyamatban arra, hogy Szombathely belterületi közlekedését gördülékenyebbé tegyék?

Schanda Tamás államtitkár válaszában azt írja, hogy tervezés alatt van M87 gyorsforgalmi út, Szombathely és Kőszeg közötti, valamint a 87. számú főút Kőszeg (M87 gyorsforgalmi út), Kőszeg és országhatár közötti szakasza. A 87.-89. számú főút Szombathelyet elkerülő szakaszának, valamint az M86 gyorsforgalmi út, Szombathely-Zanat és Körmend közötti szakasz megvalósításának tervezése is folyik.

Magyarul a szombathelyi útfejlesztések helyett, szombathelyi útfejlesztések tudjuk be a városok közötti gyorsforgalmi utak megépítését. 

A válaszból az is kitűnik, hogy még csak a tervezése sem kezdődött meg a csonka elkerülő kipótlására, pedig Hende Csaba 2018-ban ezt ígérte. 

Szólj hozzá!

A legszebb női kézitáskák

Amikor új táskát szeretnénk beszerezni, akkor sokszor csak azt nézzük, hogy milyen a ruhatárunk. Pedig a sokoldalúság kombinálása az eleganciával, valamint az átgondolt részletek adják a tökéletes kézitáska alapját. 

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.