Nem nagy meglepetés, de a kormány az endometriózisban szenvedő nőket is magára hagyja

Székely Zoárd 2021-05-13 15:00:49
A betegek éveket is várhatnak az állami ellátásra, ha nem tudják kifizetni a magánkezelést.

„Az életünkről kell lemondani a betegség miatt: mi, akik ebben érintettek vagyunk, »csak« meggyógyulni szeretnénk, és minden vágyunk, hogy gyermekünk születhessen. Ebbe a lelkileg, testileg és anyagilag is megterhelő folyamatba teljesen össze lehet törni"

– nyilatkozta az Azonnalinak egy neve megváltoztatását kérő nő.

A lap az endometriózisban szenvedő nők életéről és nehézségeiről számolt be, ugyanis miközben a betegek számára komoly problémát jelent, hogy veszélybe kerül a gyermekvállalás lehetősége, a „családbarát kormány" választásra kényszeríti az érintetteket:

vagy kifizetik a magánegészségügy többmilliós árait, vagy éveket várnak az állami ellátásra.

Az endometriózis kapcsán Szél Bernadett (független) többször is felszólalt a parlamentben, sőt petíciót is indított a betegek közfinanszírozott ellátásáért.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Ennek hátterében a tavaly november 18-án életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény áll, ami túl azon, hogy – a hálapénz problémáját megszüntetendő – megtiltotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy az állami és magánszférában is párhuzamosan végezzenek munkát, azt a lehetőséget is megszüntette, hogy egyazon orvos a betegét szabadon mozgathassa az állami és a magánegészségügy között.

„Mindezt ráadásul úgy, hogy az endometriózissal foglalkozó szakorvosok, specialisták jószerivel inkább a magánegészségügyet választották az állami helyett, fizetésemelés az állami jogviszonyban ide vagy oda, így a betegek jó része is oda kell menjen, és – ha csak nem akar egy teljesen másik, az állami egészségügyben dolgozó orvoshoz menni, és kivárni ott a sorát – vállalnia, hogy kifizeti a magánegészségügyi ellátás magasabb költségeit"

– állítja Szél Bernadett.

De hogy miért jelent ez problémát?

Az endometriózis ugyanis nem életveszélyes, jóindulatú, de az életminőséget rendkívüli módon romboló betegség tud lenni.

A szokásos menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha nem alakul ki terhesség, csökken a hormonszint, emiatt a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik. A folyamat során a nyálkahártya a hüvelyen keresztül, vérzés kíséretében havonta távozik.

Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor – hasonlóan a méhben található hormonérzékeny nyálkahártyához – havonta megvastagodik. Mivel azonban ez a kóros helyen lévő nyálkahártya nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli.

ilyen volt az endometriózis műtétem | HeyJulie

endometriózis #menstruációKöszönöm, hogy itt vagy. Ha tetszik, iratkozz fel és nyomj rá a csengőre, hogy ne maradj le az új videóimról! :)Ha segítségetekre ...

A szervezetben felgyülemlő endometriális szövet ciszták kialakulásához vezethet, amik a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik, a hegek és összenövések pedig meddőséghez vezethetnek.

Azt sajnos nem tudni, hogy pontosan hányan szenvedhetnek ebben a betegségben, mindenesetre a Női Egészségért Alapítvány nemzetközi adatokon alapuló becslése szerint a világon 198 millióan érintettek, Magyarországon pedig a termékeny korú nők körülbelül 10 százaléka, azaz 200 ezer fő szembesül az endometriózis következményeivel.

 

Címlapfotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Brit tudósok szerint sehogy sem állítható meg az emberek öregedési folyamata

Nagyon úgy tűnik, hogy az emberiség sosem találja majd meg az örök élet titkát.

Ilyen se volt mostanában: ellenzéki képviselő volt a GyőrPlusz Rádió vendége

Balla Jenő civil önkormányzati képviselő volt Herkely Ákos vendége szombaton az önkormányzati rádióban.

Jó hírek érkeztek Szalai Ádám állapotáról

Valószínűleg pályára léphet a németek elleni mérkőzésen.

Az összes bajnokiját elvesztette a Győr-Moson-Sopron megyei csapat

A megyei III. osztályú Újkér egyszer sem volt sikeres az évben. A csapatvezető szerint a lényeg az, hogy együtt voltak, és futballoztak.

Vasárnap: sok napsütés fátyolfelhőkkel

A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél.

Mától egy hónapra bezár a Nyugati pályaudvar

Július 17-ig kiemelt, átfogó karbantartásokat végeznek.

Orbán: Mi vagyunk Európa utolsó szabadságharcosai

Szerinte manapság ugyanúgy küzdenünk kell a szabadságunkért, mint egykoron a szovjetek ellen.

Verstappen nyerte az időmérőt

Ezzel pályafutása ötödik pole pozícióját szerezte meg.

Helyreállt a közlekedés az M1-esen

Mindkét forgalmi sáv járható Győr felé.

Már az idén odaadhatják a magyar utakat egy cégnek, rögtön 35 évre

Zsíros egyesség a láthatáron, de ki lesz a befutó?

Többé nem cseng ki

Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban.

Szombaton is tombol a kánikula

35 fok is lehet délután.

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textiművészeti Triennále a Szombathelyi Képtárban

Tizenhét országból érkeztek alkotások a kiállításra.

van még itt cikk a témában:

Forrongó közszféra: tüntetésre készülnek az egészségügyi dolgozók

Egyre nő az elégedetlenség az ágazatban, egy felmérés szerint kórházanként tucatnyian is otthagyhatják a betegágyak melletti munkát. A feladat túl sok, a fizetés túl kevés.

Meghalt 8 beteg, 199-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Kórházban 442 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.