Operatív törzs: Megjelent az indiai mutáns Magyarországon

Székely Zoárd 2021-05-28 16:24:00
Két esetet is regisztráltak.

„A számok önmagukért beszélnek, a magyar oltási stratégia jól tervezett, kiegyensúlyozott és sikeres, utóbbi világviszonylatban is megkérdőjelezhetetlen"

 – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Felsorolta a mérföldköveket is: március 8-án értük el az egymillió beoltottat, március 31-én a kétmilliót, április 13-án a hárommilliót, április 30-án a négymilliót, május 22-én pedig az ország nyitásához szükséges ötmilliót.

Több mint 5,2 millióan regisztráltak az oltásra, az oltást még fel nem vevő félmillió regisztráltat SMS-ben is megkeresték. Közel járunk ahhoz, hogy mindenki megkapja a vakcinát, aki kérte, közölte György István.

„Az indiai mutáns Magyarországon is jelen van, a járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám"

– jelentette be.

Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Ha megjelenik az indiai mutáns, újra kell gondolni a járványügyi intézkedéseket

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az ATV Start című műsorban arról beszélt: az, hogy az iskolanyitás biztonságos lesz-e, jelentős részben a felnőtteken is múlik - fontos ugyanis, hogy betartsák a szabályokat, és a gyerekeket is erre biztassák. A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban azt mondta: ha ez a korosztály beoltatja magát, az számukra és a környezetük számára is nagy jelentőségű.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban közölte, kettő indiai mutánssal fertőzött személyt találtak. Egyikük már meggyógyult, klinikailag könnyen, enyhe tünetekkel zajlott nála a betegség, a másik fertőzött még kórházi kezelésre szorul, de nincs lélegeztetőgépen, már a rehabilitáció felé tart.

„Várható volt, a vírus nem ismer országhatárokat. Ez a két személy nem járt külföldön, nem derült ki, hogyan történhetett a fertőződés, de az esetek 99 százalékában ez nem is azonosítható a vírus fertőzőképessége miatt"

– fogalmazott.

Az országos tiszti főorvos hozzátette, egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy az indiai mutáns ellen is a jelenleg használt oltóanyagok védelmet biztosítanak. Ez azért figyelemre méltó szerinte, mert az indiai variáns előbb-utóbb minden országba elér, és fontos, hogy ezzel szemben is védetté tegyük magukat. Felhívta a hezitálók figyelmét, vegyék fel az oltást.

Kedden 334 ezer Pfizer-vakcina érkezett, ennek egy része második körös, 175 ezer adag pedig első körös oltás, amit részben a kórházi oltópontokra hirdetnek meg az online időpont-foglalóban, részben a háziorvosok olthatják el. Csütörtökön érkezett 280 ezer AstraZeneca. Ennek egészét és a 68 400 Moderna nagy részét második körös oltásra kell biztosítani. Érkezett 84 ezer Johnsson & Johnsson is a héten.

A Pfizer és az AstraZeneca vakcinája is nagyon hatékony az indiai mutánssal szemben

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss vizsgálati eredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában, írja az MTI.

Müller Cecília a tájékoztatón szót ejtett arról is, valamennyi járványügyi adatunk javuló tendenciát mutat. Elismételte, amit már reggel a miniszterelnök is bejelentett: a kórházakban lélegeztetés nélkül kevesebb mint ezer beteget ápolnak.

„Egyelőre nincsen olyan tudományos evidencia, ami előre meg tudná mondani, hogyan zajlik valakinél a betegség. Ezért egyértelműen az egyéni védelemre kell helyeznünk a hangsúlyt"

– fogalmazott.

Az operatív törzs a tervek szerint legközelebb jövő kedden tart majd tájékoztatót.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.