Alig félmilliárd forintért készül elkótyavetyélni az állam a Szombathelytől és Vas megyétől elvett üdülőt

Bazsó Bálint 2021-05-11 16:22:00
Mármint a családbarát kormány.

Hétfőn került fel az Elektronikus Aukciós Rendszerbe a balatonberényi gyermeküdülőről szóló licitálás: Az adatok szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindössze 527 millió forintért hirdette meg az egykor a szombathelyi és Vas megyei gyerekek üdültetését szolgáló ingatlanegyüttest.

Az ingatlan eladásáról már jó ideje hallani lehetett, ahogyan arról is, hogy kormányközeli vállalkozók nézték ki maguknak az ingatlant, hasonlóan a Balaton többi pontjához.

A jó előre lezsírozott üzlet tényét támasztja alá, hogy a hétfőn megjelent árverési felhívás szerint az árverési biztosítékot - mintegy 194 millió forintot - már szerda délutánig át kell utalni MNV Zrt. számlájára (vagyis egy eleve szűk kör számára hirdették meg a licitálást, hiszen nem mindenki tud hirtelen leakasztani, vagy épp megmozdítani egy ekkora összeget).

Tavaly februárban adtunk hírt először arról, hogy a Vas megyei önkormányzattól 2012-ben elvett gyermeküdülőtől szabadulna az állam.

Nemény levélben kéri a Vagyonkezelőt, hogy ismét a szombathelyi gyerekek használhassák a balatonberényi gyermeküdülőt

A balatonberényi gyermeküdülő a Vas megyei önkormányzaté volt, egészen annak államosításáig, vagyis 2012-ig. Egy 2017-es cikkében a Népszava írt arról, hogy eladnák, de nem hirdetik a berényi üdülőt. A tavaly decemberi közgyűlésen Czeglédy Csaba (Független) önkormányzati képviselő vetette fel, hogy a városvezetés tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az üdülő visszakerülhessen a vasi, a szombathelyi gyerekekhez.

2019 végén Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő vetette fel, hogy a városvezetés tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az üdülő visszakerülhessen a vasi és a szombathelyi gyerekekhez, ezt a közgyűlés el is fogadta. Nem sokkal később Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester küldött levelet a Vagyonkezelőnek, amelyben arról kér tájékoztatást, hogy miként lehetne a gyermeküdülő korábbi funkcióját visszaállítani, hogy a szombathelyi gyerekek ismét használatba vehessék az épületet.

Most úgy néz ki, hogy megjött a családbarát kormány válasza.

„Nem elég, hogy az állam elvetette Vas megyétől és Szombathelytől a balatonberényi gyermeküdülőt, most már privatizálni is akarják. Tegnap délután hirdette meg a Nemzeti Vagyonkezelő a volt gyermeküdülőnk eladását. A kikiáltási ár 527 760 000 forint. Nagy összegben fogadnék, hogy ez a Balaton-parton lévő telek és épület a tudjukkik tulajdonába fog kerülni"

– írta Czeglédy egy Facebook-bejegyzésben.

Ugyanakkor Szombathely még megakadályozhatja az ingatlan magánkézbe játszását, akkor ha maga is jelentkezik a licitálásra. Czeglédy kezdeményezte is az ötletet a városvezetésnél, és azt javasolta, hogy a város vegye meg az ingatlant. 

„Két napot adtak arra, hogy valaki részt vehessen a liciten, az egész eljárásra pedig összesen egy hetet szántak. Így lopják el hatalmasok a közvagyont. A szemünk láttára. Hende Csaba pedig lapít"

– zárta sorait a képviselő.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.