Hosszú idő után végre szalagot vágtak Szombathelyen

Papp László Tamás 2021-05-10 18:35:00
Nyissz, nyissz - szóltak az ollók a Tourinform iroda előtt. Pályázatból, 20 millió forintot költöttek el rá.

2021. május 10-én újra megnyitja kapuit az országos Tourinform-hálózat egységes arculatához illeszkedően felújított szombathelyi Tourinform iroda. A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy programjának támogatásával megújult iroda korszerű, barátságos környezetben, kibővített szolgáltatási palettával fogadja a turistákat és segíti a turisztikai szakma képviselőit – írja a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye.

A hazai Tourinform-hálózat évente 1,8 millió megkeresést kezel. A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által meghirdetett Tourinform irodák és információs pontok felújítását célzó pályázati fejlesztések célja, hogy a térségek fogadószobájául szolgáló Tourinform irodákban korszerű, barátságos, 21. századi körülményekkel találkozzanak a vendégek. Ezt a célt szolgálta a szombathelyi iroda felújítása is – hangsúlyozzák. Nézze meg a képgalériát az átadóról:

 

 A megnyitón Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója elmondta:

A magyarországi Tourinform hálózatnak kiemelt szerepe van a turizmus újraindításában. Szombathely az egyik kiemelt települése a Bük-Sárvár turisztikai térségnek, amely az ötödik legnépszerűbb úti cél a volt tavaly, a külföldiek körében pedig a Balatont, valamint Debrecen és térségét követően a harmadik.  A Tourinform irodáknak a jövőben még fontosabb szerep jut, ők ismerik legjobban hazánk turisztikai kínálatát. A forgalom élénkítésében a Magyar Turisztikai Ügynökség is minden eszközével segíti a desztinációkat, májusban a Magyarország újraindult! szlogennel találkozhatunk országszerte – tette hozzá.

Nemény András, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy a Tourinform Irodák szerepe elvitathatatlan, amikor a turista megérkezik egy számára ismeretlen térségbe.

Ezért nem mindegy, hogy milyen fogadtatásban részesül, milyen ajánlatokkal, kínálati elemekkel szólítják meg az információs irodában. Ezért is örül a támogatásból megújított irodának, ami nemcsak arculati átalakulással, hanem jelentős szolgáltatás-bővítéssel indítja el a covid utáni időszak új turisztikai szezonját Szombathelyen. Végre lehet ajándékként helyi termékeket, például vaskeresztesi bort, vagy neves képzőművészek kézműves munkáit vásárolni egy helyen, a helytörténeti kiadványok, könyvek, térképek mellett. 

Szombathelyen 1995-ben nyílt először városi turisztikai információs iroda a Király utca közepén, a város kezdeményezésére. Az iroda később különböző konstrukciókban és különböző helyeken nyújtott turisztikai felvilágosítást az ügyfeleknek, majd 2000-ben csatlakozott a Tourinform hálózathoz.

Az irodában ma két munkatárs dolgozik, a május 10-i nyitást követően az iroda minden nap, hétvégéken és néhány kivételtől eltekintve ünnepnapokon is várja majd szombathelyieket és városba látogatókat.

 
A közel húszmillió (1992.065) forintos beruházást a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. teljes egészében a Kisfaludy Program pályázati forrásából finanszírozta.  

A projekt leglátványosabb része az iroda teljes belső terének megújítása és bútorzatának cseréje volt.

A korábban sötét tónusú vendégtér világos, modern külsőt kapott, a világítást ma nagyobb fényerejű, de energiatakarékos LED-lámpák adják és a beépített klímának köszönhetően nyáron is kellemes hőmérsékletű a helyiség. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően számos új digitális eszköz szolgálja a munkatársakat és az ügyfeleket.

A Tourinform iroda ügyfélszolgálati munkatársainak napi tevékenységét két új, számítógépes munkaállomás, új raktárkészlet-nyilvántartó szoftver és modern pénztárgép segíti. Az iroda belső terében és kirakatában elhelyezett monitorokon kisfilmek, reklámspotok és fotók mutatják be a város, az ország és a térség turisztikai értékeit.

