Bűnösnek ítélte a bíróság azt a férfit, aki kukásautóval gázolt halálra egy nőt Szombathelyen

Székely Zoárd 2021-05-19 14:25:00
Egy év három hónap börtön várhat rá, mert figyelmetlenül és segítség nélkül kezdett tolatni. A most elsőfokon elítélt férfi enyhítésért fellebbezett.

Fefüggesztett fogházban letöltendő szabadságvesztésre, ítélte a Szombathelyi Járásbíróság azt a férfit, aki kukásautóval gázolt halálra egy nőt Szombathelyen. 

Halálos gázolás Szombathelyen: Kukásautó ütött el egy nőt

A Hefele Menyhért iskola előtt történt a baleset ma reggel, nem sokkal 9 óra előtt. A helyszínre a mentők és a rendőrök is kiérkeztek. Hogy mennyire súlyos az elütött nő állapota, egyelőre nem tudni, de amint lesz bővebb információnk, frissítjük a cikkünket. FRISSÍTÉS Most kaptuk a hírt, hogy a gyalogos a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A vád szerint G. Z. 2019. májusában a reggeli órákban, esős időben egy MAN gyártmányú hulladékszállító felépítménnyel szerelt tehergépkocsival tolatott Szombathelyen, a Vasút utcában a Széll Kálmán utca irányából.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A vádlott a Vasút utca 1. szám alatt lévő saroképület előtti útszakaszon kialakított 90 fokos – menetirányát tekintve – balra ívelő útkanyarulatban úgy hajtotta végre a hátramenetet, hogy a hátramenet biztonságos végrehajtásához megfelelő irányító személyzetet nem vett igénybe, így nem észlelte a gépkocsi mögött a jobb oldali járdáról az úttestre lépő, és bal oldali járdára átkelni szándékozó H. G. sértettet, akit így a tehergépkocsi a jobb hátsó sarok részével elütött.

A sértett az elütést követően az úttestre, illetve a gépkocsi jobb hátsó kereke alá esett, és a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhalálozott.

A járdán elhelyezkedő sértettet az ívmenetben végrehajtott hátramenet végző vádlott a tehergépkocsi bal oldali külső visszapillantótükréből észlelhette már az elütés előtt nagyjából 10 másodperccel, ezt követően azonban a gépkocsi kitakarta. A tehergépkocsi méretére, a felépítményének kialakítására figyelemmel a tehergépkocsiból a hátramenet során a gépkocsi mögött elhelyezkedő területre való rálátás – a visszapillantó tükrök használatának ellenére is – nagymértékben korlátozott volt.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A hátramenettel érintett útkanyarulat ívére figyelemmel pedig a tehergépkocsi mögött a hátramenet során változó elhelyezkedésű, de nagy kiterjedésű holttér is keletkezett, ezeken túl pedig a hátramenetben megtett útszakasz hosszára és a hátramenet időtartamára tekintettel is a vádlottnak a hátramenet biztonságos végrehajtása céljából – a jármű mögötti területet folyamatosan figyelemmel kísérő – irányító személyzetről kellett volna gondoskodnia. 

Az egy év három hónapos ítéletet a bíró két év hat hónapra függesztette fel,

de jelenleg ez sem jogerős, G. Z. másodfokon enyhítésért fellebbezett. A vádlottnak 410 ezer 16 forint perköltséget kell fizetnie, jogosítványát azonban nem vette el a bíróság.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A vádlottnak egyébként 1983 óta van jogosítványa, ez volt az első és egyetlen balesete, a történtek után pedig továbbra is a SZOVA-nál dolgozott. Az ügyészség figyelembe vette, hogy G. Z. nem veszélyes a közlekedésre, ezért a legenyhébb büntetést, ügyvédje pedig a vád ejtését kérte.

A bíró az ítélet felolvasása közben elmondta, hogy a legenyhébb büntetést szabta ki a vádlottra, aki egy dologban hibázott: nem vett igénybe tolatásirányítót, a holttér miatt pedig nem vehette észre az áldozatot, ezért történt a tragikus gázolás.

Szólj hozzá!

9 millió forintot fizet PR-cikkekért a győri önkormányzat a Kisalföldnek

A PR-cikkeken kívül nem sokszor szerepel a győri polgármester a kormányközeli napilapban.

A rábízott idős ápoltat lopta meg egy nő Sopronban

Ékszereket, ezer eurót és 2 millió forintot lopott el.

A kormány a Közútra mutogat a lassan teljesen széteső bucsui határátkelő ügyében

2021-es határozat szerint rendbe kellene tenni az átkelőt és környezetét.

Összebalhézott két sofőr Szombathelyen

Egyikük ököllel verte szét a másik autóját.

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.