A helyi vállalkozások, kézművesek és őstermelők támogatását szolgálja az irodában elsősorban turisták számára forgalmazott termékek körének bővítése is. A szombathelyi kistérségben, Vaskeresztesen termelt borokat, Vas megyei mézet, szombathelyi kézműves cukrászati termékeket, textiltáskákat és csokoládét is tudnak mostantól vásárolni a szombathelyi szuvenírre vágyók.

A helyi művészeti élet képviselőinek munkái is megjelennek a kínálatban. Rónaszéki Linda már korábban is kapható grafikái mellett Stekovics Horváth Ildikó rézkarcai és Tobischka Katalin üvegékszerei is megvásárolhatók az irodában – írja a közlemény.

A szolgáltatások körét is bővítette az iroda: korszerű mobil idegenvezető rendszert állítanak szolgálatba, ami kisebb szemináriumok, konferenciák, képzések alkalmával akár tolmácsgépként is használható. A már meglévő 4 city-bike mellett 2 új túrakerékpárt is bérelhetünk itt, és 4 kerékpártárolóval, valamint a vendégek részére ingyenesen igénybe vehető wi-fi hálózattal is bővült a szombathelyi Tourinform iroda kínálata.

Az iroda munkatársai német és angol nyelven biztosítanak tolmácsolást, rendezvénytechnikai eszközöket adnak bérbe és kerékpáros túravezetést és túraszervezést is kínálnak a VELOREGIO projekt keretein belül, képzett túravezetők segítségével. Havi rendszerességgel garantált tematikus városnéző túrák indulnak a helyiek és a turisták számára egyaránt.

A projekttől függetlenül rövidesen gyermeksarkot és telefontöltő pontot is kialakítanak az irodában, és kerékpáros önkiszolgáló szervízpont is nyílik májusban. Az iroda versenysemleges alaptevékenységének megfelelően a munkatársak továbbra is nyújtanak információkat szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről, közlekedésről, programokról, látnivalókról, eseményekről és szolgáltatásokról magyar, német és angol nyelven.

A turisztikai kiadványok jelentős része ingyenes, de vásárolhatunk térképeket, ajándékkönyveket, képeslapokat és Szombathelyre jellemző ajándékokat is.

A járványügyi korlátozások feloldása után rendezvényekre, helyi és budapesti koncertekre és a Haladás labdarúgó mérkőzéseire is árulnak majd jegyet az irodában, de lefoglalhatunk itt szálláshelyeket, idegenvezetést, és akár sétarepülésre vagy élménylövészetre szóló ajándékkártya is beszerezhető.

Jelentős forgalmat várnak a nemzetközi diákigazolványok, turisztikai kedvezményekre jogosító városkártyák forgalmazásától és utasbiztosítások értékesítésétől, ezen felül mostantól pénzváltással is foglalkoznak.

Az iroda 2019-ben 12.835 személyes, telefonos vagy elektronikus megkeresést kapott, és nemcsak a turistáknak nyújt információkat, hanem az idegenforgalmi szektor szereplőinek munkáját is segíti. Az iroda munkatársai a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban a Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése című alprogramban több mint száz helyi és térségbeli projekthez nyújtottak szakmai tanácsadást a pályázóknak.

 A Tourinform ügyfeleinek körülbelül harmada Szombathelyről kerül ki. Az idelátogatók között túlsúlyban vannak a belföldi turisták, de sok az osztrák és német látogató, a közeli fürdővárosoknak köszönhetően pedig egyre több a cseh és lengyel vendég is. A Magyar Turisztikai Ügynökség minden évben minősíti az iroda tevékenységé, amely a határidős feladatok elvégzésében és a mystery shopping (próbavásárlás) ellenőrzéseken rendre jól teljesít – derül ki a tájékoztatóból.

A Tourinform Szombathely rövid története

A Tourinform eredetileg telefonos szolgáltatásként indult az Országos Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére 1981-ben. Az első iroda Budapest belvárosában, a Sütő utcában nyílt meg 1986-ban. Szombathelyen 1995-ben a Grünwald-házban létrejött Kulturális Menedzseriroda indította el a városi turisztikai információs iroda működtetését.

A Király utcában nyitott kis üzlethelyiséget azóta a Weöres Sándor Színház használja jegyirodaként. 1999-ben, a Kulturális Menedzseriroda Művészetek Házává szervezésével a turisztikai feladatok háttérbe szorultak, ezért a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályán belül jött létre az Idegenforgalmi és Rendezvényszervező Csoport, amely 2000-ben alapította a szombathelyi Tourinform irodát. 

Érdekesség, hogy az iroda akkori vezetője, Grünwald Stefánia számos izgalmas pozíció betöltése után ma a Tourinform Irodát is fenntartó Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, az iroda akkori egyik munkatársa, Szabadfi Zoltán pedig ugyancsak számos érdekes feladat ellátása után 2018-óta a szombathelyi Tourinform Iroda vezetője.

Az iroda eredetileg a Polgármesteri Hivatal Bejczy utcai Okmányirodájának emeletén működött, majd visszakerült a Király utcába. Innen 2002-ben a Városháza földszintjére költözött. A Tourinform Iroda fenntartása 2007-ben az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ kezelésébe került, az ügyfélszolgálat pedig átköltözött az egykori Savaria Tourist üzlethelyiségébe, a Legáth-sarokra, ahol jelenleg is működik. Ezen a helyen már évtizedekkel ezelőtt is utazási és turisztikai információs iroda működött a Megyei Turisztikai Hivatalhoz tartozó Savaria Tourist részeként.

 
A Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a város TDM-szervezete, 2011-ben jött létre, azóta ez a cég működteti a Tourinform irodát. A kft. tulajdonosa 85%-os tulajdonrésszel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület 15%-os tulajdonrésszel. A kft. 2011. novembere óta a Nemzetgazdasági Minisztériumnál regisztrált TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezetként működik.  

Közel 100 TDM taggal áll együttműködésben, akik a turizmusban közvetlen vagy közvetett módon érdekelt szolgáltatók, szakmai és civil szervezetek és magánszemélyek. A kft. Szombathely városát és a környező, kistérségi településeket magába foglaló turisztikai desztináció területére vonatkozóan látja el turizmusfejlesztési feladatait: hazai és nemzetközi turisztikai pályázatok benyújtásán és megvalósításán dolgozik annak érdekében, hogy Szombathely és térsége hosszútávon fenntartható és versenyképes turisztikai desztinációvá váljon.

Szólj hozzá!

Ma bebizonyosodott: a fák még közösséget is tudnak építeni

Elkezdődött a szombathelyi fásítás egy újabb programja. A Gayer park, a Thököly utca, a Mártírok tere és az Ady tér kapott új csemetéket.

Felújítás után kinyitott a győri városi könyvtár főépülete

300 millió forintból újult meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

Gyalogos és két kutya is sérült egy győri balesetben

Autó ütközött busszal, a lesodródó autó kutyasétáltatót gázolt.

A Kisalföld szűkszavúan, a GyőrPlusz névtelen lejárató ckkben számolt be az akkugyár-ellenes tüntetésről

Haragosan vonultak el a tüntetők a GyőrPlusz névtelen tudósítása szerint.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Ennél ma már nem lesz pontosabb előrejelzés.

A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

Egyszerű módszerekkel védhetjük meg maguktól az állatokat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, az ajtónyitás utána meg is harapta

Az illetékes floridai hatóság később befogta és elaltatta az aligátort.

LMP: A szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd Győrszentiván mellett

Hétfőn tüntet az LMP a győri civilekkel közösen a különösen veszélyes ipari terület létesítése ellen.

A sünök védelmére szólít fel az MME

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat.

Hatalmas átverés a Lego 745 forintért árult Millenium Falconja

Egyre-másra tűnnek fel Facebookon a hirdetések. A Lego azt javasolja, senki se kattintson.

Tappancs programot nyújtott be Balassa Péter

A Jobbik szombathelyi képviselője határozati javaslatot nyújtott be, hogy állami program induljon a felelős állattartásért.